Türk zekası: Black Friday gitti Efsane Cuma geldi

Müslümanların kutsal günlerinden biri olan Cuma için "Black Friday yani Kara Cuma" denilmesine gösterilen tepkiler sonuç verdi. Türkiye'deki firmalar bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak Black Friday yerine "Efsane Cuma" ifadesini kullanmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Türk zekası: Black Friday gitti Efsane Cuma geldi

Sonhaberler | ÖZEL

Amerika'da ortaya çıkan 'Black Friday Sale' gününün son yıllarda Türkiye'de de aynı isimle uygulamaya konması tepki çekmişti. Tepkilerin artması üzerine firmalar bir çıkış yolu buldu. Hem bu alışveriş çılgınlığından faydalanmak hem de Müslümanların tepkisini çekmemek için firmalar Black Friday yerine Şahane Cuma ifadesini kullanmaya başladı.

ABD'de 1932 yılında ortaya çıkan Black Friday, ilk olarak Kasım ayına denk gelen Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma günü alışveriş kampanyaları düzenleniyordu. Bu alışveriş günlerinde halk sokaklara akın ederek çılgınlar gibi alışveriş yapıyordu. Öyle ki, Phledelpia'daki alışveriş günlerinden birinde şehir tamamen kilitlenmiş, trafik durmuş, alışveriş günü eziyet gününe dönmüştü. O günden sonra da bu alışveriş indirimi çılgınlığının yaşandığı güne Black Friday ismi verilmişti. Ancak ne var ki bu isim Müslümanların tepkisini çekti. Çünkü Müslümanlar için mübarek olan Cuma'ya "Kara Cuma" denilmesi kabul edilemezdi. 

Son yıllarda bu alışveriş çılgınlığından payını almak isteyen Türkiye'deki firmalar da kampanyaya katılmaya başlamıştı. Ancak alışveriş merkezlerinde istenmeyen görüntüler ortaya çıkmıştı. Black Friday ismini mağazalarının önüne asan firmalara vatandaşlar tarafından sert tepki gösterilmişti. İşte bu mağazalar bu  yıl da aynı tepkiyi almamak için yeni bir yöntem buldu. Black Friday yerine Şahane Cuma, Efsane Cuma gibi isimleri tercih edilmeye başlandı.

Black Friday yerine farklı isim bulan firmalardan bazıları şunlar: 

Hepsiburada.com sitesi Black Friday yerine Efsane Cuma ismini kullandı.

Trendyolu da Black Friday yerine "Efsane Günler" ifadesini kullanmayı tercih etti.

Black Friday ifadesini tercih etmeyerek başka bir ifade kullanmayı tercih edenler arasında morhipo da yer aldı.

Media Markt da Black Friday ifadesi yerine Şahane Cuma ifadesini kullanmayı tercih etti: 

Yorumlar