Turanşah kimdir? Kim oynuyor?

Turanşah kimdir sorusu Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin son bölümüyle birlikte gündeme geldi. Büyük Selçuklu hanedanı mensuplarından biri olarak ortaya çıkan Turanşah, gerçek tarihte var mıydı?

Google Haberlere Abone ol
Turanşah kimdir? Kim oynuyor?

Turanşah kimdir, gerçek tarihte var mıydı? Büyük Selçuklu hanedanı mensuplarından kimin oğluydu, gerçek tarihte var mıydı? Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Melik Turanşah karakterini kim canlandırıyor? İşte Melik Turanşah hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Turanşah kimdir?
Melik Turanşah karakterini Ogün Kaptanoğlu canlandırıyor.

 

TRT 1'de yayınlanan Uyanış Büyük Selçuklu son bölümüne Melik Turanşah karakterine de yer verilmeye başlandı. Senaryoya göre hanedan üyeleri tarafından yıllardır saklanan bir sır Hassan Sabah'ın fitnesi sonucu öğrenilir. Bu sırrın öğrenilmesiyle birlikte hanedan mensupları ayaklanmaya başlar. İlk ayaklanan isim ise, yıllar önce Melikşah ile savaşarak hayatını kaybeden Alparslan'ın kardeşi Kavurd'un oğlu Turanşah oluyor. Turanşah, babasının ölümünün de intikamını almak için Melikşah'a karşı baş kaldırır. Öncelikle büyük sırrı saklayan Nizamülmülk'ü öldürmeye karar verir. Ancak karşısında Sencer'i görür. 

Babası Kavurd'un ölümünden sonra oğlu Turanşah, Kirman vilayetine melik olarak atanır. Büyük sırrın ortaya çıkmasına kadar uslu uslu melik olarak görevine devam ediyordu. Ancak Hasan Sabbah'ın fitneyi ateşlemesiyle birlikte Turanşah ayaklanma kararı alır. Peki, gerçek tarihte de Melik Turanşah var mıydı? 

Melik Turanşah gerçek tarihte de yaşamış bir kişiliktir. Gerçekten de devlete karşı ayaklanmıştır. Ancak ayaklanması Melikşah'tan sonra meydana gelmiştir. Gerçek tarihe göre; kardeşi Sultanşah'ın ölümünden sonra tahta çıktı. Görev süresi boyunca, Selçuklu ilişkileri yeniden kötüleşti, Terken Hatun kendileri ile savaş durumuna geçti.

Turanşah kimdir?
Selçuklu Hanedanının Soyağacı

 

1097'de Fars Vilayeti Terken Hatun ile yaptıkları savaşı kazanmış olsa da savaşta aldığı yaralar nedeniyle kısa bir süre sonra öldü. Kirman'daki Melik Turanşah Camii, onun emriyle inşa edildi. Peki, Turanşah karakterini kim canlandırıyor, oynayan oyuncu kimdir? 

OGÜN KAPTANOĞLU KİMDİR?

Turanşah karakterini canlandıran oyuncu Ogün Kaptanoğlu'dur. Peki, Ogün Kaptanoğlu kimdir? 

Ogün Kaptanoğlu, 29 Aralık 1977 yılında İzmir'de doğdu.

İlk, orta ve lise eğitimlerini doğduğu şehir İzmir'de tamamlamıştır.

Karşıyaka ve Tuborg kulüplerinde basketbol ve yüzücülük ile ilgilenmiştir.

Bu dönemlerde ajanslarda modellik yapmaya başlamıştır. 6 yıl modelli yapan Kaptanoğlu, televizyonlardan gelen tekliflerle iki ayrı konsept de programlar sunmaya başlamıştır, bu dönemde 3 ayrı reklam filminde de rol aldı.

2003 yılında Hababam Sınıfı Merhaba adlı filmde rol almıştır. Bunu takip eden Hababam Sınıfı serisinde yardımcı oyuncu olarak görev almıştır.

Ulusal kanallarda ve dizilerde oyunculuğunu sürdürdü. 2006 yılında senarist Osman Dikiciler'in tavsiyesi üzerine yönetmen Aytan Gönülşen'nin Kardan Adamlar adlı filminde Hazım Körmükçü ile ilk başrol oyunculuğu performansını gösterdi.

Bu film ile 2006 Antalya Film Festivali'nde yarıştı ve hemen akabinde Kartal Tibet'in yönetmenliğinde "Amerikalılar Karadeniz'de" adlı filmde rol aldı.

Oyunculuk kariyerine İstiklal Harp Hikâyeleri adlı projelerde Şehit Şerife Bacı televizyon filminde başrol oynayarak devam etmiştir.

Daha bir çok yapım da rol almış olan Ogün Kaptanoğlu, oyunculuğun yanında serbest dalış, dağcılık ve motor sporları ile de ilgilenmektedir.

Yorumlar