TSE ile OSBÜK arasında "yeşil" işbirliği

Protokol kapsamında, OSB tüzel kişilikleri ve katılımcı sanayicilerine yönelik sera gazı emisyonlarının hesaplanması, raporlanması, doğrulama yapılması, ürün karbon ayak izi ve su ayak izi konularında standartlara ilişkin eğitimler verilecek

Google Haberlere Abone ol
TSE ile OSBÜK arasında "yeşil" işbirliği

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE), organize sanayi bölgeleri ve OSB sanayicilerini yeşil dönüşüm sürecine hazırlayacak "Yeşil Dönüşüm İş Birliği Protokolü" imzaladı.

TSE'den yapılan açıklamaya göre, söz konusu protokolün imza töreninde konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, TSE'nin OSBÜK'ün her zaman yakın çalıştığı bir kurum olduğunu ifade etti.

Geçen yıl TSE ile "standardizasyon, eğitim, belgelendirme, muayene ve gözetim, deney ve kalibrasyon" alanlarında imzalanan iş birliği protokolüne değinen Kütükcü, bu kapsamda OSB'lere yönelik eğitim ve belgelendirme çalışmaları yapıldığını belirtti.

Kütükcü, "Yeşil Dönüşüm İş Birliği Protokolü"nün önemini vurgulayarak, Türk sanayisinin lokomotifi olan OSB'leri yeşil dönüşüm sürecine hazırlamak için birçok çalışma yaptıklarını, protokolün de bu çalışmalardan olduğunu ifade etti.

OSB'leri yeşil dönüşüm sürecinde Türk sanayisine rol model yapmakta kararlı olduklarını belirten Kütükcü, "OSB'lerimizi bu dönüşüm sürecine en güçlü şekilde hazırlamak için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bugüne kadar yeşil mutabakat süreci, karbon ticareti, karbon vergisi gibi başlıklarda çok sayıda bilgilendirme semineri, eğitim, konferans ve çalıştay gibi farkındalık oluşturacak ve camiamıza rehberlik edecek çalışmalar yaptık." ifadelerini kullandı.

Kütükcü, yeşil dönüşüm sürecinin en önemli başlıklarından olan yenilenebilir enerji konusunda da sürekli çalıştıklarını, hedeflerinin, hali hazırda 1316 megavat olan OSB'lerdeki yenilenebilir enerji kapasitesini 2030'a kadar en az 2 katına çıkarmak olduğunu bildirdi.

Bu hedef doğrultusunda, Kuveyt Türk Katılım Bankası ile OSB tüzel kişiliklerinin ve katılımcı sanayicilerin çatı tipi güneş enerji santrali (GES) yatırımlarını daha uygun maliyetlerle finansa etmelerine imkan tanıyan iş birliği protokolü imzaladıklarını belirten Kütükcü, şunları ifade etti:

"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde çalışmalarına devam ettiğimiz Yeşil OSB Projesi de OSB'lerimizin yeşil dönüşümüne destek veren en güçlü adımlardan birisi olacak. İnşallah TSE ile imzaladığımız protokol de OSB'lerimizin yeşil dönüşümü sürecine çok önemli katkılar sunacak."

- "TSE olarak her türlü desteği vermeye hazırız"

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin de OSB'lerin Türkiye'nin sanayileşmesine önemli katkılarda bulunduğunu, OSB'lerle ve OSBÜK ile daha yakın iş birliği içinde olacaklarını belirtti.

TSE'nin standartları hazırlayan ve denetleyen bir kuruluş olduğunu, bu standartların hazırlanmasında sanayicilerin de TSE'nin ayna komitelerinde görev alarak katkı vermelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şu değerlendirmede bulundu:

"Onlarca hizmet alanında görev ve sorumlulukları olan Enstitü'müz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızın hedef olarak belirlediği 'yüksek katma değerli üretim', 'sanayide verimlilik artışı' ve 'dijital dönüşüm' alanlarında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetleriyle sanayicilerimizin küresel pazarlarda önlerine çıkan kapıları açan anahtar görevi görmektedir. Üreticilerimizin sürdürülebilir bir başarı sağlamaları, uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi için de standart hazırlama çalışmalarını yakından takip etmelerinin önemini bir kez daha hatırlatmak isterim. TSE olarak sanayicilerimize her türlü desteği vermek için hazırız."

Şahin, kamu kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanabilmek adına hem gözetim hem de uygunluk değerlendirme hizmetini yerinde verebilecek güce sahip olduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu anlamda iş birliğimizin artırılması adına çalışmaları sizlerle birlikte sahada yapmayı arzu ediyoruz. Kurum olarak sizlerle çok daha yakın diyalog içinde olacağız. Sanayicimizin ihtiyacı doğrultusunda bize aktarılacak tüm konuların çözümü için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

Konuşmaların ardından OSB sanayicilerini yeşil dönüşüm sürecine hazırlayacak "Yeşil Dönüşüm İşbirliği Protokolü" Kütükcü ve Şahin tarafından imzalandı.

Protokol kapsamında, OSB tüzel kişilikleri ve katılımcı sanayicilerine yönelik sera gazı emisyonlarının hesaplanması, raporlanması, doğrulama yapılması, ürün karbon ayak izi ve su ayak izi konularında standartlara ilişkin eğitimler verilecek. OSB'lerin yeşil dönüşüm konusundaki teknik kapasitelerini geliştirmelerine katkıda bulunacak çalıştaylar düzenlenerek, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik dekarbonizasyon çalışmaları yapılacak.

Yorumlar