Tripofobi nedir, ne anlama gelir?

Tripofobi yani delikfobisi ne demek, ne anlama gelir. Delikli ve gözenekli kümelerin görülmesinden sakınmak anlamına gelen delik fobisi nedir? Tripofobi son günlerin en çok konuşulan rahatsızlıklarından biri. Peki tripofobi yani delik fobisi ne demek, ne anlama gelir? İşte detaylar

Google Haberlere Abone ol
Tripofobi nedir, ne anlama gelir?

Tripofobi (delik fobisi) son günlerin en çok konuşulan fobilerinden biri. Peki tripofobi nedir, ne anlama gelir, bir hastalık mı? İşte tripofobi yani delik fobisi hakkında merak edilenler.

Tripofobi; Düzenli olmayan desenlerin, minik deliklerin ya da çarpma kümelerinin görmekten kaçınmak anlamına gelir. Delikli ve düzensiz desenli maddelere karşı hassasiyet duyulması anlamını taşır. Mesela, trpofobi sahibi bir kişi karınca yuvalarına, arı kovanlarına yada düzensiz desenli kumaşlara ya da dokulara bakamaz. Ve bunlara karşı aşırı hassasiyetleri vardır.

İÇİNDEKİLER

1. Tripofobi nedir, ne anlama gelir?

2. Tripofobi neden olur?

1. TRİPOFOBİ (DELİK FOBİSİ) NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Tripofobi, belli bir düzen içinde olmayan desenlere ya da küçük deliklere bakmaktan kaçınmak anlamına gelir. Genel olarak zihinsel rahatsızlık olarak tanımlanmaz. Bu tarz dokulara karşı aşırı korku meydana gelirse psikolojik tanı olarak 'Tripofobi' tanısı konur.

Tripofobi sahibi kişiler genellikle arı kovanları, karınca yuvaları ya da düzensiz desenli herhangi bir doku ya da maddeye karşı aşırı hassasiyet duyarlar. Duyulan bu rahatsızlığa ise tripofobi denir.

2. TRİPOFOBİ NEDEN OLUR?

Tripofobinin ortaya çıkmasındaki sebep henüz bilinmemektedir. Bilinçsiz bir refleks olarak tanımlanır. Bu hisse sahip kişiler korku dan ziyade tiksinme hissi olarak tanımlarlar. 

Araştırmacılara göre, tripofobinin temelinde tehlikeli canlılara karşı meydana çıkan korku vardır.

Martínez-Aguayo 2018 yılında yayınladığı bir yazı ile tripofobiyi deliklere, kendini tekrar eden desenlere, çıkıntılara verilen yoğun ve aşırı tepki olarak tanımlamıştır.

tripofobi nedir, neden olur

DMCA.com Protection Status

Yorumlar