Trablus Havalimanı Hafter'den geri alındı

Libya ordusu, Halife Hafter'e bağlı milislerin işgalindeki Trablus Uluslararası Havaalanı'nda kontrolü sağladığını duyurdu. Öte yandan, Libya'da meşru hükümet güçleriyle darbeci Hafter güçleri arasındaki çatışmalar şiddetli bir şekilde devam ederken, taraflardan diplomasi atağı geldi.

Google Haberlere Abone ol
Trablus Havalimanı Hafter'den geri alındı

Libya ordusu, Halife Hafter'e bağlı milislerin işgalindeki Trablus Uluslararası Havaalanı'nda kontrolü sağladığını duyurdu.

YOĞUN DİPLOMASİ

Libya'da BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçler ile darbeci Hafter arasındaki çatışmalar devam ederken, UMH alanda önemli ilerleme sağlıyor. Öte yandan Tobruk Merkezli Meclis ile Hafter arasında iplerin koptuğu belirtilirken, zor durumda kaldığı ileri sürülen darbeci Hafter'in ise kendisine destek veren Mısır'a gittiği öğrenildi. UMH Başkanı Serrac ise Türkiye'ye geliyor. 

RUSYA İLE TEMAS

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ve Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik ile başkent Moskova'da bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, Libya'daki durumun ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Rusya tarafı, çatışmaların en kısa sürede durdurulmasının ve Libya'da önde gelen tüm siyasi güçlerin ve toplumsal hareketlerin katılımıyla kapsayıcı diyaloğun organize edilmesinin önemini vurguladı." ifadelerine yer verildi.

SAHADA ÇATIŞMALAR DEVAM

Öte yandan, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisler, Libya ordusunun başkent Trablus'un güneyine başlattığı operasyonlar karşısında mevzi kaybetmeye devam ediyor. 

Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu basın birimi, cephe hatlarında tutunamayan ve kaçan Hafter milislerinin araçlarının etkisiz hale getirildiğine dair görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

Darbeci Hafter'e bağlı milislerin mevzi kaybettiği yerlerden Trablus Uluslararası Havalimanı bölgesinin yakınlarındaki bir noktadan paylaşılan görüntülerde, kaçan Hafter milislerinin araçlarının etkisiz hale getirildiği görüldü.

Libya ordusu, bugün sabah saatlerinde Hafter milislerinin işgalindeki Trablus Uluslararası Havalimanı'nın kurtarılması için operasyonun resmen başladığını duyurmuştu. 

Havalimanı çevresindeki bölgelerde çatışmalar devam ediyor.

Libya ordusu, Hafter'e bağlı milisler karşısında son dönemde pek çok başarıya imza attı.

Hafter milislerini 18 Mayıs'ta ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Üssü'nden çıkaran Libya hükümetine bağlı askeri birlikler, ülkenin batısındaki farklı bölgeleri de milislerden temizlemeye devam ediyor.

Yorumlar