TORKU kimin, TORKU'nun sahibi kimdir, kim tarafından kuruldu, ne zaman kuruldu?

TORKU kimin, TORKU'nun sahibi kimdir, Türkiye'nin en büyük gıda üreticilerinden biri olan Torku kimin? Ürettiği onlarca çeşit gıda çeşidi ile dikkatleri üzerine çeken Torku vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve araştırılanlar arasında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
TORKU Türkiye'nin gıda üreticisi

Gıda üreticisi TORKU kimin, TORKU'nun sahibi kimdir? Torku Türkiye'nin en büyük gıda üreticilerinden biridir. Ürettiği gıda ürünleri ile dikkatleri üzerine çeken Torku markası yurt dışınada satışlar yapıyor. Türkiye'nin en değerli markalarından biri olan Torku ile alakalı vatandaşlar araştırmalarını sürdürüyor. Peki, Torku markası kimin, TORKU'nun sahibi kimdir?

Konya Şeker kooperatifinin bir markası olan Torku'nun kuruluş hikayesi 1950'li yıllarda kurulan Konya Şeker Fabrikası'na kadar uzanmaktadır. Arkasında 900 bin üreticinin olduğu Torku, ilk şeker üretimiyle başladığı serüvene onlarca belki yüzlerce çeşit ürünüyle devam etti.

Öte yandan tarihi geçmişi eskiye dayanan Torku markası ürettiği şekerle Türkiye ihtiyacının yüzde 22'sini tek başına karşılamayı başarırken yöneticilerin vizyoner bakışı sonrasında 2007 yılında Torku markası ortaya çıktı. Şeker üretimiyle başlayan Konya Şeker bünyesindeki tesislerde şimdi çikolatadan, helvaya, et ve süt ürünlerine hatta unlu mamüllere kadar geniş bir ürün çeşidinin üretimi yapılmaktadır. 

TORKU'NUN TARİHİ GEÇMİŞİ

Torku markasına ulaşan yolun ilk adımı olan Konya Şeker Fabrikası 1952 yılında Konya'da kuruldu.

1953 yılında ilk fabrikanın temelleri atıldı. Bir sonraki yıl yani 1954'te fabrika ilk üretimine başladı. Süt İnekçiliği Hayvan Kreşi olan ÇUM-PAŞ A.Ş. 1973 yılında Çumra yöresinde kuruldu.

1977 yılına gelindiğinde Melaslı Kuru Küspe Fabrikası kuruldu. Konya Şeker ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi iştirakleri ile 1993 yılında kurulan Şekersüt, fabrikası ürünlerini üretmeye başladı.

Halen kurumun yöneticisi olan Recep Konuk 1999 yılında Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ile Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığına oy birliği ile seçildi. Şeker Torku markasına giden yolun mimarlarından biri olarak görülüyor.

Torku markası bugün şeker, süt ve süt ürünleri, bakliyat, içecek, şekerleme ürünleri, kek ve çikolata gibi bir çok alanda ürün yelpazesi ile tüketicilere hizmet vermektedir. 

TORKU kimin, TORKU'nun sahibi kimdir, kim tarafından kuruldu, ne zaman kuruldu?
TORKU'nun sembolü ve logosu

 

TORKU'NUN SAHİBİ KİMDİR?

Torku'nun sahibi Konya Şekerdir. 900 bin çitfçinin emeği ile kurulan Torku bir kooperatif kuruluşudur. Öte yandan Torku'nun başındaki isim ise Recep Konuk'tur.

Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Türkmencamili köyünde 1956 yılında dünyaya gelen Konuk, Konya Selçuk Üniversitesi ve Dokuz Eylül üniversitelerinde eğitim gördü. Konuk daha sonra öğretmen olarak görev yaptı.

1985 yılında iş hayatına atılan Konuk, Zirai ürünler ve tarım makineleri ticareti yaptı.

1994 yılında Çumra Belediye Başkanlığına için yapılan seçimleri kazanan Konuk, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Konya Şeker, 2000 yılında PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanlıklarına, daha sonra sırasıyla Şeker Kurumu, Milli Kooperatifler Birliği ve Şeker Kurulu Üyeliklerine seçildi. 

TORKU kimin, TORKU'nun sahibi kimdir, kim tarafından kuruldu, ne zaman kuruldu?
TORKU Yönetim Kurulu Başkanı 

 

Konuk, daha sonra 2007 yılında Torku markasının oluşturulmasına öncülük ederek Türkiye'nin en büyük markalarından birinin doğmasında rol aldı.

7 Haziran 2015 yılında yapılan genel seçimlerde 25. dönem AK Parti Karaman milletvekili olarak seçilen Konuk, 1 Kasım 2015 yılında tekrarlanan seçimlerde ise 26. 25. dönem AK Parti Karaman milletvekili olarak tekrar meclise girdi.


 

Yorumlar