Topuk Dikeni neden olur? Topuk dikeni resmi, tedavisine ne iyi gelir evde tedavi egzersiz mümkün mü?

Sağlığı olumsuz etkileyen ve hayat kalitesini düşüren topuk dikeni neden olur, nasıl tedavi edili? Ayak sağlığını olumsuz etkileyen topuk dikeni ortopedik bir hastalıktır. Peki, Topuk Dikeni neden olur? Tedavisine ne iyi gelir evde tedavi egzersiz mümkün mü?

Google Haberlere Abone ol
Topuk dikeni neden olur, nasıl tedavi edilir?

Topuk dikeni neden olur, nasıl tedavi edilir sorularını soranların sayısı her geçen gündaha da artıyor. Sağlığı olumsuz etkileyerek hayat kalitesini düşüren rahatsızlıklardan biri de topuk dikenidir. Ortopedik rahatsızlıklardan biri olan topuk dikeni nedn olur merak edenler için detaylarını araştırdık. Peki, Topuk Dikeni neden olur? Tedavisine ne iyi gelir evde tedavi egzersiz mümkün mü?

TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR?

Ortopedik rahatsızlıklar arasında yer alan toğuk dikeni, topuk kemiği ile ayak tabanı arasında oluşur ve ağrılı bir çıkıntıdır. Tedavisi kolaylıkla yapılan bir ortopedik rahatsızlıktır. Topuk dikeni genellikle sert zeminle ayağın aşırı temasından oluşur. Zıplamak, koşmak ve tekrar eden stres topuk dikeni oluşumunu tetikler. Hastalık kendini, ayağın üzerine basamama şeklinde gösterir. Hastalık, kendini ayağın üzerine basamama şeklinde gösterir. Genellikle sabahları uyanıldığında ayağa basamama ya da oturulan yerden kalkarken ayağa basamama şeklinde belirti verir.

topuk dikeni resmi
Resim 1: Topuk Dikeni Görüntüsü

 

TOPUK DİKENİ NEDİR,NASIL GEÇER?

Topuk dikeni, topuğun kemiği ile ayak tabanı arasında ortaya çıkan kemiksi bir çıkıntıdır. Topuk dikeni, ayağa basamama ve ağrı şeklinde ortaya çıkar. Uzun süreli ayak kemiği stresi neticesinde meydana gelir. Kireçlenme ile birlikte ayak topuğunun sert bir doku haline gelmesi şeklinde de kendini gösterir. Sertleşen doku kişinin hayat kalitesini olumsuz etkiler ve ağrıya sebep olur. 

TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Topuk dikeninin en bariz belirtisi ayak ağrısı ve sert dokudur. Toppuklarda başlayan ağrı özellikle sabahları yataktan kalkarken ayağa basmakta zorlanmaya sebep olru. Aynı şekilde belli bir süre oturduktan sonra kalkılmaya çalışıldığında ayak üzerine basmakta zorluk gösterir. Aşırı yorgunluk halinin dışında bu belirtiler nüksediyorsa topuk dikeni hastalığından şüphe edilebilir.

Ortopedik bir sorun olan topuk dikeni, ayağa bıçak saplanması ya da iğne batması gibi bir hisle de kendini gösterebilir. Bu ağrılar şiddetlenerek artabilir.

Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sabah yataktan kalkıldığında üzerine basamama
  • Gün içinde oluşan ara ara ağrı
  • Topuk iltihaplanması ve ağrı
  • Topuk kemiği ile taban arasında kemik şeklinde çıkıntı
  • Topukta yürümeyi zorlaştıran hassasiyet oluşması

 

TOPUK DİKENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Asıl tanı klinik muayene sonrası konur. Topuk dikeni tanısı konduktan sonra tedaviye başlamak mümkündür. Bazı durumlarda röntgen görüntülemesi de gerekebilir. Topuk kemik çıkıntısı röntgen ile daha rahat gözlenebilir. Günlük yaşantıda yaplacak ufak çağlı değişiklikler tedavi için önemlidir. Örneğin yumuşak taban ayakkabı giymek, dinlenmek, kilo kayb gibi değişiklikler kalıcı tedavi için şarttır. Ayak tabanı için yapılacak özel egzersizler de bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ayak tabanına soğuk kompress uygulama da evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerindendir. Ağrı kesici ve ödem atıcı ilaçlar da topuk dikeni tedavisinde başvurulan yöntemler arasında yer alır. 

Topuk dikeni neden olur?
Topuk dikeni neden olur?

 

Tüm bu evde tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması durumunda fizik tedavi uygulaması ile tedavi edilebilir. Ayrıca lokal kortizon ve trombositten zengin plazma enjeksiyon, şok dalga tedavisi, yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, akapunktur gibi yöntemler iyileşme sağlar.

TOPUK DİKENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

  • Podo-taping ayak bandı
  • Topuk Dikeni Tabanlığı
  • Topuk Dikeni Ameliyatı
  • Topuk Dikeni Egzersizleri
  • Fizik Tedavi
  • PRP (Trombosit Enjeksiyon)

Yorumlar