Tokyo ve Seul, ABD ile güvenlik iş birliği arıyor

Kuzey Kore'nin füze denemeleri sonrası Tokyo ve Seul, ABD ile güvenlik iş birliği arayışında

Google Haberlere Abone ol
Tokyo ve Seul, ABD ile güvenlik iş birliği arıyor

Japonya ve Güney Kore liderleri, Kuzey Kore'nin art arda füze denemeleri sonrası, ABD dahil güvenlik iş birliğinin önemini vurguladı.

Japon Başbakan Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Güney Kore lideriyle Kuzey Kore'nin son füze denemelerini kınadıklarını belirten Kişida, bu denemelerin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini söyledi.

Yoon ile ABD dahil üçlü güvenlik iş birliğinin öneminin altını çizdiklerini aktaran Kişida, üç ülkenin, Pyongyang yönetimini "nükleer silahlardan arınması" için teşvik edeceklerini belirtti.

Kişida, Japonya-Güney Kore arasında "geleceğe odaklı" ilişkiler kurulması ve kapsamlı iletişimin korunmasında anlaştıklarını kaydetti.

- Uçak gemisi ve anti-denizaltı tatbikatı

Güney Kore Genelkurmayı, Kuzey Kore'nin en son bu sabah yerel saatle 06.01 ve 06.23'te, Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne iki balistik füze fırlattığını duyurmuştu.

Son füze denemesinin, ABD'nin nükleer güçle çalışan Ronald Reagan uçak gemisinin, Güney Kore ile ortak tatbikat için bölgeye yeniden konuşlandırılması sonrasında yapılması dikkati çekmişti.

Öte yandan ABD, Güney Kore ve Japonya son 5 yıldır ilk kez, 30 Eylül'de Japon Denizi (Doğu Denizi) bitişiğindeki uluslararası sularda anti-denizaltı tatbikatı düzenlemişti.

Kuzey Kore, son 12 günde 6. denemesini gerçekleştirdi. 4 Ekim'de balistik füze, 2017'den sonra ilk kez Japonya'nın kuzeydoğusundan geçerek Pasifik Okyanusu'na düşmüştü.

Azami 1000 kilometre irtifaya ulaşan ve 4 bin 600 kilometre seyreden füzenin olası tehdidine karşı, bölgedeki Japon halkına yönelik, binalardan ayrılmamaları uyarısı yapılmıştı.

2022 başından beri Pyongyang yönetiminin, BM kararlarını ihlal ederek 20'yi aşkın farklı menzillerde balistik füze denemesi gerçekleştirdiği biliniyor.

Yorumlar