Togg fiyat listesi ön sipariş fiyatı ne kadar olacak, sipariş alımları başladı mı, ne zaman başlayacak?

Togg fiyat listesi ön sipariş fiyatı ne kadar olacak, sipariş alımları başladı mı, ne zaman başlayacak? Yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar şeklinde merakla sorulan sorulara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan cevap geldi.

Google Haberlere Abone ol
Togg fiyat listesi ön sipariş fiyatı ne kadar?

Togg fiyat listesi ön sipariş fiyatı ne kadar olacak, sipariş alımları başladı mı, ne zaman başlayacak? Sanayi Bakanı Varank, Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un merak edilen fiyatıyla ilgili çok önemli açıklamada bulundu.

Togg araba fiyatları konusunda meraklı bir bekleyiş içerisinde olan vatandaşlar, ön sipariş vermek veya araba çıktığında ilk alanlardan olmak için fiyatı merak ediyor. Konuyla ilgili şu ana kadar hem şirket yöneticilerinden hem de hükümet kanadından çeşitli açıklamalar geldi. Togg fiyat listesi ön sipariş fiyatı ne kadar olacak, sipariş alımları başladı mı, ne zaman başlayacak?

Gelen açıklamalarda genel olarak vurgulanmak istenen nokta, Togg araba fiyatlarının onun segmentinde yani SUV c segmentindeki araçlarla rekabet edebilecek yani onlardan daha ucuz olabilecek bir aralık olacağıdır.

Togg araba fiyatları, yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar?
Togg araba fiyatları, yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar?

 

Yani farklı markaların SUV modellerinin c segmentinde olan araçlarla ile Togg yerli SUV modeli birbirine yaklaşık hatta yerli araba daha ucuz fiyatta olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST'te yer alan yerli otomobil Togg standında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, sıkça sorulan "Yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak?" sorusuna da yanıt verdi.

Sabah'ın haberine göre; Bakan Varank, "Ben alanda geziyorum, Türkiye'nin otomobiline olan ilgi benden daha fazla. Kimse Bakan'a bakmıyor ama arabaya bakıyor. İnşallah orada da süreçler planladığımız şekilde devam edecek. Biz Türkiye'nin otomobili projesiyle dünyada değişen otomotiv endüstrisine Türkiye'nin bir cevabını vermiş oluyoruz" diye konuştu.

Varank, "Otomotiv endüstrisindeki değişimi biz daha erken görerek doğuştan elektrikli, otonom özellikleri olan ve fikri mülkiyet hakları yüzde 100 bize ait olan, bu sayede de çok farklı teknolojileri çok kolay bir şekilde entegre edebildiğimiz bir projeyi başlatmıştık. O projede planlandığı şekilde gidiyor. Bundan memnunuz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDEKİ DÖNÜŞÜMÜ YAKALAMASI LAZIM"

TOGG' u milli bir proje olarak gördüklerini ve bunu siyasal bir tartışmaya dönüşmesini istemediklerini kaydeden Varank "Türkiye yılda 2 milyon otomobil ürüten bir ülke. Bu sene Türkiye'de 750 bin araç satılması öngörülüyor. 2 milyon araç üreten bir Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki dönüşümü yakalaması lazım. Bunu nasıl yapacak? Türkiye'nin otomobili ile yapacak. Biz geleceğin teknolojilerini bu otomobil projesi ile şu anda tasarlıyoruz, üretiyoruz, tedarikçilerimiz geleceğin otomobiline yönelik üretim yapma kabiliyetini kazanıyor" diye konuştu.

Araçların, 2022 yılının sonunda seri üretim bandından indirdiğinde tüm Türkiye'nin gurur duyacağını kaydeden Varank fiyatı konusunda ise "Aracın fiyatı şu andan belli değil. Şunun sözünü veriyor arkadaşlar. Araç kendi sınıfında Türkiye'deki araçlarla yarışacak bir fiyattan piyasaya çıkacak" dedi.

CEO GÜRCAN KARAKAŞ DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, Togg'un fiyatına ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti: "Rekabetçi olabileceğimizi düşünüyoruz. Biz yola çıktığımız andan itibaren 2023'te pazara girdiğimizde ülkemizde en fazla satılan C segment SUV'ların elektrikli araç olmayacağını düşündüğümüzden dolayı içten yanmalı araçlardan pazar payı almamız gerektiğini bilerek her şeyi planladık. Dolayısıyla 'günümüzde eğer C segmentinde bir SUV'un rekabetçiliğiyle rekabet edebilir misiniz' diye sorarsanız 'evet, rekabet edebiliriz.'"

MUHTEMEL FİYAT

Açıklanan yeni ÖTV oranı ve matrah limitleri Togg’un satışa sunacağı ilk model C-SUV’un fiyatıyla ilgili de önemli ipuçları verdi.

Öyle ki, aracın vergisiz fiyatının maksimum 700 bin TL olduğu göz önüne alındığında, bu fiyatın üzerine yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde 908 bin TL'lik oldukça avantajlı bir fiyat çıkıyor. Bu rakam da Togg CEO'su Gürcan Karakaş’ın sık sık vurguladığı "Mevcut içten yanmalı C-SUV’larla rekabetçi bir fiyat olacak" sözlerini doğruluyor.

Öte yandan, ortaya çıkan bu rakamın günümüz şartlarında hesaplandığı ve Togg C-SUV’un 2023’ün ilk çeyreğinde satışa çıkacağını hatırlatmakta fayda var.

C segmentindeki SUV’un ardından yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV’nin de aileye katılmasıyla aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak.

EN DÜŞÜK ÖTV YERLİ ARABALARDA OLACAK

Kabul edilen önergeden önce, motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli otomobillerden yüzde 10 oranında ÖTV alınıyordu.

Motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW’ı geçen elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı da yüzde 60 olarak belirlenmişti.

Bu araçlarda herhangi bir matrah limiti yoktu. Düzenlemeyle birlikte, elektrikli araçlara da içten yanmalı araçlarda olduğu gibi matrah limitleri gelmiş oldu.

Togg araba fiyatları, yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar?
Caption

 

C SEGMENTİ NEDİR?

Otomobiller, müşteri gözünde kolay bir şekilde ayırt edilebilmeleri ve rahatça karşılaştırılabilmeleri için sınıflara ayrılır. Bu sınıflar ise araçların marka ve modellerine göre belirlenir. Orta sınıf otomobilleri bir araya getiren C segment çatısı altında birleşen otomobillerin özelliği 410-460 santimetre aralığında olmalarıdır. Geniş bir skalaya sahip olan bu otomobiller "orta sınıf"ta değerlendirilseler de birçok Premium model araç bu çatının altına girer. Hatchback (HB), Hatchback Premium, Sedan, Station Vagon, Coupe, Coupe Premium, Cabrolet, SUV, SUV Premium, MPV ve MPV Premium model araçlar C segmentin geniş yelpazesini oluşturur.

C SUV SEGMENTİNDEKİ ARABALAR HANGİLERİDİR?

Küçük ailelerin alabileceği SUV’ler olan C SUV segmenti araçlara temel örnekler olarak da aklımıza Volkswagen Tiguan, Dacia Duster, Hyundai Tucson ve Nissan Qashqai geldi. Zaten ülkemizde C SUV segmentini domine eden modeller de tam olarak bunlar.

Togg araba fiyatları, yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar?
Togg araba fiyatları, yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar?

 

Fakat bu segmentte Toyota C-HR, Volkswagen T-Roc, Volvo XC40, Audi Q2 ile Q3, DS 7 Crossback, Ford Kuga, Honda HR-V, Jeep Compass, Kia Sportage, Mazda CX-5, Mitsubishi Eclipse Cross ve ASX, Opel Grandland X, Renault Kadjar, Peugeot 3008, SEAT Ateca ve Skoda Karoq gibi birçok farklı modelin yer aldığını da belirtmiş olalım.

C SUV SEGMENTİNDEKİ ARAÇLARIN FİYATLARI NE KADAR?

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş'ın Fiyatlar içten yanmalı C segment SUV ile rekabetçi olacak" açıklamasından sonra gözler piyasadaki benzinli ve dizel C SUV segmenti araçların fiyatları merak konusu oldu. İnternet haberin haberine göre, C-SUV araçların fiyatları şu şekilde Vatandaşlar C-SUV araçların fiyatlarını araştırmaya başladı. İşte piyasada satılan bazı araçların liste fiyatları:

Togg araba fiyatları, yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar?
Togg araba fiyatları, yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, TOGG fiyatı ne kadar?

 

2021 Nissan Qashqai 1.3 Sky Pack Plus DCT: 584 bin TL

2021 Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi Feel Bold AT: 644 bin TL

2021 Citroen C5 Aircross 1.6 Shine AT: 681 bin 500 TL

2021 Hyundai Tucson 1.6 CRDi Elite DCT: 656 bin 100 TL

2021 Hyundai Tucson 1.6 Comfort DCT 583 bin 810 TL

2021 Peugeot 3008 1.5 BlueHDi GT AT: 775 bin TL

2021 Peugeot 3008 1.6 Allure AT: 764 bin TL

2021 Volkswagen Tiguan 1.5 Life DSG: 648 bin 200 TL

2021 Dacia Duster Yeni 1.3 Prestige EDC: 449 bin TL

2021 Renault Kadjar 1.3 Touch Roof EDC: 628 bin TL.

Ülkemizde satılan her üç sıfır kilometre araçtan biri SUV oldu. ODD verilerine göre Ocak-Haziran 2021 döneminde satılan 310 bin yeni aracın 128 bin 294 adedi sedan (yüzde 41.3). 105 bin 668'i SUV (yüzde 34.05) ve 70 bin 34 adedi de (yüzde 22.5) HB sınıfında yer aldı.SUV trendinin büyümesini sürdürmesi beklenirken 2025 yılında Türkiye pazarında aldığı payın yüzde 35'e yükselmesi bekleniyor. Aynı şekilde şu anda Avrupa'da yüzde 37 olan SUV pazarının aldığı payın da 2025'te daha da artıp yüzde 45'e çıkması bekleniyor.

EN UCUZU

Türkiye pazarında satılan tüm sıfır kilometre otomobillerde olduğu gibi SUV modellerde de fiyatı belirleyen en büyük etken ÖTV oranı. Motor ve donanım seviyesi olarak başlangıç fiyatı yüzde 50'lik ilk vergi dilimine girmeyi başaran SUV'lar fiyat avantajlarını kullanarak rekabette öne çıkıyor. Dacia'nın B SUV modeli Sandero,1.0 lt 65 beygirlik benzinli motoru ve 164 bin 900 TL'lik başlangıç fiyatıyla ülkemiz pazarındaki en uygun fiyatlı SUV unvanını kazanıyor. Modelin üst donanım seviyesinde fiyat 211 bin 900 TL'ye çıkıyor. Türkiye'nin en çok satan SUV listesinde yıllardır ilk sırada yer alan Dacia Duster, 1.0 lt 90 beygirlik benzinli motor ve baz donanım seviyesindeki 203 bin TL başlangıç fiyatıyla pazarda ağırlığın hissettiriyor.

Motor ve donanım seviyesi yükseldikçe en üst fiyatı 303 bin TL'ye çıkan modelin ardından satış listesinin ikinci sırasına Fiat Egea Cross yerleşiyor. 1.4 lt benzinli motora sahip Cross modeli 182 bin 900 TL gibi iddialı başlangıç fiyatıyla tüketicileri etkiliyor. Şu anda sadece manuel şanzımanı bulunmasına rağmen B SUV Egea Cross, satış listesinin ikinci sırasında yer alıyor.

SUV modellerde de olduğu gibi tüm sıfır kilometre otomobillerde de fiyatı belirleyen en büyük etken ÖTV oranı. Türkiye pazarında yüzde 50'lik ÖTV dilimine girip anahtar teslimi fiyatı 250 bin TL ve altında olan modeller pazarın önemli bir kısmını oluşturuyor. Donanım seviyesi artıp, otomatik şanzıman tercih edildiği zaman başlangıç fiyatları 300 bin TL'ye yükseliyor. Neredeyse yüzde 95'i ithal olan SUV modellerin payı, yerli üretimin artmasıyla inişe geçecek. Üretimi geçtiğimiz aylarda başlayan Hyundai Bayon, Egea Cross ve Toyota Adapazarı fabrikasında bantlardan çıkan Toyota C-HR yerli SUV modellerimiz olarak sıralanıyor. TOGG'un elekrikli SUV'u da rekabeti artıracak.


 

Yorumlar