Tillerson'ın Rusya ziyaretinden sadece bir uzlaşma çıktı

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un Moskova ziyaretinde iki ülkenin Suriye konusundaki yaklaşımlarını değiştirmedi. Tillerson ile Rus mevkidaşı Lavrov'un yaptığı açıklamaya göre, iki ülke Suriye'de yeniden askeri işbirliği yapacak; ancak Beşar Esed'in geleceği ve kimyasal silah kullanımı konusunda ise görüş ayrılıkları devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Tillerson'ın Rusya ziyaretinden sadece bir uzlaşma çıktı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD ile Rusya arasında İdlib'deki kimyasal saldırılar ve sonrasındaki füzeli saldırılar nedeniye gerilen ilişkiler bugün yeni bir dönemece girdi. Rusya'da bir araya gelen iki ülkenin Dışişleri Bakanları, bir konuda yeniden uzlaşırken, Esad ve kimyasal saldırılar konusunda ise fikir ayrılıklarını gideremedi. İki bakanın görüşmesinden öne çıkan bir başka konu ise iki ülke arasındaki güvensizliğin teyid edilmesiydi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile Suriye'de iş birliğine devam edeceklerini belirterek, tek taraflı askıya alınan hava güvenliği anlaşmasına geri dönmeye hazır olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Rex Tillerson'un Moskova'daki temaslarının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklama yapan Lavrov, ikili ilişkiler ve küresel konuları kapsayan detaylı ve açık bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Lavrov, ABD-Rusya ilişkilerinin en sakin döneminde olmadığına vurgu yaparak, "Eski Washington yönetiminden kalan çok sayıda problem var. Bunların çözülmesi için çaba sarf edilmesi gerekiyor. Amerika'dan karşı adım gelmesi durumunda tüm bunu yapmaya hazır olduğumuzu dile getirdik. İş birliğimizi bozma ve cepheleştirmeyi artırma çabaları olduğunu görüyoruz. Ancak tarih iki ülkenin iş birliği yaptığında bundan tüm dünyanın kazançlı çıktığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın ABD ile mevcut tüm sorunlara rağmen her alanda yapıcı iş birliğine hazır olduğuna dikkati çeken Lavrov, "Bugünkü görüşmelere ayırdığımız zamanın boşa geçmediğini ve ABD'nin de bu yönde adımlar atacağını umut ediyoruz." dedi.

Rejim'in İdlib'deki kimyasal saldırısı

Lavrov, Tillerson ile Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısı ve ABD'nin rejime ait hava üssünü vurması konularını görüştüklerini kaydetti. Rusya'nın, İdlib'deki kimyasal silah saldırısının kapsamlı bir şekilde araştırılması görüşünü yineleyen Lavrov, "Kimseyi suçlamak ya da korumak istemiyoruz. Olayların objektif bir şekilde araştırılması konusunda ısrar ediyoruz. BM Güvenlik Konseyine olayın araştırılmasından ziyade, Şam yönetimini suçlayan karar tasarılarının sunulmasının verimli olmadığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Lavrov, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve BM'ye kimyasal silah saldırısının yapıldığı İdlib ve uçakların havalandığı Şayrat üssünde araştırma yapılması için başvuruda bulunacaklarını vurgulayarak, "ABD'nin bunu desteklemeye hazır olduğu gördük." diye konuştu. ABD'nin İdlib konusunda delil sunamadığını savunan Lavrov, Esed'in kimyasal silah kullandığının araştırmalar sonucunda kanıtlanması durumunda Rusya'nın tutumunun ne olacağı yönündeki soruya, "Kahve falı bakmayla uğraşmıyoruz." cevabını verdi.

"Suriye'de iş birliğine devam edeceğiz"

ABD ile Suriye konusunda iş birliğine devam edeceklerine vurgu yapan Lavrov, "Başkan Putin, Amerika'nın terörle mücadele amacını teyit etmesi durumunda, Suriye'de hava güvenliği anlaşmasına geri dönmeye hazır olduğumuzu dile getirdi. DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele ABD ile ortak amacımız olarak kalmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, ABD ile Libya, Yemen, İsrail-Filistin ve Afganistan konularında iş birliğine devam edeceklerini kaydederek, Ukrayna krizinde Minsk anlaşmasının yerine getirilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Görüşmede Kore Yarımadası'ndaki durumun da ele alındığını aktaran Lavrov, ABD ile BMGK'nın ilgili kararının yerine getirilmesi konusunda mutabık olduklarını söyledi. Lavrov, Washington'dan Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalede bulunduğu konusunda açıklamalar dışında hiçbir delil ve belge görmediklerini sözlerine ekledi. Tillerson, ABD Dışişleri Bakanı olarak Rusya'ya gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve mevkidaşı Lavrov ile görüştü.

"Esad'ın ilk kimyasal saldırısı değil"

Bakan Tillerson, İdlib'de sivillere yönelik kimyasal silah kullanımının Beşşar Esed rejimi tarafından yapıldığına "emin" olduklarını belirterek, bu saldırının rejim tarafından yapılmış ilk kimyasal saldırı olmadığını söyledi. Tillerson, "Esed rejiminin geçen haftaki saldırısı sadece sonuncusuydu. Daha önce de 50'den fazla farklı yerde klor bombası ve farklı kimyasal silahlar kullandılar." dedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Esed'e "hayvan" dediğinin hatılatılması üzerine Tillerson, "(Esed) Yaptıklarıyla bu benzetmeyi kendi kendisine söylemiş oluyor." diye konuştu.

"Suriye'nin istikrarlı ve bütün olması gerektiğine inanıyoruz"

Lavrov'la yaptığı görüşmenin büyük bölümünde Suriye konusunu ele aldıklarını belirten Tillerson "bazı noktalarda" ortak görüşe sahip olduklarını ifade etti. Tillerson, "İkimiz de Suriye'nin istikrarlı ve bütün olması gerektiğine inanıyoruz ve bu toprakların bizim ülkelerimize de saldırmak isteyen teröristler için güvenli yerler haline gelmesini istemiyoruz." şeklinde konuştu.

"İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi lazım"

Moskova'daki temaslarının çok verimli geçtiğini vurgulayan Tillerson, iki ülke arasında "güven sorunu" olduğunu söyledi. Lavrov'la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ifade eden Tillerson, görüşmede iki ülke arasındaki sorunları ele aldıklarını anlattı. Tillerson, "Şu andaki ABD ve Rusya ilişkileri düşük seviyede ve gelişmesi gerekiyor. Ülkelerimiz arasında ciddi bir güven sorunu var. Dünya'nın iki nükleer gücünün ilişkisi bu şekilde olmamalı." diye konuştu.

Tillerson Putin'le yaptığı görüşmede Esed'in gelecekte Suriye'de rol alıp almayacağına ilişkin konuştuklarını bildirdi. ABD için Esed ailesinin sonuna yaklaşıldığını belirten Tillerson, şunları kaydetti: "Rusya'nın da Esed'in en yakın müttefiki olduğunu dile getirdik. Esed'in uygun şartlarda ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Temsil ettiği çıkarlar ve gruplar, pazarlık sürecinde ve siyasal geçiş aşamasında temsil edildiklerini hissetmeliler. Bu sürecin nasıl olacağını ilerledikçe göreceğiz. Bizim gelecekteki Suriye hükümetinde Esed olmayacak. Uluslararası toplumun Esed'i kabul edeceğini düşünmüyoruz."

"Esed sorumlu tutulabilir"

Tillerson, Esed rejiminin düzenlediği kimyasal silah saldırısına ilişkin daha fazla kanıtların bir araya getirildiğini ifade etti. Toplanan kanıtlar sonrasında bazı kişilerin bundan sorumlu tutulacağına dikkati çeken Tillerson "Zaman geçtikçe daha fazla kanıtlar toplanıyor. Esed dahil olmak üzere bazı kişiler sorumlu tutulacak, bu mümkün olabilir. Bildiğiniz gibi bu çok ciddi bir suçlamadır. Bütün delillerin henüz bir araya getirildiğini söylemiyorum. Fakat zaman geçtikçe bunun mümkün olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Yorumlar

adnan havanda su döğmüşler hava anlaşması rusa lazımdı kendiside uçamıyacaktı