Tillerson, Ankara'da konuları geçiştirdi

Ankara'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Ankara'da gittiği her kapıda FETÖ ve PYD konusuyla karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım'dan sonra Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Tillerson'a aynı konuda talepte bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmesinden sonra sorulan sorulara cevap veren Tillerson'un konuları geçiştirmeye çalıştığı gözlendi.

Google Haberlere Abone ol
Tillerson, Ankara'da konuları geçiştirdi

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bugün gece yarısında Ankara'ya geldi. İlk olarak Başbakan Binali Yıldırım ile daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Tillerson'un önüne aynı konular kondu. Başta Fetullah Gülen'in iadesi ve FETÖ'nün ABD'deki faaliyetleri konusunda hem Başbakan Yıldırım hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin taleplerini iletti. Benzer konular Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yapılan görüşmede de gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı yaptığı görüşme konusunda ilk olarak Twitter hesabından açıklama yaptı. Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin yanında bölgesel ve uluslararası konuların kapsamlı şekilde ele alındığını söyledi. Daha sonra gözler, iki bakanın birlikte yapacağı basın toplantısına çevrildi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada iki bakan da tartışmalı konular hakkında değerlendirmelerde bulundu, sorulan sorulara cevap verdi. 

ABD Dışişleri Bakanı, bu sabah programında olmamasına rağmen sürpriz bir şekilde Başbakan Yıldırım'la bir araya geldi. FETÖ ve DEAŞ'ın ele alındığı 40 dakikalık randevu sonrası Başbakanlık açıklamasında "Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin atılması beklenen adımlar görüşülmüştür" ifadesi yer aldı. 

Tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren ABD-Türkiye ilişkilerinde, Ankara Washington'dan yeni adımlar bekliyor.Trump yönetimi, terör örgütü YPG ile işbirliğinin kesilmesinden Fetullah Gülen'in himayesinin bitirilmesine kadar hiçbir konuda hamle yapmış değil. Türkiye ve ABD arasında son yıllara damga vuran kriz, sona erecek mi? 20 Ocak'ta başlayan Donald Trump döneminde en üst düzey isim, bugün Ankara'da.

Başkente gece yarısı inen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edildikten sonra Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşmenin sonunda iki bakan, kameraların karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi. Televizyonlar tarafından canlı yayınlanan toplantıda ilk söz alan isim Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu oldu.

Çavuşoğlu'nun sözlerinden öne çıkanlar şöyle: "Türkiye ve ABD ilişkilerine yeni bir enerji katmamız elzemdir. Karşı karşıya kaldığımız birçok sınama var ve oynayabileceğimiz roller bulunuyor. İlişkilerimize yeni bir enerji katmamız gerektiğini vurguladık.

Bildiğimiz gibi geçmiş yönetim döneminde ilişkilerimizi etkileyen olaylar var. Geçmiş yönetimin YPG'ye verdiği destek söz konusu ve Suriye'de YPG ile işbirliğini gördük. ABD yönetimi YPG ve PKK arasında fark olmadığını kabul ediyor. İster istemez bizi hedef alan terör örgütüne yönelik destek Türk halkının ABD'ye yönelik hislerini olumsuz yönde etkilemiştir. İşbirliği bizi üzmüştür.

YPG konusunda bu dönemde daha iyi işbirliği bekliyoruz. DEAŞ'la mücadele konusunda müttefikimiz ABD ile yakın çalışma bekliyoruz. Gülen'in iadesi konusunda somut adımlar bekliyoruz. Yeni Adalet Bakanı, tüm belgeleri titizlikle inceleyeceğini bize söyledi. Geçici tutuklama istiyoruz. ABD ile ilişkilerimizi rayına oturtmak için yeni adımlar atmamız gerekiyor."

REX TILLERSON'UN KONUŞMASI

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, şunları söyledi:

"Türkiye'yi ziyaret ediyor olmaktan kendimi imtiyazlı hissediyorum. Üç ana hedef üzerinde nasıl odaklandığımızı konuştuk. DEAŞ'la mücadele, istikrar ve ikili ilişkileri görüştük.

Ortak amaçlarımızdan bir tanesi, DEAŞ'ı yenmek ve yeniden güçlenmesinin önüne geçmektir.

Türkiye'nin Suriye konusunda barışçıl çözüm çabalarını takdirle karşılıyoruz. ABD ve Türkiye, bölgede ortak birçok hedef sahip."

ABD'li mevkidaşını bakanlık girişinde karşılayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Tillerson basın mensuplarına tokalaşarak poz verdi.

Daha sonra Çavuşoğlu ve Tillerson baş başa görüşmeye geçti. Görüşmenin sonunda Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin yanında bölgesel ve uluslararası konuların kapsamlı şekilde ele alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tillerson'ın bir saat olarak planlanan görüşmesi, yaklaşık 2 saat 10 dakikayı buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı'na "Terörle mücadelede doğru ve meşru aktörler önemli" dedi. Kabulde,  Suriye ve Irak'ta başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürme  kararlılığı vurgulandı. Taraflar, bu çerçevede ne gibi ortak adımlar atılabileceğini masaya yatırdı.

Anadolu Ajansı, terör örgütü FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ve örgüt mensuplarının  ABD'deki faaliyetlerinin önlenmesinin de görüşüldüğünü bildiriyor.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ayrıca, görüşmede gerek ikili ilişkilerde, gerekse bölgesel meselelerde iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmenin önemi üzerinde durulduğunu aktarıyor.Anadolu Ajansı, görüşmeden iki fotoğraf servis etti ve söz konusu kareler uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya geçildiABD Dışişleri Bakanı'nın Ankara ziyaretinde üst düzey güvenlik önlemleri göze çarpıyor. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı foto muhabiri Lefteris Pitarakis'nin çektiği bir karede, üstündeki silah kamuflajla kapatılmış bir zırhlı araç ve önündeki polislerle gizli servis ajanı görülüyor.

Bu sabah programında olmamasına rağmen sürpriz bir şekilde Başbakanlık Konutu'na giden ABD Dışişleri Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, görüşmede iki konunun öne çıktığı belirtildi

Yorumlar