TikTok kapanıyor mu? Kesilen ceza ne anlama geliyor?
TikTok kapanıyor mu, bir karar çıktı mı, yasaklanıyor mu, Türkiye'de yasaklanacak mı veya bu yönde alınan bir karar söz konusu mu? TikTok kullanıcıları uygulamanın Türkiye'deki resmi durumunu, kapanıp kapanmayacağı konusunu merak ediyor. Kapanma konusu şu anda en ciddi şekilde ABD'de konuşuluyor.
TikTok kapanıyor mu? Kesilen ceza ne anlama geliyor?? TikTok'un kapanacağı iddiaları hala canlılığını koruyor. Türkiye'de yasaklanacak mı veya TikTok ile ilgili herhangi bir kapatma, yasaklama kararı var mı? Son dönemlerde bazı TikTok kullancıları arasında merakla sorulan ve giderek yayılan bir söylenti halini alan TikTok kapanıyor mu sorusunun cevabını sizler için araştırdık, derlemeleri sizlere sunuyoruz. Kapanma konusundaki ilk ciddi hamle Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nden geldi. TikTok kapanıyor mu? Kesilen ceza ne anlama geliyor?
Her geçen gün daha da iğrençleştiği ileri sürülen TikTok konusunda hem ebeveynler hem de onu kullanan gençlerin şikayetleri artıyor. Özellikle kendini bilmek kişilerin yaptıkları videolar, ve bu platforma mübtela hale gelen gençlerin durumu çok tartışılıyor.
TİKTOK KANAYIOR MU?
TikTok ile ilgili en son gelişme herkesi korkuttu. Çünkü bu kez TikTok çocuklarla ilgili konu nedeniyle suçlanıyor.
Çin menşeili sosyal medya platformu TikTok'a Türkiye'de para cezası kesildi.
Kişisel Verileri Koruma Kurulu, çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi ve izinsiz veri toplandığı gerekçesiyle TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.
Sosyal medya şirketlerindeki gizlilik ihlaline karşı bir uygulamaya daha ceza kesiliyor.
Son yılların popüler uygulaması olan TikTok'un dünya genelinde kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor.
Çin merkezli uygulama, Türkiye'de de yaygın olarak kullanılıyor.
Akım adı altında hemen hemen her gün yeni iğrençliklerin döndüğü TikTok'a ya bir sınırlama veya bir yasaklama geleceği tartışılıyor.
TikTok Türkiye'nin kapanma iddialarının altında yatan temel neden, yapılan sosyal medya düzenlemesi geliyor.

Konuyu yakından takip edenlerin bildiği gibi Türkiye sosyal medya düzenlemesi yaparak bütün şirketlerden Türkiye temsilciliği açmalarını talep etmişti.
Türkiye'nin sosyal medya şirketlerine tanıdığı sürenin sonunda hemen hemen bütün sosyal medya şirketleri talep edilen yasal şartları yerine getirerek Türkiye'de temsilcilik açmıştı.
Türkiye, Twitter, Facebook, Instagram, Periscope gibi sosyal medya devlerine cezada üçüncü aşamaya hazırlanırken, Youtube’un ardından TikTok da Türkiye’ye temsilci atama kararı aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Fatih Sayan, yapılan görüşmelerin ardından TikTok’un Temsilci atayacağını Twitter üzerinden duyurdu. Sayan, diğer sosyal ağ sağlayıcılarından da aynı hassasiyeti beklediklerini bir kez daha tekrarladı. Youtube, 16 Aralık’ta Türkiye’ye temsilci atayacağını bildirmişti. TikTok ve Youtube 20 Ocak’a kadar temsilci atarlarsa, kendilerine kesilen 40 milyon liralık cezanın yüzde 25’ini yani 10 milyon lirasını ödemeleri yeterli olacak. 20 Aralık’tan sonra temsilci atamayan tüm sosyal ağlar için üçüncü olarak Türk şirketlerin bunlara reklam vermeme cezası devreye girecek. Türkiye’ye resmi olarak temsilci atayan Rusya’nın Facebook’u olarak tanınan VK’nin ardından TikTok ve Youtube da temsilci bulundurursa diğerlerinin kaybedeceği Türk şirket reklamları bu üç ağ arasında paylaşılmış olacak. BTK yetkilileri, “Temsilci atayan reklam pastasından büyük payı alma fırsatı bulacak” diyerek sosyal medya devlerine mesaj verdiler.
İnternet Yayınları Yasası gereği sosyal medya devleri Facebook, Instagram grubu ile Twitter gibi günlük kullanıcı sayısı 1 milyonunun üzerindeki şirketlerin Türkiye’de temsilci atamaları zorunluluğuna ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararı 2 Ekim’de yürürlüğe girmiş, kendilerine verilen süre de 1 Kasım’da dolmuştu. BTK, temsilci bildiriminde bulunmayan Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube, TikTok, Pinterest, Linkedin ve Dailymotion’a ilk bir ay için 10 milyon, 10 Aralık’ta dolan ikinci bir aylık sürede de atamadıkları için 30 milyon lira ceza kesti. 20 Ocak’a kadar temsilci atamayan ağlara BTK Başkanı kararıyla Türk şirketlerin reklam vermesi yasaklanacak. Bu şirketlere para transferi yapılamayacak ve karar Resmi Gazete’de yayımlanacak.
Reklam yasak kararının ardından 3 ay içinde yine temsilci atanmazsa BTK başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Hakim, bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması kararı verebilecek. Hakim kararı bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde yerine getirilecek.
Özetlersek, TikTok Türkiye'ye temsilci ataması gerçekleştirdiği için şimdilik herhangi bir yaptırımla karşı karşıya değil.
ABD'DEN KAPATMAYA YÖNELİK YENİ HAMLE
Amerika’daki Federal İletişim Kurulu’dan FCC, giderek popülerleşen Tiktok'un kaldırılması için uygulama mağazaları olan Google ve Apple'a süre verdi.
Aslında uygulamanın Çin'e istihbarat sağlama işlevi gördüğünü söyleyen FCC yetkilisinin talebine şirketlerin ne karşılık vereceği ise bilinmiyor.
ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde başlayan ticaret savaşları, Beyaz Saray'ın el değiştirmesine rağmen etkisini sürdürüyor. Pandora'nın kutusu açıldıktan sonra hızla büyüyen savaşta Çin giderek terazide ağırlığını artırırken ABD de Çinli firmalara yönelik ambargo uygulamalarını artırıyor.
Amerika’daki Federal İletişim Kurulu’dan (FCC) Google ve Apple' gönderilen yazı da bu durumu doğrular nitelikte.
FCC şirketlerin uygulama mağazalarından TikTok uygulamasını kaldırmasını istedi. Gerekçe olarak da bu uygulamanın Çin hükümeti için gözlem aracı olması gösteriliyor.
Apple Music abonelik fiyatını artırdı Apple Music abonelik fiyatını artırdı
FCC yetkilisi Brendan Carr, bu şirketlere iki sayfalık bir açık mektupla açık çağrıda bulundu.
Carr, App Store ve Google Play’den TikTok’u kaldırma işlemini şirketlerden istedi. FCC, bu mektuba dönüş için 8 Temmuz'a kadar süre tanıdı.
TikTok’u kaldırma talebinde bulunduğu mektupta bazı gerekçeler de bulunuyor. FCC’ye göre TikTok, gerçek anlamda bir video paylaşım uygulaması değil.
shiftdelete.net'te yer alan habere göre mektupta platformun Çin hükümeti için “gelişmiş bir gözetim aracı” olduğu savunuluyor.
Öte yandan uzun soluklu mektupta kaldırma isteği şu ifadelerle iletildi:
"TikTok’un, kapsamlı veri toplamasının Pekin’in bu hassas verilere görünüşte kontrolsüz erişimiyle birleşmesi nedeniyle kabul edilemez bir ulusal güvenlik riski oluşturduğu açıktır.
Bu nedenle, uygulama mağazası politikalarınızın düz metnini TikTok’a uygulamanızı ve bu şartlara uymadığınız için uygulama mağazalarınızdan kaldırmanızı rica ediyorum."
ABD'DE KAPATMAYA YÖNELİK SOMUT ADIM
ABD, geçtiğimiz hafta düğmeye basarak hükümet çalışanlarının TikTok kullanmasını yasaklayacak bir yasayı meclisten geçirdi. Şimdi ise bu yasa yürürlüğe resmi olarak girdi. Temsilciler Meclisi İdari Direktörü Ofisi, söz konusu yasağı Temsilciler Meclisi üyeleri ve çalışanlarına gönderdiği elektronik posta ile duyurdu.
Duyuruda, "siber güvenlik ofisinin TikTok uygulamasını yüksek güvenlik riski olarak kabul ettiği" ve devlete ait cihazlarda halihazırda yüklü olan uygulamaların ise kaldırılması gerektiği kaydedildi.
Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Chris Wray de TikTok'un kontrolünün Çin hükümetinin elinde olduğunu belirterek bunun ABD için ulusal güvenlik endişesi doğurduğu uyarısında bulunmuştu. TikTok Operasyon Şefi VanessaPappas ise eylül ayında ABD Senatosunda katıldığı bir oturumda, Çin hükümetinin uygulamanın verilerine hiçbir erişimi olmadığını belirtmişti. Ayrıca Meclis baş idari görevlisi, uygulamanın gelecekte indirilmesinin de yasak olduğunu bildirdi.
TİKTOK'TAN KENDİ KENDİNE ÖNLEM
TikTok, gençlerin iyiliği için uygulamada bir dizi değişikliğe gideceğini duyurdu.
BBC'nin haberine göre, değişiklikler çerçevesinde 12-15 yaşlarındaki kullanıcılar saat 21.00'den, 16-17 yaşlarındakiler de 22.00'den sonra anlık bildirim almayacak.
Bu değişiklerle, genç kullanıcıların ders çalışmaya ve dinlenmeye odaklanması, uyumasına yardımcı olunması amaçlanıyor.
TikTok'un açıklamasında, "Özellikle genç kullanıcılarımızın erken dönemde olumlu dijital alışkanlıklar edinmelerine yardımcı olmayı ümit ediyoruz." ifadesi kullanıldı.
Dijital analitik şirketi App Annie, Çin'in video paylaşım uygulaması TikTok'un, 2020'de Facebook Messenger'ın önüne geçerek en çok indirilen uygulama unvanını kazandığını açıklamıştı.
TİKTOK'A DEPREM ÖNLEMİ
TikTok da dahil olmak üzere birçok sosyal medya platformu artan provokatif paylaşımlar sonrasında tedbir amaçlı olarak "bant genişliği kısıtlaması"na alındı. Yani TikTok kapatılmadı, kısıtlandı.
Yorumlar