Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, nasıl kapatılır?

Telefonumda NFC var mı, akıllı telefonumda NFC sisteminin olup olmadığını nasıl anlarım soruları son dönelerde sistemin giderek duyulur hale gelmesiyle merakla sorulan sorular oldu. Peki, Nedir bu NFC hangi telefonlarda bulunur, kendi telefonumuzda olup olmadığını nasıl anlarız?

Google Haberlere Abone ol
Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, kapatılır?

Telefonumda NFC var mı veya telefonumda NFC uygulaması olup olmadığını nasıl, nereden anlayabilirim? Son yıllarda teknolojinin baş döndürücü bir şekilde ilerlemesiyle birlikte hayatımıza giren bir uygulama oldu NFC sistemi. Kartsız ödeme sistemlerinden biri olan NFC artık akıllı cep telefonları üzerinden rahatlıkla kullanılabiliyor. Peki, telefonumda NFC var mı, telefonumda NFC olup olmadığını nasıl anlarım?

Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, nasıl kapatılır
Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, nasıl kapatılır

 

NFC kısaltması Near Field Communication (NFC) yani Yakın Alan İletişimi anlamına gelmektedir. NFC, artık çoğu telefonda bulunan bir teknoloji. Ülkemizde henüz ödeme sistemi olarak kullanılmasa da, Apple'ın yeni iPhone 6'sının bir NFC yongasıyla ve ödeme sistemiyle gelmesi, NFC destekli telefonlarının sayısının önemli ölçüde artması anlamına geliyor.

Kredi kartlarınızı çöpe attığınız, toplu taşıma kartlarından kurtulduğunuz, kartsız bir gelecek düşünün. Hayır, bunlar hırsızlar tarafından soyulduğunuz anlamına gelmiyor; sadece teknoloji, cüzdanınızın yerini alıyor.

Telefonunuzda muhtemelen bulunan temassız yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisi, çok yakın bir gelecekte her gün sıkça kullandığınız bir işlev, hatta hayatınızın vazgeçilmez bir parçası olabilir.

NFC NASIL ÇALIŞIYOR?

NFC'nin temelinde bizi bilgisayarımıza veya bankaya tanıtmak var. NFC, basit bir teknolojiden faydalanıyor. Çok kısa bir menzile sahip NFC, birkaç santimetre uzaklıktaki iki cihaz arasında küçük miktarda veri transferi gerçekleştirebiliyor. Bluetooth'un aksine NFC'de eşleştirme kodu girmek gibi bir şey yok. Dahası güç tüketimi çok az olduğundan, NFC etiketleri pile ihtiyaç duymuyorlar.

Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, nasıl kapatılır
Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, nasıl kapatılır

 

Telefonunuzu mağazalardaki veya tren istasyonundaki temassız ödeme terminaline dokundurarak hesabınızın (ve hatta kişisel tercihlerinizin, alışveriş alışkanlıklarınızın, eve giderken sıkça kullandığınız rotanın) tanınmasını sağlamış oluyorsunuz. Posterlerdeki pasif NFC "etiketleri" ise web adresleri, indirim kuponları, haritalar veya otobüs hareket saatleri gibi bilgiler içerebiliyor.

Oyster Card'ta çalışmış olan Consult Hyperion'un resmi sektör başkanı John Elliot, telefonumuzdaki SIM kartın hesabımızı ağa tanıtmakta kullanılan bir akıllı kart olduğunu söylüyor. Elliot, NFC'li telefonlarda SIM kartın ödeme kartları gibi uygulamaları tutabilen Güvenli Öğe olarak işlev gördüğünü vurguluyor.

NFC İLE NELER YAPILABİLİR?

NFC özelliği şu gibi işlemlerde kullanabiliriz:

Birisinden telefon numarası almak veya göndermek

Cihazlar arası fotoğraf alış verişi.

Cihazlar arası belge alış verişi.

Cihazlar arası konum alış verişi.

Ödeme yapılması.

Başka bir cihazda uygulama açabilmek

NFC TÜRKİYE'DE VAR MI?

NFC'yle ödeme Türkiye'de henüz çok yayınlaşmamış olsa da mobil operatörlerin, SIM kartlarıyla entegre olarak sunduğu mobil ödeme işlevleri var. Bu hizmetlerden faydalanmak için NFC özellikli bir telefona ve NFC destekli bir SIM karta ihtiyacınız var. Apple'ın yeni ödeme sistemi Apple Pay ise ülkemizde çalışmıyor.

Bunun yanında kredi kartınızın üzerinde PayPass veya Paywave logosu varsa, belirli bir miktarın altındaki ödemeleri şifre girmeden gerçekleştirebiliyorsunuz. İstanbul'da toplu ulaşım için kullanılan İstanbulkart'lar da temassız ödeme teknolojisinden faydalanıyor. Ancak bu çözümler, telefonumuzla bütünleşmediğinden yanımızda taşımamız gereken kartları ortadan kaldırmıyorlar.

DİĞER ÜLKELERDEKİ DURUM

NFC'nin ABD'deki kullanım durumu biraz karışık. Wal-Mart veya Rite Aid gibi mağazalarda NFC'ye rastlanmazken Whole Foods, Macy's, RadioShack ve Toys R US gibi büyük satıcılar yakın alan iletişimini destekliyorlar. Teknoloji İngiltere'de ise yaygınlaşmaya başlıyor. Orange'ın QuickTap işlevi, ülkedeki birçok mağazada telefonunuzun NFC yongası ile ödeme yapmanıza olanak tanıyor.

NFC'NİN ALTERNATİFİ VAR MI?

Evet, üstelik birçok alternatifi var. Mobil ve finans sektöründe NFC'nin temsil ettiği "mobil cüzdan" ile "dijital cüzdan" arasındaki tartışma, konuşulan konulardan yalnızca bir tanesi.

"Dijital cüzdan" PayPal'dan Kerry Wong'a göre bulutta yaşıyor ve telefon gibi herhangi bir cihaza bağlı bulunmuyor. Aksine iPad, ultrabook, hatta Xbox gibi cihazlardan dijital cüzdana ulaşılabiliyor. Wong, herhangi bir cihaz veya platform üzerinden güvenli ve kolay biçimde çalışabilmenin eninde sonunda galip geleceğini düşünüyor.

Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, nasıl kapatılır
Telefonumda NFC var mı, nasıl açılır, nasıl kapatılır

 

NFC gibi Bluetooth ve RFID de iki cihaz arasında iletişim kurmaya olanak tanıyor. Ancak NFC'yi farklı yapan aktif ve pasif sürümler ve P2P modu (kartvizit veya kişiler gibi bilgi değiş tokuşu) var.

NFC'NİN YENİ, TEMASSIZ BANKA KARTLARINDAN NE FARKI VAR?

Bankların yeni kartlarının bazılarının içerisinde NFC teknolojisi bulunuyor. Bu tür kartlar, küçük miktarlarda alışverişi şifre girmeden yapmanıza izin veriyorlar.

NFC NASIL AÇILIR?

NFC yani NFC Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi özeliği kullanmış olduğunuz cihazda mevcut ise şu 2 şekilde aktif hale getirebilirsiniz:

Öncelikle telefonunuzun ayarlar kısmına gidin
Daha sonra karşınıza çıkan ekrandan kablosuz ağlar seçeneğine tıklatın
Ya da

Ayarlar kısmına girin
Açılan sekmeden bağlantılar seçeneğine tıklatın
Bağlantılar seçeneğinden diğer bağlantılar kısmına tıklatın
Bu işlemleri yaptıktan sonra NFC seçeneğini görüyorsanız buradan aktif hale getirebilirsiniz demektir.

NFC NASIL KAPATILIR?

NFC özelliği kullanılmak istendiği zaman açılacağı gibi ihtiyaç duyulmaması halinde de kapatılabilen bir özelliktir. Günlük hayatta oldukça işimize göre bu özelliği bazen kapatmak isteyebiliriz bunu şu 2 şekilde yapabiliriz:

Öncelikle telefonunuzun ayarlar kısmına gidin
Daha sonra karşınıza çıkan ekrandan kablosuz ağlar seçeneğine tıklatın
Ya da

Ayarlar kısmına girin
Açılan sekmeden bağlantılar seçeneğine tıklatın
Bağlantılar seçeneğinden diğer bağlantılar kısmına tıklatın


 

Yorumlar