Tel Rıfatlılar, 6 yıldır evlerine hasret

Yakınları teröristlerce öldürülen Tel Rıfatlılar, 6 yıldır evlerinin hasretiyle yaşıyor

Google Haberlere Abone ol
Tel Rıfatlılar, 6 yıldır evlerine hasret

Suriye'nin kuzeyindeki Tel Rıfat ilçesinden YPG/PKK'lı teröristlerce göç ettirilen ve yakınları terör örgütü tarafından öldürülen yaklaşık 250 bin sivil, sığındıkları Azez ilçesinde yaklaşık 6 yıldır uzak kaldıkları evlerinin özlemiyle yaşıyor.

Terör örgütünün, Rusya'nın desteğiyle Şubat 2016'da Tel Rıfat ilçesini ele geçirmesinin ardından göç eden yaklaşık 250 bin Tel Rıfatlı, sığındıkları Azez ilçesinde yaklaşık 6 yıldır evlerinden uzakta yaşıyor.

Göç sırasında teröristlerce açılan ateş yüzünden pek çok kişi yakınlarını kaybetti.

Yerinden edilen Tel Rıfatlıların büyük bir kısmı muhaliflerin kontrolündeki Azez'deki derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

AA muhabiri, örgütten kaçarak doğup büyüdükleri evlerinden 2 kilometre uzaklıktaki Azez ilçesinde sıla hasreti çeken Tel Rıfatlı sivillerle görüştü.

"HER GÜN CEPHE HATTINDAN KÖYÜMÜZE BAKIYORUZ"

Azez'e sığınan Tel Rıfatlı Hac Ali Muhammed, "Saldırılar olduğu zaman yaklaşık 10 gün boyunca evimizi terk edip zeytin ağaçlarının altında kaldık. (YPG/PKK üyeleri ) Üzerimize ateş açtıklarında dayanamadık, güvenli bölgeye göç ettik. Göç sırasında açılan ateş soncu 2 oğlum hayatını kaybetti. Şimdi 5 yetime bakıyorum." dedi.

Evlerini çok özlediğini vurgulayan Muhammed, şöyle devam etti:

"Evimizi terör örgütüne bırakmayacağız, mutlaka geri döneceğiz. Allah Türkiye'ye zeval vermesin, destekleriyle köyümüze tekrar döneceğiz. Belki evime geri dönmeye ömrüm yetmeyecek ama her gün cephe hattından köyümüze bakıyoruz. Torunlarıma köyümüzü ve anılarımı anlatıyorum. Ben görmesem de torunlarım mutlaka dönecektir."

- "TÜM SURİYE'NİN BU TERÖR ÖRGÜTÜNDEN TEMİZLENMESİNİ İSTİYORUM"

46 yaşındaki Mustafa İbrahim Akkaş da terör örgütü YPG/PKK'nın Tel Rıfat'ın kuzeyindeki Meranaz köyüne düzenlediği saldırılar sonucu ailesiyle Azez'e sığındıklarını söyledi.

Akkaş, hayatında yaşadığı en zor günün köylerinden ayrıldığı gün olduğunu belirterek o günü şöyle anlattı:

"Saldırılar o kadar şiddetliydi ki çıkmak zorunda kaldık. Köy halkı olarak yanımıza hiçbir şey almadık. İlk günümüzü zeytin ağaçlarının altında geçirdik. Azez merkeze geçtik, kamplara yerleşmeye ve ev kiralamaya başladık. Göç süremizin bu kadar uzun süreceğini bilmiyorduk. Göç ettiğimiz günü unutamıyorum. Saldırılarda çocuklar da hayatını kaybetti. 3 çocuğu kendi ellerimle kurtardım ve aynı 3 çocuğu kendi ellerimle defnettim. Kıyamet günü gibiydi, herkes kendi canını kurtarmaya çalışıyordu çocuklarını bile unutmuşlardı."

Bir oğlunu YPG/PKK'nın saldırılarında kaybettiğini anlatan acılı baba, 2 oğlunun ise halihazırda Suriye Milli Ordusu saflarında örgüte karşı cephede nöbet tuttuğunu söyledi.

Akkaş, cephe hattında YPG/PKK işgalindeki köylerinden sadece 2 kilometre uzaklıkta yaşadıklarını belirterek "6 yıldır evimizden uzakta yaşıyoruz. (Ağustos 2016'da) Fırat Kalkanı Harekatı başlayınca operasyonlar köyümüze kadar uzar diye düşünürken olmadı. Aynı şekilde (2018'de) Zeytin Dalı Harekatı'nda da ümitliydik ancak onda da olmadı." diye konuştu.

Terör örgütünün bölgede Araplar ve Kürtlerin arasını açmaya çalıştığını kaydeden Akkaş, "Bizim Kürtlerle de hiçbir problemimiz yok. Terör örgütünün Suriye'de yeri yok. Sadece köyümün değil tüm Suriye'nin bu terör örgütünden temizlenmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.

- TEL RIFAT'TAKİ DURUM

Halep'in Tel Rıfat ilçesi, Rusya'nın hava desteğiyle Şubat 2016'da YPG/PKK'lı teröristlerin eline geçmişti.

YPG/PKK, buradan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları bölgesindeki yerleşim yerleri ile emniyeti sağlayan Türk güvenlik güçlerine ve muhalif savaşçıların mevzilerine saldırıyor.

Sık sık Azez, Bab, Mare ve Afrin'i vuran teröristler Tel Rıfat'ın Taane, Kasne, İmhuş, Harbil, Şeyh İsa, Minnağ, Ayn Dakne, Kefer Kaşır, Meranaz, Burc el Kas ve Miyase köylerinde konuşlu ağır silahları kullanıyor.

YPG/PKK, Tel Rıfat'ta yaklaşık 250 bin sivili yerinden etmiş, bu kişiler Türkiye sınırına yakın bölgelere sığınmıştı.

Yorumlar