Google'dan DNS koruma uygulaması

Google kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için DNS koruma uygulaması yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Google'dan DNS koruma uygulaması

Google kötü amaçlı yazılımlara karşı Google DNS koruma uygulamasını resmen yayınladı. Çevrimiçi sansürden ve kötü yazılımlardan korunmayı sağlamak amacı ile yayınlanan DNS şifreleme uygulaması resmi olarak yayınlandı.

Google şirketlerini tek çatı altında toplayan şirket Jigsaw, kötü amaçlı yazılımlara ve sansürlere karşı korunmayı sağlamak amacı ile DNS şifreleme uygulamasını resmi olarak yayına aldı.DNS manipülasyonu yada DNS zehirlenmesi olarak adlandırılan çevrimiçi sansürlerden kullanıcları korumayı amaçlayan şirket koruma uygulamasını bugün resmi olarak yayınladı.

DNS Manipülasyonu ya da DNS Zehirlenmesi Nedir?

DNS manipülasyonu yani DNS zehirlenmesi özellikle bazı ülkelerde devletin sosyal medya, haber kaynakları ve diğer internet içeriklerini kontrol ettiği ve engellediği bir çevrimiçi sansür biçimidir. Özellikle Çin ve İran gibi sıkı yönetimin olduğu ülkelerde uygulanan çevrimiçi sansür uygulaması kullanıcıların internete erişimini kısıtlar.

DNS bağlantıları genellikle şifrelenmez. Bu nedenle cihazlarımız kötü amaçlı yazılımlara ve sansür müdahalelerine son derece açıktır. Böylece IP engelleme ile eşleştirme sonucunda DNS bağlantıları üzerinden sansür gerçekleştirilebilir. HTTPS üzerinden DNS (DoH) teknolojisini kullanan Intra ise DNS trafiğini üçüncü taraflardan gizli tuttuğu için kullanıcıları DNS zehirlenmesinden koruyabilir.

Intra, doğrudan DNS bağlantılarını şifrelediği için coğrafi konuma bakılmaksızın kullanıcıları DNS manipülasyonundan koruyabiliyor. Intra’yı kullanmak ise son derece basit; tek yapmanız gereken indirmek, yüklemek ve açmak. Intra, varsayılan olarak Google’ın DNS sunucularına ayarlanmış olsa da kullanıcılar diledikleri takdirde DNS sunucularında değişiklik gerçekleştirebilirler.

 

Yorumlar