Tebe şehri nerede nereye bağlı tarihi nedir?

Tebe şehri nerede nereye bağlı, tarihteki yeri nedir? İşte Payitaht Abdülhamid dizisinde de adı sıkça duyulan Tebe şehrinin tarihçesi:

Google Haberlere Abone ol
Tebe şehri nerede nereye bağlı tarihi nedir?

Tebe veya İngilizler'in yazdığı şekliyle Tebe şehri nerede, hangi ülke sınırları içinde ve tarihteki önemi nedir? Sultan Abdülhamid dizisinde adı sıkça duyulan Tebe şehri, Abdülhamid'in anlatımına göre Akabe şehrinin yemen yanıbaşında komşu bir şehirdir. Gerçekte de Tebe Akabe'ye komşu bir şehirdi. Akabe, bugün Ürdün sınırları içerisinde yer almasına karşın Tebe şehri ise İsrail ile Mısır arasında bölüşülmüş bir Osmanlı şehridir. Tebe şehrinin hikayesi ve tarihçesi bugün hala Doğu Akdeniz'de yaşanan krizlere kadar uzanıyor. Çünkü 114 yıl önce Tebe'de yaşanan kriz Doğu Akdeniz'e kadar uzanmış, İngilizler Osmanlı'yı Doğu Akdeniz ile tehdit etmiş ve Tebe'yi Osmanlı'dan zorla almışlardı. 

Tebe 1906 yılına kadar Osmanlı toprağıydı. İngilizler, bölgeyi işgal ettikten sonra Osmanlı ile yaptıkları anlaşma esnasında bu bölgeyi anlaşmaların dışında bırakmışlardı. Muhtemelen de ileride kurulacak İsrail devleti için saklamayı planlıyorlardı. Ancak durum bekledikleri gibi olmadı. Osmanlı burayı boş bırakmamak için buraya bir birlik gönderdi ve güvenliğini sağlamaya karar verdi. Bu durum İngilizler'in hoşuna gitmedi. Sonrasında bugünlerde adını sıkça duyduğumuz Doğu Akdeniz krizi patlak verdi. İngilizler, Osmanlı'nın Doğu Akdeniz'deki adalarını işgal etmekle tehdit etti. 

Tebe bugün Mısır hakimiyetinde bulunan Sina Yarımadası'nın güney ucunda Akabe körfezinin sahilinde yer alıyor. Büyük çoğunluğu Mısır sınırları içerisinde olsa da bir kısmı İsrail tarafından işgal edilmiş anlaşmalarla resmiyete bağlanmış. 

Akabe Körfezinde bugün Hilton gibi lüks ve büyük turistik otellerin bulunduğu, Arap ve Yahudi zengin iş adamlarının tatil yaptığı bir merkezdir Tebe bugün.

Tebe, 1949'da kararlaştırılan ateşkes hattının Mısır tarafında bulunuyordu. 1956'daki Süveyş Krizi sırasında, kısa bir süre İsrail tarafından işgal edildi, ancak ülke 1957'de çekilince Mısır'a döndü. İsrail , Altı Gün Savaşı'ndan sonra Sina Yarımadası'nı yeniden işgal etti. 1967'de Tebe'da 400 odalı bir otel inşa edildi. 1979 İsrail-Mısır barış anlaşmasının ardından , Mısır ve İsrail sınırın kesin konumunu müzakere ediyorlardı, İsrail, Tebe'nın Osmanlı'da olduğunu iddia etti.1906'da Osmanlılar ile Britanya Mısır'ı arasında bir sınırın tarafı kararlaştırıldı ve bu nedenle önceki iki anlaşmasında hatalıydı. Uzun bir anlaşmazlığın ardından mesele bir İsrailli, bir Mısırlı ve üç yabancıdan oluşan uluslararası bir komisyona sunuldu. 1988'de komisyon, 1906 sınırının değil, İngiliz Mandası sınırının 1979 barış anlaşmasına dayanan sınırın takip etmesi gerektiğine karar verdi. Bu nedenle, İsrail ve Mısır, Şubat 1989'da sona eren müzakerelere yeniden başladılar. Sonuç olarak, Tebe bölündü ve çoğu Mısır'a verildi (İsrail 250 metrelik bir sahil şeridi tuttu).

Bu müteakip anlaşmanın bir parçası olarak, yolcuların İsrail'den Eilat-Tebe sınır kontrol noktasından geçmelerine ve "Sina'nın Akabe Sahil Bölgesini" ziyaret etmelerine (Tebe'dan Şarm el Şeyh'e kadar uzanan ve Nuweiba , Aziz Catherine Manastırı dahil) izin verilmektedir. ve Dahab ), 14 güne kadar vizesiz, bu da Tebe'yı popüler bir turizm merkezi haline getiriyor. Tebe Heights tatil köyü, Tebe'nın yaklaşık 20 km (12 mil) güneyinde yer almaktadır. Hyatt Regency , Marriott , Sofitel ve Intercontinental dahil olmak üzere birkaç büyük otele sahiptir . Aynı zamanda birçok insanın geldiği önemli bir dalış alanıdır.ücretsiz dalış , tüplü dalış veya mevcut birçok PADI kursu ile dalmayı öğrenin . Diğer dinlence tesisleri arasında yeni bir çöl tarzı golf sahası bulunmaktadır.

7 Ekim 2004'te Hilton Tebe , aralarında birkaç İsrailli'nin de bulunduğu 34 kişinin ölümüne yol açan bir bomba ile vuruldu. Yirmi dört gün sonra, Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından bombalama olaylarıyla ilgili bir soruşturma, faillerin dışarıdan hiçbir yardım almadığı, ancak yarımadadaki Bedevilerin yardım ettiği sonucuna vardı. 

Şubat 2014'te turistleri Sina'daki Saint Catherine Manastırı'na götüren bir otobüs , sınırı İsrail'e geçmeden kısa bir süre önce Tebe'da patladı . En az iki Güney Koreli öldü ve 14 kişi yaralandı. Patlamadan teröristler sorumlu tutuldu. Uyarılara rağmen, İsrail'den Tebe'ya turizm 2016'da arttı ve çoğu Kızıldeniz tatil beldesinin tadını çıkarmak için seyahat etti.

 

Yorumlar