"TCG YZB. Güngör Durmuş" gemisi suyla buluştu

- Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yaptırılan ve inşasına 25 Mart 2015'te başlanan "TCG YZB. Güngör Durmuş" isimli loijstik destek gemisi, Başbakan Yıldırım'ın katıldığı törenle denize indirildi - 106 metre boyunda, 16,8 metre genişliğinde ve 6 bin DWT kargo taşıma kapasitesine sahip gemi, 4 bin ton motorin, 335 ton helikopter yakıtı, 630 ton içme suyu ile Deniz Kuvvetlerinin tüm muharip unsurlarının akaryakıt ihtiyacını karşılayacak - Seyir halindeyken yüzdürmeli sistemle denizde akaryakıt ikmali yapabilen gemi, hiç ikmal yapmadan kargo yakıtını da kullanmadan, sadece kendi yakıtını kullanarak, dünyanın çevresi 1,5 kez dolaşabiliyor

Google Haberlere Abone ol
"TCG YZB. Güngör Durmuş" gemisi suyla buluştu

İSTANBUL (AA) - Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yaptırılan "TCG YZB. Güngör Durmuş" isimli lojistik destek gemisi, Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle denize indirildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Selah Makine ve Gemicilik Endüstri Ticaret AŞ arasında imzalanan "2 adet Lojistik Destek Gemisi Tedariki Sözleşmesi" kapsamında inşasına 25 Mart 2015'te başlanan serinin ilk gemisi suyla buluştu.

Selah Tersanesi'ndeki törene, Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra eşi Semiha Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından protokol konuşmalarının yapıldığı törende, gemi hakkında bilgi verilip, tanıtım filmi izlettirildi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, "Yüzbaşı Güngör Durmuş. Seni denize indiriyorum. Vatanıma, milletime hayırlı ve uğurlu olmanı, şanlı Türk bayrağını denizlerde şerefle ve başarıyla dalgalandırmanı diliyorum. Bahtın açık, denizlerin sakin, pruvan neta olsun." dedi. Gemi de tören eşliğinde denize indirildi.

Bu arada, tersanedeki vinçlerden birisine, "15 Temmuz Şehitleri" ismi verildi. Vincin üzerine siyah renkte, "15 Temmuz Şehitleri" yazılırken, yazının altına da "Vatan size minettardır" pankartı asıldı.

- "TCG YZB. Güngör Durmuş" gemisi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Selah Makine ve Gemicilik Endüstri Ticaret AŞ arasında imzalanan "2 adet Lojistik Destek Gemisi Tedariki Sözleşmesi" kapsamında faaliyet yapacak geminin inşasına 25 Mart 2015'te başlandı.

106 metre boyunda, 16,8 metre genişliğinde ve 6 bin DWT kargo taşıma kapasitesine sahip gemi, 4 bin ton motorin, 335 ton helikopter yakıtı, 630 ton içme suyu ile Deniz Kuvvetlerinin tüm muharip unsurlarının akaryakıt ihtiyacını karşılayacak.

Seyir halindeyken yüzdürmeli sistemle denizde akaryakıt ikmali yapabilen gemi, saatte 12,5 deniz mili süratle seyir menzili, 9 bin 500 deniz mili hızına ulaşabiliyor. Gemi, hiç ikmal yapmadan kargo yakıtını da kullanmadan, sadece kendi yakıtını kullanarak, dünyanın çevresi 1,5 kez dolaşabiliyor.

Gemide, 7 subay, 22 astsubay, 24 erbaş ve er, 29 da ilave olmak üzere 82 personel yeri bulunuyor.

Gemi, komuta kontrol, personel taşıma, kritik yedek parça depolama, yüzer unsurların elektrik beslemesini sağlama, cephane ve ikmal malzemesi taşımayla onarım timi taşıma için 8 özel konteyneri konuşlandırma ve alt yapı hizmetleri verme imkanına sahip.

Personel transferi amacıyla 2 vasıta motoru ile SAT timlerinin taşınması için bir ATAK bot da gemide yer alıyor. Gemide, 15 tonluk genel maksat helikopterinin gece ve gündüz iniş-kalkışına uygun yapıda ve gerekli donanıma sahip platform olacak. Söz konusu platform Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki yardımcı sınıf gemiler arasında en yüksek tonajlı helikopteri konuşlandırabilecek ilk platform olma özelliğine sahip özellikte bulunuyor.

Ayrıca gemide asimetrik saldırılara karşı 2 tane 12,7 milimetre stabilize makineli tüfek sistemi, küçük çaplı operasyonlar için tam teşekküllü ameliyathane ile NATO ve TSK haberleşme ağı yer alıyor.

Yorumlar