Tayvan lideri Tsai istifa etti

Tayvan lideri Tsai, yerel seçimin ardından partisinin genel başkanlığından istifa etti

Google Haberlere Abone ol
Tayvan lideri Tsai istifa etti

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, iktidardaki Demokratik İlerici Partinin (DPP) yerel seçimlerdeki başarısız performansı nedeniyle genel başkanlıktan istifa ettiğini duyurdu.

Tayvan haber ajansı CNA'nın haberine göre, Tsai, DPP merkezinde yaptığı açıklamada, genel başkan olarak partinin yerel seçimlerde aldığı başarısız sonuçların sorumluluğunu üstlenmek zorunda olduğunu belirtti.

Tsai, DPP'nin yerel yönetim düzeyinde siyasi atmosferi değiştirmediğini ve halkın beklentilerine yanıt veremediğini belirterek bu yüzden 2020'de liderlik ve parlamento seçimlerinde kaydettiği başarıyı yineleyemediğini vurguladı.

Tayvan lideri, Başbakan Su Tseng-chang'ın da istifasını sözlü olarak kendisine ilettiğini ancak hükümetin temel politikalarının uygulanmasında sürekliliğin sağlanması açısından istifasını kabul etmediğini ifade etti.

- LİDERLİĞİ BIRAKMASI BEKLENMİYOR

Genel başkanlıktan istifa eden Tsai'nin, Tayvan liderliğini bırakması beklenmiyor. 2024'te yapılacak seçimde dönem sınırlaması nedeniyle aday olamayacak Tsai'nin, süresi dolana kadar görevini sürdüreceği öngörülüyor.

Henüz kesinleşmeyen geçici sonuçlara göre, DPP adayları çok sayıda büyük şehirde ve vilayetteki seçimi açık farkla kaybetmiş görünüyor.

Ana muhalefetteki Milliyetçi Parti (Koumintag/KMT), Ada'daki 6 büyük şehirden başkent Taipei, Yeni Taipei, Taoyuan ve Taichung'u kazanırken iktidar partisinin adayları yalnızca Taynan ve Kaohsiung'da koltuklarını koruyabildi.

KMT adayları ayrıca merkeze bağlı 13 vilayet ve 3 kentteki yarışların çoğunda da DPP adaylarına üstünlük sağladı.

Yorumlar