Tayland polisi Arakanlı mülteciyi öldürdü

Tayland polisi kaçan 21 Arakanlı Müslüman'ı yakalamak için başlattığı operasyonda bir mülteciyi öldürdü

Google Haberlere Abone ol
Tayland polisi Arakanlı mülteciyi öldürdü
Tayland'ın güneyinde bir gözaltı merkezinden kaçan 21 göçmeni yakalamak için başlatılan operasyon sırasında bir Arakanlı Müslüman'ın (Rohingya) öldürüldüğü bildirildi.

Polis Şefi Worawit Pranprung, Phang Nga kentinin Tambon Tham Namphud bölgesinde, göçmenlerin tutulduğu bir gözaltı merkezinden kaçan 21 Arakanlıyı yakalamak için başlatılan operasyonda bir Arakanlı Müslüman'ın vurularak öldürüldüğünü belirtti.

Köylülerin ihbar etmesi üzerine polisin operasyon başlattığını söyleyen Worawit, iki kişinin tutuklandığını, 18 kişinin ormana kaçarak izini kaybettirdiğini ifade etti.

Worawit, Arakanlı Müslümanların, 34 kişinin bulunduğu gözaltı merkezinde koğuşun demir parmaklıklarını keserek kaçtığını kaydetti.

Güneydoğu Asya'daki insan kaçakçılığı, Tayland'ın Songkhla eyaletinde mayıs başında insan tacirlerinin kurduğu gizli kamplarda 32 Arakanlı Müslümanın cesetlerinin bulunmasıyla gözler önüne serilmişti. Malezya polisi bunun üzerine ülkenin kuzeyindeki ormanlık alanda başlattığı operasyonlarda çok sayıda mezar bulmuştu.

Tayland hükümetinin ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslüman göçmenlere bir yıl geçici barınma sağlama kararı almıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslüman olan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu. Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, yaşadıkları kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk ediyor ve insan kaçakçılarının ellerine düşüyor. Birleşmiş Milletler'e göre son iki yılda yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Yorumlar