Tayland nerede, başkenti, nüfusu

Tayland nerede, sorusunun yanıtı Nakhon Ratchasima (Korat) kentinde bir askerin rastgele kalabalığın üstüne ateş açmasının ardından vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Tayland nerede, başkenti, nüfusu

Tayland nerede, son zamanlarda Google'da en çok arananlar arasında yer alıyor. Peki, Tayland neresi? ülkenin başkenti hangisi? Tayland'ın nüfusu ne kadar? Tayland Müslüman mı?

Tayland ya da resmi adıyla Tayland Krallığı, veya bilinen eski adıyla Siyam, Güney Asya'da yer alan Hindiçin yarımadası olarakta bilinen bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Tayland, Malezya, Myanmar, Kamboçya ve Laos ile komşudur. Ülkenin bir kısmı ise Andman Denizi ve Tayland Körfezi'ne bakmaktadır. Parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin Kralı Maha Vajiralongkorn ve başbakanı Prayuth Chan-ocha'dır.

BAŞKENTİ

Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri olan Bangkok aynı zamanda ülkenin başkentidir. 2010 sayımına göre Bangkok'un nüfusu 8,280,925'dur.

NÜFUSU

Toplam yüz ölçümü 513.120 km2 olan ülke coğrafi bakımdan dünyanın en büyük 51. ülkesi iken Temmuz 2012 itibarı ile yapılan sayımda 67.091.089 kişi olan nüfusu ile dünyanın en kalabalık 20. ülkesidir. Etnik Taylar nüfusun yaklaşık % 75'ini oluştururken ülkede yoğun olarak yaşayan Çin kökenli Taylar ise % 14 civarındadır. Geri kalan % 11 ise Khmer, Lao, Malay gibi gruplardan oluşmaktadır. Ayrıca özellikle kuzey Tayland sınır kesimlerinde Akha, Mon, Hmong, Karen, Lahu gibi dağ kabilelerine mensup azınlıklar yaşamaktadır.

MÜSLÜMAN NÜFUSU

Ülkenin en yaygın dini yüzde 95'lik oranla Budizmdir. Budizmin Theravada koluna mensup olan Taylandıların yanı sıra, diğer etnik kökenlere sahip olan Taylandılarda bu inancı paylaşmaktadır. Budizm'den sonra animizm, Hinduizm ve Konfüçyüsçülük dinleri de ülkede yaygın olarak görülür. Öte yandan ülkenin güneyindeki Pattani bölgesinde yaşayan çok sayıda Müslüman bulunmaktadır. Ülkede yaşayan Müslümanlar nüfusun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturmaktadır.

Yorumlar