Tatil köylerinde konut fiyatlarında rekor artış

Tatil beldelerindeki konut fiyatları pandemi nedeniyle yüzde 68'e varan oranlarında artış gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Tatil köylerinde konut fiyatlarında rekor artış

Pandemiyle birlikte geniş balkonlu ve bahçeli evlere talep attı. Son bir yıl içinde özellikle Datça, Bodrum ve Kaş’ta konut fiyatlarının artışı dikkat çekti

Evlerde geçen zamanın ve uzaktan çalışma modeline geçişin arttığı günümüz pandemi koşulları, geniş balkon veya bahçe seçenekleri bulunan evlerin ve elbette beraberinde yazlık bölgelerdeki konfor odaklı evlerin bir hayli yoğun talep görmesine neden oluyor. Son 1 yıl içinde aldığı talep doğrultusunda konut fiyatlarının bir hayli etkilendiği yazlık ilçelerin başında Datça, Bodrum ve Kaş’ın geldiğini görüyoruz. Kurucusu olduğum Tower Life Gayrimenkul adına konut fiyatlarındaki yıllık değer artışının yüzde 68’leri gördüğü yazlık alanlardaki analizlerimiz ve projelerimiz doğrultusunda edindiğimiz içgörüleri ve sayısal verileri sizlerle paylaşıyorum.

Gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformları aracılığıyla edindiğimiz bilgilere göre yazlık bölgelerdeki yıllık değer artışı yüzde 68’leri görmüş bulunuyor. Yazlık bölgelerdeki talebe bağlı konut değer artışından en çok etkilenen ilçeler son 1 yılın oranlarına göre yüzde 68 ile Datça, yüzde 60 ile Kaş ve Datça oldu. Doğal güzellikleriyle öne çıkmanın yanında çevresine kıyasla düşük konut fiyatlarına sahip olduğu görülen Datça’nın son 1 yıl içindeki değerleme yükselişi, ilçenin bölge ortalamasına yaklaştığını gösteriyor. Listenin ilk 3 isminde yer alan Kaş ve Bodrum’un hali hazırda hem yabancı hem yerli turistlerin uğrak ve gözde noktalarında olması, değerleme yükselişi konusunda şaşırtıcı bulunmamakla birlikte, konut değeri ortalaması 2 milyon lirayı aşan Çeşme, yine dikkatimizi çeken bölgelerden biri oluyor.

Yalnızca 1 yıllık dönem içinde ortalama konut fiyatının yüzde 68 artış gösterdiği Datça’da, ortalama metrekare satış fiyatı 8.147 lira olurken, tek bir konut için ortalama fiyatın 830.994 lira ve konut yatırımının geri dönüş süresinin 30 yıl olarak tespit edilmesi tüm sektör geneli için olduğu gibi bizim için de önemli veriler arasında. 1 yılda yüzde 60 artış gösteren Bodrum ve Kaş lokasyonlu konut ortalama değeri Bodrum için 1.617.560 lira ve Kaş için 1.585.650 lira olarak belirlenmiş durumda. Konut yatırımının geri dönüş süresine baktığımızda ise Bodrum’da 32 ve Kaş’ta 43 yıl gibi vadelerden bahsetmek mümkün.

Metrekare satış fiyatı en yüksek olan bölgelere baktığımızda oyuna Çeşme’nin dahil olduğunu gördüğümüz analizler, İstanbul-İzmir otoyolunun tamamlanmasıyla hali hazırda yükselişe geçmiş olan Çeşme, konut fiyatlarının pandemiyle birlikte 2 milyon lira ortalama değer limitini de aştığını gösteriyor. Böylece 1 yıllık dönemde ortalama fiyatları yüzde 55 artış göstermiş olan Çeşme konutları, ortalama metrekare satış fiyatı 13.175 lira olurken, yatırımcısına 45 yıl gibi bir sürede geri dönüş sağlayabiliyor.

Değer ve kira uyumsuzluğu

Satış fiyatlarındaki yükselişin kiralardaki yükselişe paralel olmadığı görülüyor. En düşük geri dönüş süresine sahip bölgelerin 26 yıl ile Marmaris, Alanya ve Kuşadası olduğunu açıklamamız mümkün oluyor. Konut fiyatlarının son 1 yılda 994.980 liraya ulaşarak yüzde 39 artış gösterdiği Marmaris, ortalama metrekare satış fiyatının 7.107 lira olarak belirlendiği bölgelerden.

Yorumlar