Taşıyıcı annelik ticaretine hapis cezası

- Avustralyalı hemşire Tammy Davis-Charles, Kamboçya'da taşıyıcı annelik ticareti yapmaktan 18 aya mahkum oldu

Google Haberlere Abone ol
Taşıyıcı annelik ticaretine hapis cezası

MELBOURNE (AA) - Kamboçya'da Avustralyalı bir hemşire taşıyıcı annelik ticareti yapmaktan 18 ay hapse mahkum edildi.

Avustralya yayın kuruluşu ABC'nin haberine göre, geçen yıl taşıyıcı annelik ticaretinin yasaklandığı Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de yakalanan Avustralyalı hemşire Tammy Davis-Charles (49), çıkarıldığı mahkemede 18 ay hapis ve bin 200 dolar para cezasına çarptırıldı.

Haberde, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen hemşirenin, taşıyıcı annelere tıbbi bakım hizmeti verdiğini söylediği belirtildi.

Geçen kasım ayında yakalanan ve yaklaşık 9 aydır gözaltında bulunan Davis-Charles, taşıyıcı annelik yoluyla evlat edinmek isteyen bir çifte aracılık yapmaktan ve sahte belge düzenlemekten suçlu bulundu.

Kamboçya basınında daha önce çıkan haberlerde, Avustralyalı hemşirenin yabancı çiftler ile Kamboçyalı taşıyıcı anneleri buluşturan bir klinik işlettiğine yer verilmişti.

Aynı davada Davis-Charles ile yargılanan Samrith Chakriya ve Penh Rithy'e de hapis cezaları verildi.

Gelişmekte olan Güneydoğu Asya ülkelerinde taşıyıcı anneler vasıtasıyla bebek sahibi olmak, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde 150 bin dolar maliyete kıyasla çok cazip görülüyor.

Ülkede artan taşıyıcı annelik ticaretini geçen yıl sonlarına doğru çıkardığı kanunla yasaklayan Kamboçya hükümeti, nisan ayında yasadan önce taşıyıcı annelik yönetimiyle dünyaya gelen bebeklerin, ebeveynleriyle ülkeden ayrılmalarına izin vermişti.

Kamboçya'daki yasağın ardından taşıyıcı annelik ticaretinin Laos'a kaydığı ifade ediliyor.


Yorumlar