Tarım ve çiftçilikte koronavirüs önlemleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, dünyayı kasıp avuran virüs salgınından tarım ve çiftçinin etkilenmemesi için önemli bazı adımlar attı. Bu kapsamda öncelikle çiftçilere bilgilendirme yapıldı. Akabinde ise çiftçilere destekleme ödemeleri yapılması kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol
Tarım ve çiftçilikte koronavirüs önlemleri

Başta Çin ve Avrupa kıtası olmak üzere dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsüyle mücadele her sektörde ve alanda devam ediyor. Tarım ülkesi olan Türkiye'de tarımın ve çiftçiliğin etkilenmemesi için gerekli önlemler alındı ve alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda ilk olarak Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilerin bilinçlendirilmesi konusunda adımlar atıldı. 

koronavirüs tarım
TARIM BAKANLIĞI BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

 

ÇİFTÇİYE ONLİNE İŞLEM ÖNERİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de üreticilere çağrıda bulunarak, "Üreticilerimiz https://eciftci.tarbil.gov.tr adresinden mobil uygulamamızı indirerek ya da e-Devlet şifresiyle giriş yaparak tarım, hayvancılık, genel ve destek başvuruları gibi birçok işlemi online yapabilirler." ifadesini kullandı.

Bakan Pakdemirli'nin işaret ettiği e-Çiftçi portalı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi. Sistem, kayıtlı bulunan 2 milyon 132 bin 698 işletme, 33 milyon tarım parseli, 80 milyon 101 bin 846 baş (büyükbaş ve küçükbaş) hayvan varlığı ve ürün çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, dünyanın en geniş ve en kapsamlı tarım bilişim altyapılarından biri olma özelliğine sahip bulunuyor.

Birçok desteklemeye ilişkin ön başvurunun yapılabildiği sistemde, tarımsal alanda faaliyet gösteren çiftçi işletmeleri ile ilgili bilgiler yer alıyor ve bunlara bilgisayar ve mobil cihazlar üzerinden erişilebiliyor. Bu portal üzerinden e-Çiftçi Sistemi'ne giriş yapan kullanıcı, işletmesinde kayıtlı tarım arazilerinin ada-parsel bilgilerine, bu parseller üzerinde kayıtlı ürün detaylarına, kulak küpesi ile kayıtlı hayvanların yaş, ırk, cinsiyet bilgilerine tek yerden ulaşıp işlem yapabiliyor.

Kullanıcılar işletmelerinde yer alan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları ile ilgili doğum, ölüm, hastalık, satış gibi durumlardaki bildirimlerini uygulama üzerinden yapabilirken, bu bildirim anlık Bakanlığın ilgili birimine ulaşıyor.

Çiftçilerin zamandan da kazanmasına imkan sağlayan uygulamayla üreticiler sorunlarını ilçe müdürlüklerine gitmeden yetkililere iletebiliyor.

Sistemle çiftçiler, bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerine yönelik birçok destekleme ön başvurusunu portal üzerinden yapabiliyor. Sistem sayesinde tüm tarımsal faaliyetler raporlanarak, geçmiş sezonlar karşılaştırılabiliyor.

TARIM VE ÇİFTÇİLİĞE DESTEK ÖDEMELERİ

Öte yandan tarımın ve çiftçinin koronavirüs salgınından etkilenmemesi için gerekli desteklemeler de yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, alan bazlı fındık için 35 ilde 408 bin 373 üreticiye 849 milyon lira, Çanakkale ve Kilis'te mazot ve gübre için 27 bin 213 üreticiye 48 milyon lira, 5 dekar altı küçük aile işletmeleri için 74 ilde 36 bin 728 üreticiye 12 milyon lira, dane mısır için 24 ilde 26 bin 338 üreticiye 89 milyon lira ve hububat, baklagil için 21 ilde 43 bin 842 üreticiye 115 milyon lira ödeme yapacaklarını ifade etti.

Ödemelerin, T.C. kimlik numarasının son hanesine göre üreticilerin hesaplarına aktarılacağını belirten Pakdemirli, buna göre, T.C. kimlik numarasının son hanesi sıfır olanlara 20 Mart, "2" olanlara 27 Mart, "4" olanlara 3 Nisan, "6 ve 8" olanlara 10 Nisan saat 18.00 itibarıyla ödeme yapacakları bilgisini verdi.

Pakdemirli, ayrıca, bugün tek seferde, saat 18.00 itibarıyla da yaş çay primi için 183 milyon lira, sertifikalı tohum üretimi için 8 ilde 120 firmaya 61 milyon lira, biyolojik ve biyoteknik mücadele için 6 ilde 2 bin 624 üreticiye 5,5 milyon lira, kırsal kalkınma için 28 yatırımcıya 9 milyon lira ve tarım sigortaları için 201 milyon lira ödeme yapacaklarını vurguladı.

Üreten, emek veren çiftçilerin her zaman yanında olduklarını ve onları desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Pakdemirli, "Böylece tarımsal destek kapsamında üreticilerimize 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar