Soğan-patates fırsatçılarına kötü haber, hasat başladı

Soğan ve patatesteki yüksek talebi fırsat bilerek stoklama yöntemine başvuran fırsatçıların sakladığı patates ve soğanlar ellerinde patlayacak. Çünkü patates ve soğan hasadı başladı.

Google Haberlere Abone ol
Soğan-patates fırsatçılarına kötü haber, hasat başladı

Adana’da patates hasadı başladıAdana’da hasadına başlanan patateste yaklaşık 250 bin ton rekolte bekleniyor. Turfanda patatesin kilosu kalitesine göre 2 ile 4 lira arasında satılıyor. Fiyatların yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Adana’da turfanda patates hasadına başlandı. Hasatla birlikte fiyatların yarı yarıya düşmesi bekleniyor.

Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da yaklaşık 66 bin dekar patates ekim alanı olduğunu belirterek, “Bu yıl patates hasadı 10 gündür başlamıştı araya yağmur girince bir boşluk oluştu ama bugün tam olarak hasat başladı. Adana’da ortalama patates rekoltemiz dekarda 3-3,5 ton arasında. Adana turfanda üretiminde her zaman söz sahibi konumda. Adana ülkemizin patates ihtiyacının yüzde 5 civarını karşılamaktadır. Hasatla birlikte daha iyi günler göreceğiz diye umuyoruz. Hasadımız Mayıs ayının 15’ine kadar devam edecek. Buradan da İzmir tarafına oradan da İç Anadolu’ya geçer ve patates hasadı turu bu şekilde devam eder” dedi.

Soğan-patates fırsatçılarına kötü haber, hasat başladı

Adana’da hasadına başlanan patateste yaklaşık 250 bin ton rekolte bekleniyor. Hasadı yapılan tarla sahibi Ali Süt, geçen seneyle kıyaslandığında bu sene patatesin fiyatının yüksek olduğunu kaydederek, “Bunun sebebi Çukurova bölgesindeki yağışlardan dolayı büyük bir zayiat oldu. Verim düşüklükleri görünüyor. Şu an patatesin kilosu 1. parti boy 4 TL. İkinci boy ise 2 TL olarak satışa sunuyoruz. Geçen sene bu fiyatlar 1,5 ile 3 TL aralarında seyretti” diye konuştu.

Turfanda patatesin kilosu kalitesine göre 2 ile 4 lira arasında satılıyor. Çiftçi Hüseyin Süt de günden güne patatesin fiyatının düşüp normal seviyeye geleceğini ithal patatese gerek duyulmadığını ve çiftçinin ithal maldan dolayı rahatsızlık duyduğunu söyledi.

SOĞAN HASADI DA BAŞLADI

Öte yandan, patatesin yanı sıra turfanda soğan hasadı da başladı. Türkiye'nin farklı bölgelerinden Adana'ya giden tarım işçileri, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda çalışmaya başlıyor. Sökümü yapılıp sapları kesilerek çuvallara doldurulan soğanlar, daha sonra kamyonlara yüklenip Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderiliyor.

Soğan-patates fırsatçılarına kötü haber, hasat başladı

Soğan hasadı hakkında çiftçilerden edinilen bilgilere göre, dönüm başına yaklaşık 4-5 ton elde ediliyor. İlk ürünlerde kilo fiyatının 5-6 arasında değiştiğini belirten çiftçiler, şu anda ise fiyatların 3,5 liraya düştüğünü buna rağmen alıcı bulmada sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Öte yandan yurt genelinde yağışların fazla olması nedeniyle birçok bölgede soğan hasadının yapılamadığı da belirtildi. Farklı bölgelerde hasadına başlanan soğanın piyasaya girmesiyle beraber soğan fiyatlarının düşmesi bekleniyor. 

Yorumlar

Ihsan yeni hasadı görmedik daha