Soğan fırsatçıları suçüstü yakalandı

Soğan stokçuları suçüstü yakalandı. Soğanın merkezi Ankara Polatlı'dak depolarda 200 bin ton soğan stoklanarak piyasaya çıkarılmıyor. Piyasaya çıkarılmamasının nedesi ise, fiyat artışının beklenmesi. Maliye Bakanlığı ise bu fırsatçılara karşı harekete geçti.

Google Haberlere Abone ol
Soğan fırsatçıları suçüstü yakalandı

Türkiye'nin soğan üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren Ankara Polatlı'daki depoları inceleyen Maliye ekipleri, 24 depodan sadece üçünün satış yaptığını, diğerlerinin "fiyat daha da yükselecek" diye beklediğini saptadı. Ekiplerin raporunda, "24 adet depoda inceleme yapıldı. İnceleme yapılan depolarda 50 bin ton soğan bulunduğu tespit edildi. 24 depodan sadece üç adedinde satışın yapıldığı, diğer depoların kilitli olduğu gözlemlendi" denildi.

Gözlemlerin yanı sıra ekiplerin ilçede yaptığı görüşmelere ilişkin bilgilerin de yer aldığı raporda şu ifadeler kullanıldı: "Görüşmelerde soğan üretiminde hastalık yaşandığı ve tarladan çıkan soğanın yüzde 20-30'unun kayba uğradığı belirtildi. Polatlı Ziraat Odası Başkanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı Polatlı İlçe Müdürlüğü yetkilileriyle yapılan görüşmede yaklaşık 200 bin ton soğanın depolarda tutulduğu belirtildi."

"Özellikle Adana'da hasat mart sonu ya da nisan başı başlayacağından, o güne kadarki beklenti fiyatların daha da artacağı yönünde olduğundan satış konusunda çekimser davranıldığı görüldü. Bir diğer tehlike ise hastalık nedeniyle soğanın depolardaki zayi oranın artması."

Ekiplerin benzer bir incelemeyi Çorum bölgesinde de yapmayı planladığı öğrenildi.

MALİYE BAKANI ALBAYRAK'TAN UYARI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak soğan fırçatçılarını gündemlerini aldıklarını belirterek, "Tarım ve gıda ürünlerinde fiyat arz arz zincirini izleyecek gerekli tedbirleri anında devreye alacağız. Erken uyarı sisteminin yanı sıra hal yasasını en iyi şekilde uygulamaya sokacağız. Hallerimizin ülkemizin teknolojik altyapısı ile entegresini sağlayacağız. Piyasa oluşumunu destekleyeceğiz. Enflasyon konusunda önemli meseleyi de almış olacağız. Stokçularla mücadeleyi de en iyi şekilde sürdüreceğiz. 24 depodan 3'ünde satış yapılmış. Soğan depolanmış satılmıyor. Bakıyoruz 200 bin ton soğanın fiyat yükselir beklentisiyle tutulduğunu görüyoruz. Denetim sürüyor. Stokçuluğa ve fırsatçılığa asla izin vermeyeceğiz. Bu aktif denetimleri artırarak devam edeceğiz." dedi.

Yorumlar

ANNE GAZİANTEP TE GASMEK TARAFINDAN 9 YAŞ ÜZERİNE ROBOTİK KODLAMA EĞİTİMİ VERİLMEKTEDİR.