Tarihte bugün ya da tarihte 21 Haziran günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 21 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında, İbn-i Sina'ın vefatı, soyadı kanunun kabul edilmesi, Trakya illerinde Yahudilere yönelik saldırıların başlaması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 21 Haziran günü neler yaşandı? Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında, Sultan Abdülaziz'in Avrupa'yı ziyaret eden ilk Osmanlı Padişahı olarak tarihe geçmesi, Bülent Ecevit'in 1975'te Bolu'da taşlı sopalı saldırıya uğraması bulunuyor.

Tarihte bugün ya da tarihte 12 Haziran günü ne oldu?

Sultan Abdülaziz'in Avrupa seyahatini tasvir eden bir tablo

 

 

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Ünlü İslam Bilgini İbn Sina Vefat Etti (1037)

Başta tıp olmak üzere bir çok alanda büyük çalışmalar yapan ünlü İslam bilgini İbn Sina 21 Haziran 1037 tarihinde Hemedan’da vefat etti. Sadece İslam dünyasının değil dünyanın da sayılı bilim adamlarından olan İbn Sina’nın El Kanun fi’t Tıp adlı eseri Avrupa üniversitelerinde yıllarca ders kitabı olarak okutulmuştur.

Sultan Abdülaziz Avrupa Seyahatine Çıktı (1867)

Sultan Abdülaziz 21 Haziran 1867 tarihinde 46 gün sürecek olan bir Avrupa seyahatine çıktı.  Sultan Abdülaziz’in bu gezisi Avrupa’da büyük yankı uyandırmıştı. Osmanlı padişahları içerisinde ilk kez yurt dışı gezisine çıkan kişi olmuştur.

Ahmet Muhtar Paşa Rusları Halyaz’da Yendi (1877)

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Ruslar Kafkasya bölgesinden Doğu anadolu’ya doğru saldırıya geçmişlerdi. Bu cephenin komutanı Ahmet Muhtar Paşa Kars’a doğru ilerlemekte olan General Tergukosef komutasında ki Rus ordusunu Halyaz Meydan Muharebesinde 21 Haziran 1877 tarihinde yenilgiye uğrattı.

Soyadı Kanunu Kabul Edildi (1934)

Türk vatandaşlarının öz adlarından başka, bir de soyadlarına sahip olmalarını öngören soyadı kanunu 21 Haziran 1934 tarihinde TBMM’de kabul edildi. Bu kanun ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin kendine yakışan bir soyadı alması kararlaştırıldı. Aynı yılın kasım ayında İsmet İnönü ve 12 arkadaşının imzaladığı kanun teklifiyle, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e de Atatürk soyadı verildi. Atatürk soyadının başka hiçbir kimseye verilmemesi kanunlaştırıldı.

Trakya İllerinde Yahudilere Karşı Şiddet Başladı (1934)

Trakya illerinde yaşayan Yahudi azınlığa karşı 21 Haziran 1934 tarihinde bir kısım halk tarafından şiddet olayları başlatıldı. İki hafta kadar süren bu olayalar sırasında Yahudilere ait işyeri ve evler yağmalandı. Yahudi vatandaşlar fiziksel saldırılara maruz kaldılar. Bunun sonucunda bu illerde yaşayan yaklaşık 15 bin Yahudi başka yerlere göç ettiler.

Başbakan İsmet İnönü Başkan Johnson’un Daveti Üzerine ABD’ye Gitti (1964)

Başbakan İsmet İnönü 21 Haziran 1964 tarihinde Başkan Johnson’un daveti üzerine ABD’ye gitti. Johnson’un Türkiye üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyi silmek için bu gezi için İnönü’ye kendi uçağını tahsis etmesi dikkat çekiciydi.

Bülent Ecevit Taşlı Sopalı Saldırıya Uğradı (1975)

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit Bolu’nun Gerede ilçesinde 21 Haziran 1975 tarihinde halka konuştuğu bir anda taşlı sopalı bir grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonucu Bülent Ecevit yara almazken bazı kişiler yaralandı.

TARİHTE 21 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1485 - Davutpaşa Lisesi, dönemin Sadrazamı Davut Paşa tarafından 'Mekteb-i Sübyan' adıyla kuruldu. Okul, 1847'te Rüşdiye Mektebi'ne dönüştü.

1868 - Nevada eyaletinde Reno şehri kuruldu.

1926 - Amerikalı kaşif Amiral Richard E. Byrd, Kuzey Kutbu'na doğru ilk uçuşunu yaptı.

1935 - Cumhuriyet Halk Fırkası Dördüncü Büyük Kurultayı toplandı. Kurultayda, "fırka" yerine "parti" sözcüğü benimsendi. Altı Ok daha ayrıntılı bir şekilde ele alındı. "Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir" denilerek; Kemalizm, ilk kez resmi olarak tanımlandı.

1936 - Benito Mussolini, İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti.

1936 - İtalya, resmen Etiyopya'yı ilhak etti.

1945 - Zafer Günü, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı, Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gün.

1945 - Nazi gizli servisi Gestapo'nun Şefi, Reichstag ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hermann Göring, ABD 7. Ordusu'na esir düştü.

1950 - Avrupa Günü, 1950'de Robert Schumann, Avrupa'nın güvenliği için kaçınılmaz olan birleşik bir Avrupa fikrini ortaya çıkardı. Schuman Bildirgesi olarak bilinen bu sunuş, Avrupa Birliği'nin temellerini attı. Sonra, 1985 Milan Zirvesi'nde de 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanması kararı alındı.

1955 - Anneler Günü, Türkiye'de ilk kez kutlandı.

1955 - Batı Almanya, NATO'ya katıldı.

1958 - Yeni Gün gazetesi ve Akis dergisi birer ay kapatıldı. Yazı İşleri Müdürleri; Mehmet Altan Öymen 10 ay, Tarık Holulu ise 16 ay hapis cezasına çarptırıldı.

1960 - ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ilk doğum kontrol hapının piyasaya sürülmesini onayladı.

1970 - Çoğu üniversite öğrencisi olan 75000-100000 dolayında savaş karşıtı kişi, Washington'da ABD'nin Vietnam Savaşı'na son vermesi için gösteri yaptı.

1971 - Darüşşafaka Lisesi'ne kız öğrenci alınması kararlaştırıldı.

1975 - Ankara ve Mersin Öğretmen Okulları'nda çıkan öğrenci çatışmalarında, 13 öğrenci yaralandı. Gazi Eğitim Enstitüsü 10 gün süreyle kapatıldı.

1978 - İtalya'da Kızıl Tugaylar örgütünün 16 Mart'ta kaçırdığı eski Başbakan Aldo Moro'nun cesedi, Roma'da bir arabanın bagajında bulundu.

1978 - Bir grup, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde dersten çıkan öğrencilerin üzerine ateş açtı: 3 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

1979 - İstanbul'da tüm sarraf ve kuyumcular, Hükümetin altın piyasasını kontrol altına almayı amaçlayan kararını protesto için kepenk indirdiler.

1984 - Yaşar Kemal'e, Fransız Devlet Nişanı "Legion d'Honneur" verildi.

1987 - Polonya Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Varşova'dan New York'a gitmek üzere havalandıktan hemen sonra düştü: 183 kişi öldü.

1988 - Mardin’in Nusaybin ilçesi Taşköyü’nün Behmenin mezrasını basan PKK'lı teröristler, bir aileden 8’i çocuk, 2’si kadın olmak üzere, 11 kişiyi katlettiler, 2 çocuk ağır yaralandı. PKK'lı teröristlerin Şırnak baskınında kaçırdıkları 3 kişi de ölü bulundu.

2000 - Aralarında Uğur Mumcu suikasti faillerinin de bulunduğu 9 kişinin sorgusu sürüyor. Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, faili meçhullerle ilgili önemli bilgilere ulaşıldığını belirtti.

2000 - İstanbul DGM'de, Susurluk sanıkları ve Alaattin Çakıcı aynı gün yargılandı.

2000 - Çankaya Köşkü'nü terk etmeden önce, 80'e yakın Devlet Başkanına veda mektubu yazan Süleyman Demirel; Hafız Esad, Muammer Kaddafi, Saddam Hüseyin, Slobodan Milošević ve Pervez Müşerref'i listesine dahil etmedi.

2000 - Devlet Bakanı Recep Önal, Türkiye - Suriye arasındaki ticaret hacmini, 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

2000 - Macaristan'da düzenlenen ve olimpiyat elemelerine hazırlık niteliği taşıyan 17. Uluslararası Szeged Kürek Şampiyonası'nda, Türk sporcuları iki altın, dört gümüş ve üç bronz madalya kazandı. Kürekçilerimiz, Türk Kürek tarihinde de en fazla madalya kazanan ekip oldu.

2000 - Schuman Bildirgesi'nin 50. yıl dönümü, Avrupa Birliği kurumlarınca kutlandı.

2001 - Gana'nın başkenti Akra'da oynanan bir futbol maçında çıkan izdihamda, 130 kişi öldü.

2002 - Taburcu olduktan sonra çalışmalarını evinde sürdüren Başbakan Bülent Ecevit, 'görevini bırakmayacağını' söyledi.


 

Yorumlar