Tarihte bugün veya tarihte 27 Temmuz günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 27 Temmuz günü, Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu arasında ilk büyük savaş bugün yapıldı, Kore Savaşı Sona erdi, Bülent Ecevit'e ABD'de suikast girişimine uğradı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 27 Temmuz günü ne oldu? Tarihte bugün ya da tarihte 27 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Kore Savaşı Sona Erdi (1953) 

Sınır çatışmaları sonrasında Kuzey Kore’nin Güney Kore’yi işgal teşebbüsü üzerine 1950 yılında başlayan Kore Savaşı 27 Temmuz 1953 tarihinde sona erdi. Birleşmiş Milletler Güney Kore’ye yardım edilmesi kararı almış bu karar doğrultusunda 5000 Türk askeride Kore Savaşına katılmıştı. Bu savaş sırasında BM tarafından 450 bin, karşı taraftan ise 1,5 milyon kişi hayatını kaybetti. Türk birliğinden ise 700’ün üzerinde şehit verilmişti. 

Osmanlılar’ın Bizanslılar İle İlk Büyük Savaşı ‘’Koyunhisar Savaşı’’ (1302)

Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey, diğer Anadolu Beylikleri ile sürtüşmelere girmiyor, sürekli Bizans’a karşı mücadele ediyordu. Onun bu tutumu Müslüman halk tarafından takdir ve destek görüyordu. Bizans’ın Anadolu’da ki en büyük valiliklerinden olan Bursa Tekfurluğu Osman Bey’in büyümesine engel olmak için harekete geçti. İki taraf arasında 27 Temmuz 1302 tarihinde yapılan savaşı Osman Bey kazandı. Böylece Osman Bey ve Osmanlı Beyliğinin şöhreti arttı.

Avusturya Orduları Niş Şehrine Girdiler (1737)

Lehistan meselesi için çıkan savaşta Rusya’nın yenildiğini gören Avusturya müttefikine destek amacıyla Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Savaşın başlarında önemli başarılar kazandılar. Osmanlı topraklarında ilerleyen Avusturya ordusu 27 Temmuz 1737 tarihinde Niş şehrine girdi. Ancak ilerleyen dönemlerde aynı başarıyı sürdüremediler. Toparlanan Osmanlı Kuvvetleri karşısına başarısız olmaya başladılar ve üç ay sonra Niş’i geri vermek zorunda kaldılar.

Başbakan Bülent Ecevit’e ABD Ziyareti Sırasında Suikast Girişiminde Bulunuldu (1976)

Başbakan Bülent Ecevit’e ABD ziyareti sırasında kaldığı otelde konuşurken bir Rum tarafından 27 Temmuz 1976 tarihinde suikast girişiminde bulunuldu. ABD’li korumanın saldırganı etkisiz hale getirmesiyle suikast girişiminden Ecevit yara almadan kurtuldu.

Güngören’de İki Ayrı Patlama Oldu 18 Kişi Öldü (2008)

İstanbul Güngören’de 27 Temmuz 2008 tarihinde iki ayrı patlama oldu. Bu olay sonucu biri anne karnında bir bebek olmak üzere toplam 18 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişinin de yaralandığı bu olayda failler tarafından bombaların çöp kutularına yerleştirildiği anlaşıldı.

TARİHTE BUGÜN MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1302 - Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu arasındaki Koyunhisar Savaşı, Osman Gazi'nin zaferiyle sonuçlandı.

1794 - Fransız Devrimi'nin jakoben önderlerinden Maximilien Robespierre iktidardan düşürüldü ve Fransa Millî Meclisince tutuklandı. Robespierre, 28 Temmuz'da idam edildi.

1921 - Toronto Üniversitesi'nden biyokimyacı Frederick Banting'in başında bulunduğu araştırmacılar, insülin hormonunu keşfettiklerini açıkladılar.

1926 - Eski İttihatçı ve İzmir Suikasti girişimi sanıklarından Kara Kemal, yakalanmak üzereyken saklandığı tavuk kümesinde intihar etti.

1930 - Başyazarlığını Selim Ragıp Emeç'in yaptığı Son Posta gazetesi İstanbul'da yayımlanmaya başladı.

1949 - Dünyanın ilk jet motorlu yolcu uçağı de Havilland Comet, ilk uçuşunu yaptı. İlk ticari uçuşunu ise Mayıs 1952'de yapacaktır.

1953 - İki milyondan fazla kişinin öldüğü Kore Savaşı sona erdi. Ateşkes anlaşması Panmuncon'da imzalandı.

1957 - Kıbrıs'ta Türk Mukavemet Teşkilâtı kuruldu.

1964 - Amerika Birleşik Devletleri'nde siyahlar, Federal Mahkeme'ye başvurma hakkını elde etti.

1971 - Türkiye - Ortak Pazar Geçici Ticaret Anlaşması imzalandı.

1976 - Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'e, Waldorf Astoria Oteli'nde konuşurken, Kıbrıslı Rum Staviros Skopetrides tarafından suikast girişiminde bulunuldu.

1991 - Adıge Cumhuriyeti kuruldu.

1993 - Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi.

1995 - Pamukova, Sakarya'daki mühimmat bölüğünde yangın çıktı, cephanelik havaya uçtu. 15 bin nüfuslu ilçe boşaltıldı.

1996 - Atlanta Olimpiyat Parkı'nda meydana gelen patlamada 2 kişi öldü. Olay yerine koşarak giden TRT kameramanı Melih Uzunyol da kalp krizi geçirerek öldü.

2000 - Suriye'nin yeni devlet başkanı Beşar Esat ülkesindeki siyasi mahkûmların geri kalan cezalarını affettiğini açıkladı.

2002 - Ukrayna'da hava gösterisi sırasında bir savaş uçağının (Su-27) düşmesi sonucu izleyicilerden 77 kişi öldü.

2008 - İstanbul Güngören, Güven Mahallesi'deki, Kınalı Caddes] üzerinde bulunan Menderes Çıkmazı'nda saat 22:00 civarında 2 ayrı patlama meydana geldi. Patlamada 18 kişi hayatını kaybetti, 154 kişi yaralandı.

2012 - Londra'da Olimpiyatların açılış töreni yapıldı.

Yorumlar