Tarihte bugün 24 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün 24 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün ya da tarihte 24 Ocak günü meydana gelen önemli olayların başında Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan'ın ve gazeteci Uğur Mumcu'nun suikaste uğraması olayları yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, hangi olaylar yaşandı?

Tarihte bugün 24 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı? Gazeteci Uğur Mumcu’nun evinin önünde öldürülmesi, 24 Ocak kararları, Casablanca Konferansı, TÜRKSAT-I uydusunun düşmesi tarihte bugün yani 24 Ocak günü meydana gelen tarihi olaylar arasında yer alıyor. Tarihte bugün 24 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı?

GAFFAR OKKAN SUİKASTE UĞRADI (2001)

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Gaffar Okkan  24 Ocak 2001 günü akşam saatlerinde Diyarbakır’da Valilik Binası'na doğru giderken, pusuya düşürüldü ve açılan ateş sonucu olay yerinde şehit oldu. Bu olay günümüzde de gizemini korumakta olup herhangi bir kesin bilgiye ulaşılamamıştır.

OSMANLI ORDUSU KAHİRE’YE GİRDİ (1517)

Memluklular ile yaptığı Ridaniye savaşını kazanan Yavuz Sultan Selim  komutasında ki Osmanlı ordusu Memlukluların başkenti Kahire’ye 24 Ocak 1517 tarihinde girdi. Yavuz Sultan Selim Kahire tamamen kontrol altına alındıktan sonra şehre girmiştir.

ŞİLİ’DE BÜYÜK BİR DEPREM OLDU (1939)

Şili’nin Chillan bölgesinde 24 Ocak 1939’da çok şiddetli bir deprem (8,3) meydana geldi. Bu depremde çok büyük maddi hasar yanında yaklaşık otuz bin kişinin de ölümüne yol açtı.

CASABLANCA KONFERANSI BİTTİ (1943)

II.Dünya Savaşının devam ettiği sıralarda 14-24 Ocak 1943’te ABD başkanı Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Churchill arasında gerçekleşmiştir. Görüşmelere Stalin katılmamıştır. Konferans da araları açık olan iki Fransız general barıştırılmış, SSCB’nin üzerindeki yükün azaltılması için Sicilya çıkartması kararlaştırılmış ayrıca Türkiye’nin de savaşa dahil edilmesi kararları alınmıştır.

24 OCAK KARARLARI KAMUOYUNA AÇIKLANDI (1980)

Başbakan Süleyman Demirel tarafından 1979 yılında Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirilen  Turgut Özal verilen görev üzerine yeni bir ekonomik istikrar programı hazırladı. Ekonomik anlayışta bazı köklü değişiklikler içeren bu program 24 Ocak 1980'de kamuoyuna açıklandı. Bu yüzden 24 Ocak Kararları olarak adlandırılmıştır. 

UĞUR MUMCU EVİNİN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ (1993)

Cumhuriyet gazetesinin başyazarı Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 günü evinin önünde arabasına konulan bir bomba ile öldürüldü. Bu suikast üzerinde ki sis perdesi aradan geçen yıllara rağmen kaldırılamamıştır.

Tarihte bugün 24 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı?
Tarihte bugün 24 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı?

 

TARİHTE BUGÜN MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1921. Ankara-Sivas demiryolunun inşasına ilişkin yasa, TBMM’de kabul edildi. Bu hattın inşaatı, 1930 yılında tamamlandı.

1946. BM, Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu’nu kurdu.

1961. Yassıada duruşmalarında Başsavcı Altay Ömer Egesel, Adnan Menderes’in idamını istedi.

1965. İngiliz siyasetçi Winston Churchill öldü.

1993. Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP), adını Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirdi.

1994. Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT-1, fırlatıldıktan 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü.


 

Yorumlar