Tarihte bugün 23 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar oldu?

Tarihte bugün 23 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar oldu: Dört büyük halifeden biri olan Hz. Ali'nin şehit edilmesi, İttihat Ve Terakki önde gelenleri tarafından 23 Ocak 1913’te Bab-ı Ali baskınını gerçekleştirilmesi, Türkçe Kur'an-ı Kerim'in ilk kez okunması gibi olaylar var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, hangi olaylar yaşandı?

Tarihte bugün 23 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar oldu? Tarihte bugün ya da tarihte 23 Ocak günü meydana gelen olaylar arasında kuşkusuz ki en önemlileri Hz. Ali'nin (RA) şehit edilmesi, Mustafa Kemal Atatür tarafından hazırlatılan ilk Türkçe Kur'an-ı Kerim'in okutulması ve Bab-ı Ali baskınının gerçekleşmesidir. Tarihte bugün 23 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar oldu?

HAZRETİ ALİ (RA) ŞEHİT OLDU (661)

Hazreti Muhammed’in (Sav) yeğeni,damadı ve ilk Müslümanlardan olan dördüncü İslam halifesi Hazreti Ali sabah namazı için gittiği Kufe camiinde Abdullah İbn Mülcem adlı haricinin saldırısı ile ağır şekilde yaralandı. Bu olaydan birkaç gün sonra aldığı yaranın etkisi ile 23 Ocak 661 günü vefat etti. Bazı kaynaklar ölüm tarihi olarak 24 Ocak gününü kabul ederler.

İSTANBUL’DA BAB-I ALİ BASKINI İLE HÜKÜMET DARBESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (1913)

Balkan savaşlarının yenilgi ile sonuçlanması üzerine harekete geçen İttihat Ve Terakki önde gelenleri 23 Ocak 1913’te Bab-ı Ali baskınını gerçekleştirdiler. Bu baskın ile sadrazam Kamil Paşa istifa ettirildi ve yerine Mahmut Şevket Paşa getirildi. Böylece İttihat ve Terakkiciler doğrudan idareyi ele geçirdiler.

ÇERKEZ ETHEM İSYANI TAMAMEN SONA ERDİ (1921)

TBMM ile ters düşen Çerkez Ethem düzenli orduya katılmayı reddetmiş ve hain ilan edilerek üstüne ordu sevk edilmişti. Çerkez Ethem olayı 23 Ocak 1921’de tamamen sona erdi. Çerkez Ethem yurtdışına çıktı ve 1948 yılına kadar Ürdün’de yaşadı ve orada vefat etti.

İLK KEZ TÜRKÇE KUR’AN-I KERİM OKUNDU (1932)

İstanbul’da Mustafa Kemal’in isteği ile Hafız Yaşar (Okur) tarafından Yerebatan Camii’nde 23 Ocak 1932’de ilk kez Türkçe Kur’an-ı Kerim okundu. Cuma namazının arkasından Yasin Suresi önce Arapça sonrada Türkçe olarak okundu. Daha sonra bu uygulama yaygınlaştırıldı. İlk zamanlar kadınlar tarafından ilgi gördü.

LEFKOŞE’DEKİ BAYRAKTAR CAMİİ BOMBALANDI (1964)

Osmanlı Devletinin Kıbrıs’ta inşa ettiği ilk cami olma özelliği taşıyan Lefkoşe’de ki bayraktar Cami’in 23 Ocak 1964’te bombalanması Rum ve Türk toplumu arasında ki düşmanlığı iyice tırmandırmıştır. Günümüzde Bayraktar Camii Güney Kıbrıs Rum Yönetimine ait bölgede yer almaktadır. Bu bombalamanın Türkleri örgütlemeye çalışan TMT tarafından yapıldığını iddia edenlerde vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti  Devlet Başkanı Makarios Türklerden özür dilemişti. 

 VİETNAM SAVAŞI SONA ERDİ (1973)

ABD ile Vietnam temsilcileri arasında Paris’te Vietnam savaşını sona erdiren antlaşma 23 Ocak 1973’te imzalandı. Antlaşma ile ABD, Vietnam’da bulunan tüm askerlerini geri çekmeyi kabul etmiştir. Ayrıca ABD Güney Vietnam’a karışmamayı da taahhüt ediyordu.

Tarihte bugün 23 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar oldu
Tarihte bugün 23 Ocak günü ne oldu, neler yaşandı, hangi olaylar oldu

 

‘’HEPİMİZ HRANT'IZ VE HEPİMİZ ERMENİYİZ ‘’PANKARTI AÇILDI (2007)

Öldürülen Ermeni asıllı gazeteci  Hrant Dink'in cenazesi, İstanbul'da 23 Ocak 2007 tarihinde toprağa verildi. Cenaze töreni sırasında bazı kişiler tarafından Hepimiz Hrant'ız ve Hepimiz Ermeniyiz yazılı pankartı açıldı ve sloganlar atıldı. Bu durum kamuoyunda rahatsızlıklara neden olmuştu.

TARİHTE BUGÜN MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1941. I. Türk Karikatür Sergisi, İstanbul’da açıldı.

1961 - Dolandırıcılık olaylarıyla ünlenen Sülün Osman, Zeytinburnu’nda kumar oynarken yakalandı.

1973 - Vietnam’da ateşkes ilan edildi.

1978 - Türkiye 1. Kömür Kongresi Zonguldak’ta yapıldı.

1989 - Ressam Salvador Dali, 84 yaşında İspanya’da öldü.

1990 - Kızıl Ordu, 41 yıl sonra Macaristan’dan ayrıldı.

1995 - Posta gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, yayın hayatına başladılar.

2005 - Viktor Yuşçenko Ukrayna devlet başkanlığı görevine başladı.

2006 - Sırbistan-Karadağ'da başkent Podgoriça'nın 15 kilometre kuzeydoğusundaki Bioçe köyü yakınında yolcu treninin raydan çıkması sonucu en az 48 kişi öldü, 198 kişi yaralandı.

2006 - Ankara'da İstanbul Yolu üzerinde meydana gelen kaza sonucunda Dışişleri Bakanlığı personeli 8 kişi yaşamını yitirdi.

2007 - Yapımına 16 yıl önce başlanan ve yaklaşık 1 milyar dolara mal olan Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul'a gidiş yönü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi tarafından açıldı.

2008 - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye'ye tarihi ziyarette bulundu. Türkiye'yi 49 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olan Karamanlis, Türk-Yunan ilişkilerinin tamamen uyumlaştırılmasının temel hedef olduğunu söyledi.

2008 - Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'nin yeni yargıcı olarak seçildi.

Yorumlar