Tarihte bugün veya tarihte 21 Günü ne oldu?

Tarihte 21 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Cevher Dudayev'in şehit edilişi, Muhammed İkbal'in vefatı ve Max Weber'in ölümü gibi hadiseler yer alıyor. Dudayev, bağımsız Çeçenistan'ın ilk Cumhurbaşkanıydı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 21 Nisan'da meydana gelen olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 21 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Pakistan'ın Milli Şairi Muhammed ikbal'in vefatı, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Dudayev'in şehit edilişi ve Max Weber'in ölümü gibi gelişmeler yer alıyor.

İşte tarihte 21 Nisan günü meydana gelen olaylardan bazıları:

Pakistanlı Müslüman Şair Muhammed İkbal Vefat Etti (1938)

Pakistan’ın milli şairi Muhammed İkbal 21 Nisan 1938’de vefat etti. Muhammed İkbal Pencap’ta 1877’de dünyaya gelmişti. Arapça ve Farsça’yı çok iyi bilmekteydi Avrupa’da Münih Üniversitesinde üç yıl doktora yaptı. Ülkesinde bir süre felsefe ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Bir süre hukuk ile uğraştı. Ömrünün sonlarına doğru sağlık sorunları nedeniyle sıkıntılı dönemler geçirdi ve hatta görme yeteneğini kaybetti.

Yunanistan’da Darbe Oldu (1967)

Yunanistan genel seçimlerinde kral ve ordu karşıtı baba-oğul Papandreu’ların liderliğindeki Merkez Birliği Partisi’nin seçimi kazanması ihtimali üzerine Albay Papadopulos komutasında ki askerler 21 Nisan 1967 tarihinde yönetime el koydular. Bu iktidar değişikliği Kıbrıs Bunalımının da şiddetlenmesine yol açacaktır.

Ecevit Malatya Olayları İçin MHP’yi Suçladı (1978)

Başbakan Bülent Ecevit ve İç İşleri Bakanı İrfan Özaydınlı 21 Nisan 1978 tarihindeki açıklamalarında Malatya’da Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğdu (Hamido)’nun öldürülmesinden sonra çıkan olaylar için ülkücü geçleri MHP’yi suçladı. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş bu iddialara çok sert tepki gösterdi ve eğer bu iddialarını ispat edemezlerse bunu söyleyenlerin dünyanın en alçak insanları olacağını söyledi.

Metropolit Yakovas ve Emilyanos Sınır dışı Edildi (1964)

Metropolit Yakovas aslen Yunanistan doğumludur. Yunanistan’ın Almanlar tarafından işgali sırasında Türkiye’ye sığınmış ve daha sonra Türk vatandaşlığına alınmıştır. Öğrenimini Heybeli ada Ruhban Okulu’da tamamlamış ve Fener Rum Patrikhhanesinde görev almıştır. Ancak görevi sırasında Türkiye ve Kıbrıs Türkleri aleyhine faaliyetlerde bulunmuştur. Metropolit Yakovas (Papayuanu Canavaris) bu faaliyetleri tespit edilince 21 Nisan 1964 tarihinde sınır dışı edilmiştir. Aynı zamanda patrik vekili Emilyanos’ta sınırdışı edildi. Bu iki metropolite Amerika dışında hiç bir ülke vize vermedi. Sonunda 21 Nisan 1964 günü, iki aylık Amerika vizesi alarak uçakla New York’a hareket ettiler.

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev Şehit Oldu (1996)

Rus Hava Kuvvetlerinde Tümgeneralliğe kadar yükselmiş başarılı bir subaydı. Baltık ülkelerinde ki bağımsızlık isyanlarını kuvvet kullanarak bastırmayı kabul etmedi . Bunun üzerine birliği ile birlikte Grozni’ye sürgün edildi. Burada görevinden istifa etti ve Çeçen bağımsızlık hareketinin öncülerinden oldu. Çeçenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ilk cumhurbaşkanı seçildi. Rusların Çeçenistan’a müdahalesi sırasında Çeçenistan’ın kurtuluşu için mücadele eden mücahitlerin başına geçti. Çeçenistan bağımsızlık savaşını yürütürken Ruslar tarafından düzenlenen bir suikast sonucu 21 Nisan 1996 tarihinde şehit oldu.

TARİHTE 21 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARDAN BAZILARI:

1864- Toplum bilimci Max Weber doğdu.

1900- Tom Sawyer, Huckleberry Finn adlı öyküleriyle tanınan Amerikalı mizah yazarı Mark Twain öldü. Twain'in asıl adı Samuel Langhorne Clemens'ti.

1920- Mustafa Kemal Paşa, vilayetlere Meclis'in 23 Nisan 1920'de açılacağını bildiren genelge yayımladı.

1938- Pakistan'ın ünlü şairi Muhammed İkbal öldü.

1939- Hatay, Türk gümrük tarifesine dahil oldu.

1952- Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan anlaşmayla vize formaliteleri kaldırıldı.

1957- Muhsin Ertuğrul, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarının başına getirildi.

1964- Yunanistan, Kıbrıs'taki askeri birliğini, Birleşmiş Milletler Barış Gücü emrine vermeyi kabul etti.

1964- Rum Patriği Vekili Emilyanos ile Metropolit Canavaris, Türkiye aleyhine faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle sınır dışı edildi.

1967- Yunanistan'da darbe yapıldı. "Albaylar Cuntası" yönetime el koydu.

1973- Devlet Ana, Yorgun Savaşçı gibi yapıtlara imza atan yazar Kemal Tahir 63 yaşında öldü.

1996- Çeçenistan Devlet Başkanı Cahar Dudayev, Rus füze saldırısında öldü.

2005- TBMM Başkanlık Divanı, "TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Onur Ödülü"nün Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e verilmesini kararlaştırdı.

2010- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Aile Kadın ve Gençlik Bakanı Kristina Schröder ile genç kızları teknik mesleklere özendirmek amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Girls Day" günü kapsamında, aralarında 6 Türk kızının da bulunduğu 24 kız öğrenciyi başbakanlıkta ağırladı.

2011- İstanbul'da düzenlenen Avrupa Büyükler Bireysel ve Takımlar Judo Şampiyonası'nda Türkiye, bayan takımıyla üçüncülük kupasını aldı, erkeklerde ise 73 kiloda mücadele eden Hasan Vanlıoğlu ile bronz madalya kazandı.

2012- BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de 300 kişilik gözlemci misyonu (UNSMIS) kurulmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Türkiye, kararın süratle uygulamaya konulmasına büyük önem verdiğini bildirdi.

2013- Paraguay'da, sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu dang humması salgınında 45 kişi öldü.

2015- Kahramanmaraş'ta "Dünya Çocuk Rekorları" kapsamında 2 bin 500 çocuk aynı anda dişlerini fırçalayarak toplu diş fırçalama rekoru kırdı.

2016- Amerikalı pop yıldızı Prince, Minneapolis'teki evinde yaşamını yitirdi.

2017- Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinde bulunan 209. Şahin Kolordu Komutanlığına 10 askeri üniformalı kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 140 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

2018- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca doğal gaz çıkartma faaliyetlerinde kullanılmak üzere ABD'den ithal edilen glikol ünitesi, Çorum'daki bir firma tarafından yerli imkanlarla üretildi.
 

Yorumlar