Tarihte bugün veya tarihte 18 Mart günü neler oldu, hangi olaylar meydana geldi?

Tarihte bugün veya tarihte 18 Mart günü neler oldu, hangi olaylar meydana geldi? Tarihte bugün veya tarihte 18 Mart günü meydana gelen önemli olayların başında tabii ki Çanakkale Zaferi geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 18 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 18 Mart günü neler oldu, hangi olaylar meydana geldi? Tarihte bugün meydana gelen gelişmeler arasında çok önemli olaylar yer alıyor. Bunların başında tabii ki Çanakkale Zaferi geliyor. Çanakkale Zaferi, Osmanlı'nın batı medeniyetine karşı direnişinin zaferiydi. Öte yandan tarihte bugün Rus Çarı Korkunç İvan'ın ölümü, Fransa'nın Cezayir katliamını sonlandırması, Osmanlı Mebusan Meclisi'nin son toplantısını yapması da yaşanan olaylar arasında. 

İşte Tarihte bugün veya tarihte 18 Mart günü neler oldu, hangi olaylar meydana geldi sorusunun cevabı: 

ÇANAKKALE ZAFERİ KAZANILDI (1915)

İngiltere ve Fransa I.Dünya savaşının süresini kısaltmak istiyorlardı. Bunun tek yolu vardı Çanakkale’yi geçmek. Böylece hem Osmanlı Devletini savaş dışında bırakacaklar hem de müttefikleri Rusya’ya gerekli yardımı ulaştıracaklardı. Bu düşüncelerini 19 Şubat 1915’ten itibaren uygulamaya koydular. Türk tabyalarının tamamen etkisiz hale getirildiğine inanarak 18 Mart 1915’te Çanakkale’den geçme girişimini başlattılar. Ancak bu onlar için tam bir felaketle sonuçlandı. Donanmanın bir çok büyük gemisinin batması sonucu geri çekilmek zorunda kaldılar. Başarılı bir kara harekatı yapılmadan denizden Çanakkale’yi geçmenin imkansız olduğunu anlamışlardı.

RUS ÇARI KORKUNÇ İVAN ÖLDÜ (1584)

Büyük Rusya’nın kurucusu  ve aynı zamanda acımasızlığı ile de ün salmış olan Rus Çarı Korkunç İvan 18 Mart 1584’de aniden öldü. Araştırmacılar büyük bir ihtimal ile zehirlendiğini iddia ederler.

1848 İHTİLALLERİ PRUSYA‘DA DA GÖRÜLDÜ (1848)

Bilindiği gibi Fransa’da 1848 yılında liberalist ve sosyalist isteklerle başlayan 1848 ihtilalleri neredeyse tüm Avrupa’yı etkilemişti. Prusya’nın başkenti Berlin’de 18 Mart 1848’de halk krala karşı özgürlük istekleriyle ayaklandı. Bunun üzerine Kral IV.Frederik Wilhelm halka anayasa hazırlama sözü verdi. Böylece Prusya’da halk kraldan istediğini almış oldu yani isyan amacına ulaştı.

OSMANLI MEBUSAN MECLİSİ SON TOPLANTISINI YAPTI (1920)

İtilaf Devletleri 16 Mart günü İstanbul’u resmen işgal edip bir çok resmi daireye el koymuşlardı. Meclis-i mebusan’ın bazı milletvekillerini de tutuklayıp Malta adasına sürgün etmişlerdi. Bu şartlar altında son toplantısını 18 Mart 1921 tarihinde gerçekleştiren Meclis-i Mebusan çalışmalarına ara verme kararı aldı.

KÖY KANUNU KABUL EDİLDİ (1924)

TBMM’De 18 Mart 1924 tarihinde kabul edilen 442 sayılı köy kanuna göre 1.maddesine nüfusu iki binden aşağı yurtlara (köy) ve nüfusu iki bin ile yirmi bin arasında olanlara (kasaba) ve yirmi binden çok nüfusu olanlara (şehir) denir. Nüfusu iki binden aşağı olsa dahi belediye teşkilatı mevcut olan nahiye,kaza ve vilayet merkezleri kasaba itibar olunur. Ve Belediye Kanununa tabidir.

FRANSA’NIN CEZAYİR SOYKIRIMI BİTTİ (1962)

Fransa 1954 yılında başlayan Cezayir ayaklanmasını tüm çabalarına rağmen bastıramadı. Bu süre içerisinde Fransa Cezayir nüfusunun yaklaşık %15’ini katletti. Başka bir deyişle yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti. Cezayir dünyanın gözleri önünde açık bir soykırım gerçekleştirmişti. Sonunda pes eden Fransa Cezayirli direnişçiler ile yaptığı iki yıllık görüşmeler sonunda 18 Mart 1962’de ateşkes antlaşması yaptı. İmzalanan Evianles-Bains antlaşması sonrası Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi aynı gün ateşkes ilan ederek mücadeleyi durdurdu. Cezayir’de yapılan referandum sonunda halkın %91’i bağımsızlıktan yana oy kullandı.

Cezayir’in bağımsızlık savaşı sırasında Fransa en büyük desteği İsrail’den görmüştü. Çünkü Fransa gerilla savaşı konusunda tecrübesizdi. İsrailliler bu konuda Fransa’dan yardımlarını esirgemediler ve Fransız ordusunu eğittiler. Bu işin başında ki tanınmış İsrailli general İzak Rabin ve Haim Herzog.

TARİHTE 18 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1915- İtilaf devletlerine karşı Çanakkale Zaferi kazanıldı.

1920- Meclisi Mebusan, İstanbul'un işgali üzerine çalışmalarına ara verme kararı aldı.

1926- Finike'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde 27 kişi öldü.

1926- Papa I. Eftim (Pavli Erenerol), Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesini kurdu.

1933- Marsilya'da toplanan Uluslararası Kadın Kongresine, Türkiye'den Lamia Tevfik, Seniha Rauf Hanımlar katıldı.

1940- Hitler ve Mussolini, İtalya'da buluştu. İtalya, Almanya'nın yanında savaşa girme kararı aldı. Bundan dört yıl sonra, Almanlar Macaristan'ı işgale başladı.

1949- Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) kuruldu.

1949- ''Harika Çocuklar Yasası'' kapsamında yurt dışında eğitim görmesine karar verilen yedi yaşındaki İdil Biret, Paris'e gitmek üzere ailesiyle İstanbul'dan ayrıldı. Fransa'da öğrenim görecek İdil Biret ile tanınmış kompozitör Nadia Boulanger'nin ilgileneceği bildirildi.

1953- Yenice ve Gönen'de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde 265 kişi öldü.

1956- Fransa, Cezayir'e asker çıkarmaya başladı.

1965- İnsanoğlu ilk kez uzayda yürüdü. Sovyet kozmonot Aleksey Leonov, dünyadan 2 bin 177 kilometre yükseklikte, ''Voskhod II'' (Gün doğumu) adlı uzay aracından çıkarak 20 dakika boşlukta kaldı. Leonov, bu sürenin 12 dakika 9 saniyesini ''yürüyerek'' geçirdi.

1974- Pakistan'ın devrik Devlet Başkanı Zülfikar Ali Butto, muhaliflerinden birine suikast düzenlettiği iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı.

1979- CENTO Genel Sekreteri Büyükelçi Kamuran Gürün, örgütün dağılması için çalışma başlatıldığını açıkladı. CENTO Daimi Komitesi, Eylül 1979'da örgütün feshedildiğini duyurdu.

1981- Tiyatro ve sinema sanatçısı Cahide Sonku 65 yaşında öldü.

1992- Güney Afrika'da siyahlara eşit vatandaşlık hakkı tanınan Devlet Başkanı De Klerk tarafından planlanan anayasal reform tasarısı halk oylamasıyla kabul edildi.

1995- Sinema sanatçısı Sadri Alışık 70 yaşında hayatını kaybetti.

2010- TRT'nin yeni kanalı TRT HABER yayın hayatına başladı.

2011- Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan derbide, sarı-kırmızılı taraftarlar ''Bir stadyumda tezahüratla ulaşılan en yüksek ses rekoru''nu kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

2016- Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının ülkenin kuzeyindeki Rakka kentinde cuma namazı esnasında düzenlediği hava saldırısı sonucu 5'i kadın, 7'si çocuk 17 sivil hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı.

2016- AB ile Türkiye, Brüksel'de düzenlenen zirvede sığınmacı krizinin çözümü için anlaştı. Anlaşma metnine göre 20 Mart itibarıyla Türkiye'den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenler Türkiye'ye gönderilecek.

2017- "Dünyanın En Uzun Aralıklı Köprüsü" olma unvanına sahip olacak Çanakkale 1915 Köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.

2018- Devlet Bahçeli, MHP'nin 12. Olağan Kurultayı'nda, salonda hazır bulunan 1176 delegenin tamamının imzasıyla Genel Başkanlığa tek aday gösterildi. Bahçeli, genel başkanlığa yeniden seçildi.

2018- Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu güçlerince kontrolün sağlandığı Afrin şehir merkezine Türk bayrağı asıldı.

2018- Rusya Devlet Başkanlığına dördüncü kez Vladimir Putin seçildi.


 

Yorumlar