Tarihte bugün veya tarihte 11 Temmuz günü neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün veya tarihte 11 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında şüphesiz ki Srebrenitsa katliamı bulunuyor. Türkiye'de ise Fatsa Operasyonu'nun başlaması ve İstanbul'da yönetim şeklinin değiştirilmesi gibi hadiseler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün ya da tarihte 11 Temmuz günü meydana gelen önemli olayların başında Sırplar tarafından Bosna'da gerçekleştirilen katliam geliyor. Öte yandan Fatsa'yı kurtarılmış bölge ilan eden "sol gruplar"a yönelik kapsamlı operasyon da bugün başladı. İstanbul'da valilik ve belediye başkanlığı makamlarının ayrılması da 1958 yılında bugün gerçekleşti.

İşte tarihte bugün yaşanan önemli olaylardan bazıları:

Müttefik Donanma Ağrıboz Kuşatmasına Başladı (1688)

Venediklilerin öncülüğünde birleşen Avrupa’nın belli başlı ülkelerinin oluşturduğu büyük donanma Ağrıboz adasını almak üzere 11 Temmuz 1688 tarihinde Ağrıboz limanına geldiler. Bu büyük donanmaya karşı yetersiz imkanlarla Çelebi İbrahim Paşa adayı üç aydan fazla savunmayı başardı. Hatta müttefik donanmanın meşhur komutanı İsveçli Mareşel Köningsberg vurularak öldü.

158 Yıl Sonra Kanije Kaybedildi (1690)

Köprülü Fazıl Mustafa Paşa Viyana bozgunundan sonra başlayan kötü gidişi durdurmak için büyük ümitlerle sadrazam yapılmıştı. Köprülü Fazıl Mustafa Paşa hazırlıklarını tamamlayıp sefere çıkmadan iki gün önce 11 Temmuz 1690 tarihinde efsanevi Kanije Kalesi Avusturya ordusunun eline geçti.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmiş olan Kanije Avusturya ve Slovenya sınırında yer alan stratejik bir kaleydi. Tiryaki Hasan Paşa’nın 1601 tarihinde Avusturya ordusuna karşı göstermiş olduğu büyük başarı hiç unutulmamıştır.

İstanbul’da Valilik Ve Belediye Başkanlığı Birbirinden Ayrıldı (1958)

İstanbul 1930’lardan itibaren valilik ve belediye başkanlığı bir kişide olmak üzere idare olunmaktaydı. Bu duruma 11 Temmuz 1958 tarihinde son verildi. Mevcut vali Ethem Yetkiner’den Belediye Başkanlığı görevi alınarak, seçilmiş olan Kemal Aygün’e bu görev devredildi.

Fatsa’da Büyük Operasyon (1980)

Fatsa’da aşırı sol grupların anayasal düzeni hiçe sayarak kendi dünya görüşleri doğrultusunda bir yönetim oluşturmaya çalışmaları üzerine bütün güvenlik güçlerinin katılımı ile 11 Temmuz 1980 tarihinde geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi.

Bu operasyon sırasında başta bu örgütlenmenin başı olduğu iddiası ile Belediye Başkanı Fikri Sönmez olmak üzere pek çok kişi tutuklandı. Bu olayın hemen arkasından Fikri Sönmez İç İşleri Bakanlığı tarafından görevden alınmış ve 1985 yılında cezaevinde iken kalp krizinden ölmüştür.

Bosna Hersek’teki Savaşta Sırplar Srebrenitsa’da Katliam Yaptılar (1995)

Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’da General Ratko Mladiç komutasında ki 400 kadar Sırp askeri en az 8000 silahsız Müslüman erkeği  11 Temmuz 1995 tarihinde katlederek cesetleri toplu mezarlara gömdüler.

Serebrenitsa’nın korumasını Birleşmiş Milletler adına yapan Hollandalı askerler hakkında bir çok iddialar gündeme taşınmıştır. Bu toplu mezarların bir çoğu günümüzde gün yüzüne çıkarılmasına rağmen hala yüzlerce kişiye ulaşılamamıştır.

TARİHTE 11 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1302 - Altın Mahmuzlar Savaşında Flandre şehirleri etrafındaki koalisyon ordusu, Fransa Krallığı ordusunu yenilgiye uğrattı.

1346 - IV. Karl Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu na kral olarak seçildi.

1740 - Pogrom: Yahudiler Küçük Rusya (Bugünkü Ukrayna)'dan sürüldüler.

1789 - Fransız devrimci Lafayette, "İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi"ni Devrimci Millî Meclisi'ne sundu.

1859 - Charles Dickens'ın İki Şehrin Hikayesi adlı romanı yayımlandı.

1895 - Auguste ve Louis Lumière kardeşler film teknolojilerini bilim adamlarına tanıttılar.

1929 - Of ve Sürmene çevresinde sel ve heyelan felaketi; 700 kişi boğuldu, 3500 kişi açıkta kaldı.

1933 - Sümerbank resmen faaliyete geçti.

1960 - İdam cezasında yaş haddi kaldırıldı.

1960 - Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek adlı romanı ilk baskısını yaptı.

1962 - Atlantik ötesine ilk kez uydu aracılığıyla televizyon yayını gerçekleştirildi.

1967 - Tuborg Türkiye'de bira üretimine başladı.

1971 - Sabahattin Eyüboğlu, İsviçre asıllı piyanist Magdi Rufer, edebiyatçı Azra Erhat ile Vedat Günyol ve Yaşar Kemal’in eşi Tilda Gökçeli gözaltına alındılar.

1971 - Şili bakır madenlerini millileştirdi.

1975 - Eski Çin’in başkenti Şian’da 2000 yıl öncesine ait, kilden yapılmış, gerçek boyutlarda ve savaş donanımlı 6000 kişilik bir ordu bulundu. Seramik askerlerin hiç birinin diğerine benzememesi şaşkınlık yarattı.

1979 - Abdi İpekçi cinayetinin katil zanlısı Mehmet Ali Ağca ve Yavuz Çaylan yakalandı.

1980 - Ordu’nun Fatsa ilçesine yüzlerce asker ve polis “nokta operasyonu” düzenledi, sokağa çıkma yasağı ilan edildi, bütün evler arandı. Sol görüşlü bağımsız Belediye Başkanı Fikri Sönmez de dahil 300 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı, Başkan Sönmez'i görevden aldı.

1982 - İtalya, İspanya'da düzenlenen Dünya Kupasında Batı Almanya'yı 3-1 yenerek Dünya Kupasını üçüncü kez kazandı.

1984 - Özel dershanelerin yeniden kurulması yasalaştı.

1991 - Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın cenazesinde halkın üzerine ateş açılmasını protesto eden Nusaybin, Lice ve Bismil esnafı kepenk kapattı.

1992 - İzmir'in 3. devlet üniversitesi olan, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kuruldu.

1992 - Kapatılan Sosyalist Parti, yerine İşçi Partisi, kuruldu.

1994 - Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, PKK eylemlerini gerekçe göstererek er ve erbaşların terhislerini 4 ay erteledi.

1995 - Bosna Soykırımı: Ratko Mladiç komutasındaki Sırp ordusu, Bosna-Hersek'teki Srebrenitza Bölgesi'nde, toplamda yaklaşık 8.000 Boşnak'ın öldürüldüğü Srebrenitza Katliamı'na başladı.

2010 - İspanya Afrika'da düzenlenen 2010 Dünya Kupasında Hollanda'yı 1-0 yenerek ilk kez FIFA Dünya Kupası sahibi oldu

Yorumlar