Tarihte bugün veya tarihte 1 Nisan günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 1 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında İran'da devrim yaşanması bulunuyor. İran İslam Cumhuriyeti 1 Nisan 1979 tarihinde kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 1 Nisa günü yaşanan önemli tarihi olaylar arasında neler var? Tarihte bugün yaşanan önemli olaylardan ve yakın tarihte gerçekleşen olay olan İran İslam Cumhuriyeti'nin kurulması bulunuyor. İran’da Humeyni’nin önderliğindeki halk hareketi başarılı olmuş ve İran Şahı ülkeyi terk etmişti. Ayetullah Humeyni sürgünde bulunduğu Fransa’dan dönerek İran yönetiminde etkili olmuştur. Yine onun öncülüğünde 1 Nisan 1979’da İran’da İslam Cumhuriyeti ilan edildi.

Sultan Çakmak ‘’Allah Yardımcın Olsun Osmanoğlu’’ Demişti (1445)

Sultan II.Murat Varna Zaferini bütün İslam dünyasına gönderdiği zafernamelerle duyurmuştu. Memluk Sultanı Sultan Çakmak’a da zafer bildirilirken bazı değerli hediyeler de gönderilmişti. Sultan Çakmak Osmanlı Devletinin bu zaferini duyunca çok memnun olmuş ve ‘’Allah yardımcın olsun Osmanoğlu’’ demişti. Ayrıca Mısır ve Suriye bölgesinde ki bütün camilerde 1 Nisan 1445’te Sultan Murat’ın adı zikredildi. Bu çok önemli bir jestti. Çünkü geleneklere göre hutbelerde sadece halifenin ve o bölgenin hakim hükümdarının ismi okunurdu.

Osmanlı Ordusu II.Viyana Kuşatması İle Sonuçlanacak Sefere Çıktı (1683)

Osmanlı ordusu padişah IV.Mehmet’in komutasında 1 Nisan 1683’te Avusturya seferine çıktı. IV.Mehmet Belgrat’tan öteye gitmedi. Ordunun kumandası Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’daydı. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa çok büyük bir ordu ile yola çıkmıştı. Amacı o tarihe kadar kimsenin yapamadığını yapıp Viyana’yı alarak Avrupa’nın kilidini kıracaktı. Fakat bilindiği üzere bu sefer tam bir hezimetle sonuçlanacaktır.

Şura-i Devlet (Danıştay)Kuruldu (1868)

Osmanlı Devletinde bir ihtisas meclisi niteliğindeki Şua-i Devlet (Danıştay)1 Nisan 1868’de kuruldu. Bu kuruluş Osmanlı Devleti yıkılana kadar görevine devam etmiştir.

II.İnönü Zaferi Kazanıldı (1921)

Yunan Kuvvetleri Bursa ve Uşak üzerinden iki koldan hedef Eskişehir olmak üzere 23 Mart 1921’de tekrar taarruza geçtiler. Amaçları I.İnönü saldırısının başarısızlığını gidermek ve Eskişehir’i ele geçirmekti. Bu olay tarihe II.İnönü savaşı olarak geçecektir. Fakat Yunan kuvvetleri yine İnönü mevkiini aşamadılar ve 31 Marttan itibaren geri çekilmeye başladılar. İkinci İnönü Zaferi 1 Nisan 1921’de Yunanlıların tamamen geri çekilmesi ile kazanılmış oldu.

Kıbrıslı Rumlar EOKA Örgütünü Kurdular (1955)

Enosis yani Kıbrıs’ın Yunanistan’a katılımını sağlamak amacıyla Kıbrıslı Rumlar tarafından 1 Nisan 1955’te EOKA örgütü kuruldu. Örgüt adadaki İngilizler ve Türkleri hedef alan eylemler gerçekleştirdi. EOKA Kıbrıs’ı kan gölüne çevirmiş ve Kıbrıs sorununu çözümsüz hale getirmişlerdir. Türklere karşı yaptıkları eylemler Türkiye’nin adaya müdahalesine neden olmuştur.

Savaş Suçlusu Slobodan Miloseviç Göz Altına Alındı (2001)

Sırbistan ve eski Yugoslavya devlet başkanı Slobodan Miloseviç’in evi 31 Mart 2001 tarihinde kuşatıldı. Hakkında ki yolsuzluk iddiaları nedeniyle kuşatmanın ertesi günü 1 Nisan 2001 tarihinde sabaha karşı teslim alındı. Daha sonrada hakkında ki savaş suçları nedeniyle uluslar arası Adalet Divanına sevk edildi.

TARİHTE 1 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1564    İlk "1 Nisan" şakaları Fransa'da yapılmaya başlandı.

1916    Mustafa Kemal, Miralaylığa (Tümgeneral) yükseltildi.

1921    Yunan Tümeni'nin geri çekilmesinin ardından taarruza geçen Türk birlikleri, İkinci İnönü Muharebesi'ni kazandı.

1926    30 Ağustos'un, Zafer Bayramı olması TBMM'de kabul edildi.

1944    Tiyatro sanatçısı Hazım Körmükçü, öldü.

1949    Türkiye, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine katıldı.

1950    Eski başbakanlardan Recep Peker, öldü.

1954    Migros şirketi kuruldu.

1957    Almanya’da üniversiteler nükleer silah üzerine çalışmayı reddetti.

1961    27 Mayıs askeri darbesinden sonra faaliyetleri yasaklanan siyasi partilerin faaliyetleri kısmen serbest bırakıldı.

1963    Eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar intihar edeceğini açıkladı.

1969    Münir Nurettin Selçuk'un Amerika'da verdiği konser 525 televizyon tarafından naklen yayınladı.

1976    Apple Computer, S.Jobs ve S.Wozniak tarafından kuruldu.

1979    Humeyni, İran İslam Cumhuriyeti'ni ilan etti.

1991    Varşova Paktı feshedildi.

1992    Bosna Savaşı başladı.

2001    Hollanda, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk ülke oldu.

2001    Yugoslavya'nın eski başkanı Slobodan Miloşeviç, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere polise teslim oldu.

2005    10 yıldır süren 61 sanıklı Hizbullah davasında 22 tetikçi, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

2009    Hırvatistan ve Arnavutluk NATO'ya katıldı.

2012    Sinema oyuncusu Ekrem Bora, öldü.

Yorumlar