Tarihte bugün veya tarihte 8 Haziran günü ne oldu?

Miladi takvime göre tarihte bugün ya da tarihte 8 Haziran günü meydana gelen önemli olaylardan birisi de İslam Peygamberi Hz. Muhammed S.A.V'in ebediyete intikal edişi var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 8 Haziran gününün en önemli olayı, Miladi Takvim'e Hz. Peygamber efendimizin vefatı bulunuyor. 

İşte tarihte bugün veya tarihte 8 Haziran günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Vefat Etti (632)

Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed(sav) hicretin on birinci yılında hac dönüşünden iki ay sonra rahatsızlandı. Yaklaşık on üç günlük bir hastalık devresinin ardından 8 Haziran 632 tarihinde ebedi aleme intikal ettiler. Cenazesi dışarı çıkarılmadı ve vefat ettiği yere defnedildi. Cenaze işleri ile damadı Hz.Ali ilgilendi. Cenaze namazı erkekler ve kadınlar tarafından ayrı ayrı kılındı. Vefatının arkasından şaşkınlığa düşen Müslümanları sakinleştiren Hz.Ebu Bekir İslam Devleti’nin başına halife seçildi.

Sakarya Şeyhi Kendini Mehdi ve Hz.İsa İlan Etti (1638)

Asıl ismi Ahmet olan Sakarya Şeyhi diye anılan bir kişi kendisini 8 Haziran 1638 tarihinde mehdi ilan ederek özellikle Eskişehir civarlarında halktan haraç toplamaya başladı. Etrafına topladığı adamları ile dehşet saçmaya başladı hatta üzerine gelen Anadolu Beylerbeyi başarısız oldu. Ancak tuzağa düşürülerek ele geçirildi ve idam edilerek bu fitneye son verildi.

Avusturya Ordusu Yergöğü Zaferi İle Bozguna Uğratıldı (1790)

Rusçuk yakınlarında ki Yergöğü Kalesi Prens Koburg komutasında ki Avusturya ordusu tarafından kuşatıldı. Kaleyi savunan Çavuşzade Abdullah Paşa Avusturya ordusunu 8 Haziran 1790 tarihinde yenilgiye uğrattı. Avusturya ordusu arkasında 5000 ölü ve 1000 civarında da esir bırakarak bölgeden çekildi. Osmanlı ordusu başta silah olmak üzere bir çok ganimet ele geçirdi.

Mısır Valilerine Hidiv Ünvanı Verildi (1867)

Mehmet Ali paşa isyanı sonrasında Mısır yarı bağımsız bir eyalet haline gelmişti. Diğer eyaletlerden farklı olarak Mısır valiliğinin babadan oğla geçmesi kabul edilmişti. Mısır valilerine 8 Haziran 1867 tarihinden itibaren hidiv ünvanı verildi. Hidiv Osmanlı Devletinde’ki bütün rütbelerden yüksek ve sadrazama denk bir rütbe sayılmıştı.

İngiltere Kralı İle Rus Çarı Osmanlı Devletini Parçalama Konusunda Anlaştılar (1907)

İngiltere Kralı VII.Edward ile Rus Çarı II.Nikola Estonya’nın başkenti Reval’de 8-9 Haziran 1907 tarihinde bir araya geldiler. Görüşmenin konusu Makedonya ve Boğazlar konusu idi. Bu görüşmede İngiltere ile Rusya’nın Osmanlı Devletini parçalama ve bölüşme konusunda anlaştıkları düşüncesi hasıl oldu. Bunun sonucunda İttihatçılar ülkeyi kurtarabileceklerini iddia ederek meşrutiyeti ilan ettirme yönünde ki çalışmalarına hız verdiler. Bu çalışmalar sonunda 1908 yılında II.Meşrutiyet ilan edildi. Ancak devletin dağılmasına herhangi bir çözüm getirilemediği gibi dağılma süreci hızlandı.

Mısır Ateşkesi Kabul Etmek Zorunda Kaldı (1967)

Altı Gün savaşları sonunda İsrail karşısında Mısır ağır bir yenilgi aldı. Sina yarımadasını kaybetti  dahası Süveyş Kanalının doğu yakası tamamen İsrail’in eline geçti. Mısır 8 Haziran 1967 tarihinde İsrail ile ateşkesi kabul ederek kanalın tamamen İsrail’in eline geçmesini engelledi. İsrail tüm gücüyle Suriye’nin elinde bulunan stratejik Golan tepelerine yüklenmeye başladı. Çünkü Golan tepelerini elinde bulunduran Suriye buradan İsrail yerleşim alanlarına ciddi hasarlar veriyordu.

TARİHTE 8 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1783 - İzlanda'daki Laki Yanardağı sekiz ay sürecek püskürme faaliyetine başladı. 9000 den fazla kişi öldü, yedi yıl sürecek açlık dönemi başladı.

1866 - Kanada Parlamentosu ilk toplantısını Ottawa'da yaptı.

1887 - Herman Hollerith, geliştirdiği kart basmalı hesap makinesinin patentini aldı.

1912 - Carl Laemmle, Universal Pictures film yapım şirketini kurdu.

1949 - George Orwell'in 1984 adlı romanı yayımlandı.

1949 - FBI'ın bir raporunda, Hollywood'un ünlülerinden Helen Keller, Dorothy Parker, Danny Kaye, Fredric March, John Garfield, Paul Muni ve Edward G. Robinson'ın adları Komünist Parti üyeleri olarak yer aldı.

1950 - Sir Thomas Blamey, Avustralya tarihinin ilk ve tek Mareşali oldu.

1951 - Türkiye'de ilk kalp ameliyatı, Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde yapıldı.

1952 - Yunanistan Kralı I. Paulos ve Kraliçe Frederika Türkiye'ye geldi.

1953 - ABD Anayasa Mahkemesi, Washington'daki restoranların siyahlara servis yapmayı reddedemeyeceğine karar verdi.

1953 - Michigan'ın Flint kentindeki kasırgada 115 kişi öldü.

1960 - İstanbul'da 27 Mayıs'ı ve Ordu'yu desteklemek amacıyla miting yapıldı.

1966 - Başbakan Süleyman Demirel, "Demokrat Parti'nin devamıyız" dedi. Bu sözleri nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı.

1966 - Kansas'ın Topeka kentinde meydana gelen kasırgada 16 kişi öldü. Yüzlerce yaralı var. [1]

1968 - James Earl Ray, Martin Luther King Jr.'u öldürmek suçundan tutuklandı.

1968 - Bir suikast sonucu hayatını kaybeden ABD senatörü Robert F. Kennedy'nin cenazesi Arlington Millî Mezarlığı'nda toprağa verildi.

1973 - İstanbul Boğaz Köprüsü'nde taşıtla geçiş denemesi yapıldı.

1975 - Kıbrıs Türk Federe Devleti Anayasası halk oylamasına sunuldu ve onaylandı.

1986 - Avusturya Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Kurt Waldheim kazandı.

1987 - İstanbul'da deniz otobüsü seferlerine başlandı.

1993 - Devlet Bakanı Tansu Çiller görevinden istifa etti ve DYP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı.

1995 - Rasmus Lerdorf, PHP dilinin ilk sürümünü yayımladı.

1995 - TBMM, Ege'de karasularını 12 mile çıkarma hazırlıkları yapan Yunanistan'a karşı Hükümet'e savaş yetkisi verdi.

2000 - NATO-Ukrayna Komisyonu, Savunma Bakanları düzeyinde Brüksel'de toplandı.

2004 - Venüs, Güneş'in önünden 223 yıl sonra ilk defa geçti.

2008 - Türkiye'de 915 bin adayın yarıştığı Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), son kez olarak gerçekleştirildi.

2012 - Avrupa Futbol Şampiyonası başladı.

Yorumlar