Tarihte bugün 2 Aralık günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 2 Aralık günü yaşanan olaylar nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 2 Aralık günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 2 Aralık günü yaşanan olaylar nelerdir? İşte tarihte bugün olayları:

Şah İsmail Tahirabad Savaşını Kazandı (1510)

Şah İsmail 2 Aralık 1510 tarihinde Tahirabad savaşında ,Timuroğullarını ortadan kaldıran ve Maveraünnehir bölgesine sahip olan Cengiz Han soyundan Muhammed Şaybak Han Özbek’i yendi ve öldürdü. Şah İsmail ülkesinin doğusunu güven altına alınca yönünü Anadolu’ya döndürdü.

Napolyon Kendini İmparator İlan Etti (1804)

Avrupa’da arka arkaya elde ettiği başarılarla Fransa’ya önemli topraklar kazandırdı ve Fransa’yı üstün bir konuma yükseltti. Bu başarılarından yararlanan Napolyon Bonapart 2 Aralık 1804’te kendini Fransa İmparatoru ilan etti. İmparatorluk tacı bizzat Papa tarafından giydirildi.

Napolyon Bonapart  kendisine karşı kurulmuş olan III.Koalisyon cephesini hem karada hem denizde yendi. Bu başarıların arkasından 2 Aralık 1805’te ise Austerlitz (Üç İmparator Savaşı)’te Avusturya ve Rusya’yı kesin yenilgiye uğrattı.

Medine Vehhabi İşgalinden Kurtarıldı (1812)

 Vehhabiler tarafından işgal edilmiş olan Medine Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nın oğlu Tosun Paşa tarafından 2 Aralık 1812’de geri alındı.

Vatan Şairi ‘’Namık Kemal’’Vefat Etti (1888) 

Vatan şairi olarak ün yapmış Tanzimat döneminin önemli  şair, yazar ve gazetecilerinden olan Namık Kemal 2 Aralık 1888’de sürgünde iken Sakız adasında vefat etti. Genç Osmanlı hareketinin içinde yer almış ve Mustafa Kemal’i de fikirleri ile etkilemiştir. Namık Kemal’in ölümünden dört yıl önce aynı gün bir başka şair Yahya Kemal doğmuştu. 

Büyük Devletler Gözdağı Vermek İçin Midilli Adasını İşgal Ettiler (1905)

Büyük devletler Makedonya’daki olayları durdurma bahanesi ile Osmanlı Devletinin iç işlerine müdahale ederek Makedonya’da kontrolü ele aldılar. Bunu da yeterli görmediler ve bölgedeki Osmanlı Maliyesini de kontrol altına almak istediler. Osmanlı Devleti yeni önerileri kabul etmeyince Almanya dışındaki beş büyük devletin ortak donanması Midilli adasını işgal etti.

Yunanistan Kıbrıs’ta Geri Adım Attı (1967)

Türkiye’nin Kıbrıs’taki olaylar karşısında adaya müdahale için hazırlanması ve kararlı tutumu Yunanistan’a geri adım attırdı. Yunanistan Dış işleri Bakanı Pipinelis 2 Aralık 1967’de Yunanistan’ın antlaşmalara aykırı olarak adada bulundurduğu askerlerini geri çekeceğini duyurdu. Bu karar Türkiye’nin isteğine uygun bir karardı. 

Birleşik Alman Parlamentosu Açıldı (1990)

Birleşme antlaşmasının arkasından 2 Aralık 1990'da yapılan ilk ortak seçimlerle Birleşik Alman Parlamentosu oluşturuldu.  Bu birleşmeden bir süre sonra Alman parlamentosu birleşik Almanya'nın başkentinin Berlin olmasına karar verdi. 

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1873- Türkiye’nin ilk borsası sayılan ‘’Dersaadet Tahvilat Borsası’’ açıldı.

1901- King Camp Gillette tarafından jiletin patenti alındı.

1909- Leo Baekland, ilk yapay plastik ‘’Bakalit’’in patentini aldı.

1909- Fransız Baron Cathers, Osmanlı’daki ilk uçak gösterisini yaptı. Uçak, Şişli Hürriyeti Ebediye tepesinden Bulgar Hastanesi’ne indi.

1914- Avusturya, Belgrad’ı işgal etti.

1918- Ermenistan, Osmanlı devletinden bağımsızlığını ilan etti.

1928- Celal Sahir Bey’in (Erozan) hazırladığı İmla Lügati yayımlandı.

1961- Küba lideri Fidel Castro, kendisini, Küba’yı komünizme taşıyacak bir Marksist Leninist olarak deklare etti.

1963- Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon’da açıldı.

1963- Türkiye’nin ilk koalisyon hükümetinin başkanı İsmet İnönü 24 yıl sonra ilk kez üstlendiği başbakanlık görevinden istifa etti.

1982- Dr. Robert K. Jarvik tarafından geliştirilen ilk yapay kalp, Barney Clark adlı hastaya takıldı.

1988- Benazir Butto, Pakistan Başbakanı olarak yemin etti.

1993- Kolombiyalı uyuşturucu imparatoru Pablo Escobar, Meddelin’de güvenlik güçlerince öldürüldü.

2002 - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 3 Kasım 2002’de Siirt’te yapılan milletvekili seçimini iptal etti. Seçim işlemlerindeki eksikliğin seçim sonuçlarında etkili olduğu sonucuna varan YSK, Siirt’teki seçimin yenilenmesine oybirliğiyle karar verdi.

Yorumlar