Tarihte bugün veya tarihte 30 Eylül günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 30 Eylül günü meydana gelen olaylar arasında İstanbul'da Ermeni olaylarının patlak vermesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın 40 yıllık Padişahlık hayatının başlaması, Papa'nın İslam dünyasına karşı Haçlı Seferi çağrısında bulunması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (30 Eylül) neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 30 Eylül günü meydana gelen önemli olaylar arasında Papa'nın İslam dünyasına karşı Haçlı Seferi çağrısında bulunması, İstanbul'da Ermeni olaylarının patlak vermesi gibi olaylar bulunuyor. 

İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları:

PAPANIN HAÇLI SEFERİ ÇAĞRISI (1453)

İstanbul’un fethi Avrupa’da farklı tepkilere yol açtı. Bir kısım Avrupa ülkeleri dehşete düşerken Osmanlı sınırlarına yakın devletlerin çoğu tebrik mesajları gönderdiler. Durum Böyle olunca birlik sağlanamadığı için Papa V.Nikola’nın 30 Eylül tarihli 1453 beyannamesi hiç ilgi uyandırmadı. Bu birliğin gerçekleşmemesinde 1448 yılındaki uğradıkları II.Kosova yenilgisinin de Avrupalı milletlerinin hafızalarında daha taze olmasının da etkisi vardır.

NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA KATLEDİLİŞİ (1660-1730)

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa 12 yıl süren Lale Devri’nin ünlü sadrazamıdır. Patrona Halil isyanı ile birlikte görevi sona ermiştir.Patrona Halil isyanının elebaşları hükümdardan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa dahil otuzdan fazla devlet adamının kendilerine teslimini istediler. III.Ahmet asilere boyun eğdi. Başta Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olmak üzere ileri gelen bir çok devlet adamı asiler tarafından teslim alınarak 30 Eylül 1730 tarihinde katledildi.

OSMANLI-AVUSTURYA ANTLAŞMASI (1854)

30 Eylül 1854’te Osmanlı Devleti ile bir anlaşma yapan Avusturya savaşın sonuna kadar Eflak Boğdan’ı geçici olarak işgal etti. Amacı Eflak ve Boğdan’ı Ruslardan korumaktı. Böylece savaş tamamen Kırım’a kaydı.

GİRİT’TE DÜZENLEME (1867)

Girit sorununu çözümlemek isteyen Sadrazam Ali Paşa 30 Eylül 1867’de İstanbul’da hazırlanan bir fermanla Lübnan örneğine göre Girit’te yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Böylece Girit’e özerklik veren bir yönetim şekli getirilmiş oldu.

İSTANBUL’DA ERMENİ OLAYLARI (1895)

İstanbul’da Ermeni Hınçak Komitasının öncülüğünde bir kısım Ermeniler Bab-ı Ali’ye yürüdüler. İsyan bir kısım doğu illerine de yayıldı. Osmanlı Devleti bazı büyük Avrupa devletlerinin baskılarına rağmen olayları sona erdirdi.     

MÜNİH KONFERANSI (1938)

Almanya,  İngiltere, Fransa,  İtalya başkanları Çekoslavakya’nın durumunu görüşmek için Münih’te toplandılar. Münih konferansı 30 Eylül 1938’de Südet bölgesinin Almanya’ya teslim edilmesini geri kalan Çekoslavakya sınırlarını İngiltere ve Fransa’nın garantisine alınmasına karar verdi.

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATININ KURULMASI (1960)

TBMM’de 91 Sayılı Kanunun kabul edilmesiyle 30 Eylül 1930 Tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuş oldu.

FRANSA’NIN SEMBOLLERİNDEN GİYOTİN TARİH OLDU (1981)

Fransa’da 1792 yılından beri kullanılan ve ismini mucidinden alan giyotin idam cezasını kalkması ile tarih oldu. İdam cezası Fransa’da 1981’de çıkarılan bir yasayla tamamen kaldırıldı.

TARİHTE 30 EYLÜL GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1399 - IV. Henry İngiltere Kralı oldu.

1517 - Oruç Reis, Cezayir zaferini elde etti.

1520 - Kanuni Sultan Süleyman 10. Osmanlı Padişahı olarak tahta çıktı.

1730 - Sultan I. Mahmut tahta çıktı.

1888 - Karındeşen Jack üçüncü kurbanı olan Elizabeth Stride'ı ve dördüncü kurbanı olan Catherine Eddowes'u öldürerek aynı gün iki kişiyi öldürmüş oldu.

1930 - İlk Türk sivil pilotlardan Vecihi Bey, kendi yaptığı uçağıyla Göztepe'den Yeşilköy'e uçtu.

1956 - Soprano Leyla Gencer, San Francisco'da konser verdi.

1960 - Devlet Planlama Teşkilatı kuruldu.

1966 - Botsvana, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı.

1978 - Başbakan Bülent Ecevit ilk Köy-Kent uygulamasını Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti köyünde başlattı.

1991 - İstanbul Metrosu'nun ön tünel inşaatı başladı. Açılışı Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı Erdal İnönü yaptı.

2005 - Danimarka'da Jyllands Posten isimli gazetede Muhammed peygamberi tasvir eden karikatürler yayınlaması üzerine Karikatür Krizi çıktı.

2009 - Endonezya'nın Sumatra adasında gerçekleşen depremde 1115 kişi öldü.

Yorumlar