Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 25 Şubat günü neler oldu?

Tarihte 25 Şubat günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Filistin'deki İbrahim Camii'nde yaşanan katliam, Muhammed Ali'nin dünya şampiyonu olması gibi önemli vakalar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 25 Şubat günü meydana gelen önemli olayları sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU? (25 ŞUBAT GÜNÜ)

Tarihte bugün yaşanan önemli olaylar arasında Filistin'deki İbrahim Camii'nde Yahutiler taraından yapılan katliam var. Katilam sonrasında İsrail, camiyi kendi emellerine göre dizayn etmeye başlamıştı. İsraillilerin bu camide hak iddia ettikleri biliniyordu.

İbrahim Camii Katliamı (1994)

Filistin’de Batı Şeria’nın güneyinde yer alan El Halil kentinde ki İbrahim Camii’nde 25 Şubat 1994 günü sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açıldı. Katliamda 60 civarında Müslüman şehit oldu ve yüzlerce Müslüman yaralandı. Katliamcılardan birisi Müslümanlarda tarafından linç edildi. Bu olayın arkasından meydana gelen olaylarda yine bir çok Filistinli hayatını kaybetti. İsrail katliamın bir kişi tarafından yani linç edilen kişi tarafından yapıldığını iddia etti. Katliamdan sonra sekiz ay kapatılan camide İsrailliler kendi istedikleri şekilde düzenlemeler yapmışlardı.

Şehzade Cem Sultan Vefat Etti (1495)

Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan kardeşi II.Bayezit ile giriştiği taht mücadelesini kaybetti. Son teşebbüsünden sonra Mısır’a gitmek isteyen Cem Sultan Rodos şövalyeleri tarafından Papa’ya teslim edildi. II.Bayezit  Cem Sultan’ın serbest bırakılmaması karşılığında her yıl vergi verdi. Yaklaşık 12 yıl Avrupa’da kalan Cem Sultan Fransa kralına teslim edildikten kısa bir süre sonra 25 Şubat 1495 tarihinde vefat etti. Cenazesi dört yıl sonra Bursa’ya getirilerek defnedildi.

Paris Barış Konferansı Toplandı (1856)

Kırım savaşının bitmesinin ardından 25 Şubat 1856’da yapılacak barış antlaşmasının esaslarını belirlemek amacıyla Paris Barış Konferansı toplandı. Konferansa Osmanlı Devleti, Rusya, İngiltere, Fransa, Avusturya, Prusya ve Sardunya katıldı.

Vagon-Li Şirketi Türkçe Konuşan Çalışanını Cezalandırdı ‘’ Vagon-Li Olayı’’( 1933)

İstanbul’da bulunan Fransız vagon şirketi müdürünün Türkçe konuşan bir çalışanını cezalandırması üzerine çıkan olaylardır. Türk şirket çalışanına Türkçe konuştuğu için on beş gün maaş kesimi ve on beş gün işten uzaklaştırma cezası verildi. Bu olayın duyulması üzerine İstanbul’da 25 Şubat 1933’te olaylar çıktı. Bu olayla birlikte vatandaş Türkçe konuş kampanyası başladı. Fransız şirketi özür diledi fakat devletleştirilmekten kurtulamadı.

Suriye’de Darbeler Zincirine Yeni Bir Halka Daha Eklendi (1954)

Albay Sami Hınnavi 1949’da darbe ile iktidara gelmişti. Albay Edip Çiçekli’de aynı yıl Hınnavi’yi devirdi. Çiçekli’nin partisinin 1953 seçimlerinden galip çıkması rakiplerini harekete geçirdi. Özellikle Baas Partisi’nin çabası ile 25 Şubat 1954’te yapılan darbe ile Edip Çiçekli iktidardan uzaklaştırıldı. Suriye’de Baas Partisi’nin etkili olduğu bir dönem başladı. Bu dönem Mısır ile yakınlaşma dönemi oldu. 

Muhammed Ali Clay Dünya Boks Şampiyonu Oldu (1964)

ABD’li Müslüman siyahi boksör Muhammed Ali Clay 25 Şubat 1964 tarihinde dünya şampiyonu oldu. Miami Beach’te yapılan unvan maçında Muhammed Ali o güne kadar yenilmemiş rakibi Sonny Liston’u mağlup etti ve dünya ağır siklet boks şampiyonu oldu.

Filipinlerde Darbe Gerçekleştirildi (1986)

Yirmi yıldır iktidarda bulunan ünlü diktatör Ferdinand Marcos öldürülen muhalefet liderinin eşi Corazon Aquino tarafından 25 Şubat 1986’da iktidardan düşürüldü.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1899- Reuters Ajansının (1851) kurucusu Baron Paul Julius Reuter 83 yaşında öldü.

1907- Yazar Sabahattin Ali doğdu.

1943- Talat Paşa'nın Almanya'da tahnit edilen naaşı İstanbul'a getirildi. Aynı gün Hürriyeti Ebediye Tepesi'nde toprağa verildi.

1950- ''Çoruh'' ilinin adı ''Artvin'' olarak değiştirildi.

1980- Bedelli askerlik kabul edildi.

1991- Irak, Kuveyt'ten çekilme kararını açıkladı.

1991- Varşova Paktı feshedildi.

1994- Almanya, RP'nin ''Bosna'ya yardım'' adı altında Almanya'ya gönderdiği paralar hakkında soruşturma başlattı.

1996- İş adamı Vehbi Koç Antalya'da öldü.

2000- Meksikalı dünyaca ünlü gitarist ve söz yazarı Carlos Santana, 8 Grammy Ödülü birden kazandı. Santana, Michael Jackson'ın "Thriller" albümüyle "en çok Grammy alan sanatçı" rekoruna aldığı ödülle ulaştı.

2009- Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Hareket Daire Başkanı Behçet Oktay intihar etti.

2010- YÖK'ün kurucu başkanı ve Bilkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı vefat etti.

2013- Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin 85.Oscar ödülleri töreninde en iyi film ödülünü "Argo" aldı.

2013- Güney Kore'nin ilk kadın Devlet Başkanı Park Geun-Hye, yemin ederek görevi Lee Myung-Bak'tan devraldı.

2015- ABD, Somali'deki iç savaş yüzünden 1991 yılında kapatılan ABD Büyükelçiliğine 24 yıl sonra büyükelçi atadı.

2018- Türkiye tarafından kırmızı bülten talebiyle aranan terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim, Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alındı. 


 

Yorumlar