Tarihte bugün veya tarihte 12 Eylül günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 12 Eylül günü meydana gelen en önemli olaylardan birisi Türkiye'de askeri darbe yaşanmasıdır. 12 Eylül 1980 yılında Türkiye'de askeri cunta, yönetime el koyarak ihtilal yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (12 Eylül) ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 12 Eylül günü ne oldu? Tarihte bugün veya tarihte 12 Eylül günü meydana gelen olaylar arasında 12 Eylül askeri darbesinin  yaşanması, Dersim isyanının lideri olmakla suçlanan Seyit Rıza'nın yakalanması bulunuyor.

İşte tarihte bugün yaşanan olaylardan bazıları:

II.Viyana Kuşatması Kaldırıldı (1683)

Viyana’yı kuşatan Osmanlı ordusu kale artık düşmek üzereyken Avrupa’dan yardım gelmesi üzerine iki ateş arasında kaldı. Osmanlı ordusu ile müttefik orduları arasında 12 Eylül 1683’de yapılan Kahlenberg  (Alamandağı ) Savaşı kaybedildi. Bunun üzerine Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Viyana kuşatmasını kaldırdı ve geri çekilme emri verdi. Avrupalılar ilk defa Osmanlı ordusu karşısında büyük bir zafer elde etmişlerdi. Ayrıca büyük miktarda ganimet elde etmişlerdi.

Rus Ordusu Tuna’nın Güneyine Geçemedi (1771)

Rus General Essen büyük bir ordu ile Tuna nehrinin güneyine geçerek işgallere devam etmek istedi.Ancak  Yergöğü bölgesinde Osmanlı ordusu karşısında 12 Eylül 1771 günü büyük kayıplar verince geri çekilmek zorunda kaldı.

Amerika’dan Osmanlı Devletine Teşekkür Ziyareti (1866)

Osmanlı Devleti Amerikan iç savaşı sırasında kuzeyin yani birlik yanlısı federal hükümetin yanında yer almıştı. Hatta Amerikan federal Hükümetine karşı korsanlık yapan gemilere Osmanlı limanları yasaklandı. Amerikan başkanı Lincoln bu tutumundan dolayı Osmanlı Devletine teşekkür etti. İç savaş bittikten sonra , Amerikan hükümeti Osmanlı Devletinin gösterdiği dostluk için bir savaş gemisini nezaket ziyareti için İstanbul’a gönderdi. 1841 Londra sözleşmesine aykırı olduğu için Osmanlı Devleti bu geminin özel izinle 12 Eylül 1866’da İstanbul’a gelmesine müsaade etti.

Yunanlılar Sakarya’nın Batısına Kaçmaya Çalışıyor (1921)

Sakarya nehrinin doğusuna geçme çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanan Yunan ordusu geri çekiliyordu. 12 Eylül 1921 günü son kalıntılar da temizlendi. Artık Sakarya nehrinin doğusunda savaşan Yunan askeri kalmamıştı.

Yunan İşgalinden Kurtulan Yerler (1922)

26 Ağustos 1922’de Başlayan Büyük Taarruz sonrasında Türk ordusu ilerlemesine devam ederek Urla, Seferihisar, Mudanya , Haymana ve Kırkağaç’ı Yunan işgalinden kurtardı.

Türkiye ve AET Arasında Ortaklık Antlaşması (1963)

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin hukuki temelini oluşturan Ankara Antlaşması 12 Eylül 1963 tarihinde imzalandı. Bu antlaşma Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu temsilcileri ile Ankara’da imzalanmıştı. "Anlaşma’nın amacı, Türkiye ekonomisinin hızlandırılmış kalkınmasını ve Türk halkının istihdam seviyesinin ve yaşama şartlarının yükseltilmesini sağlama gereğini tümü ile göz önünde bulundurarak, taraflar arasındaki ticari, ekonomik ilişkileri aralıksız ve dengeli olarak güçlendirmeyi teşvik etmektir." (Madde 2/1)

12 Eylül Askeri Darbesi Yaşandı (1980)

Türk Silahlı Kuvvetleri 12 Eylül 1980 Cuma günü Genelkurmay başkanı Kenan Evren öncülüğünde darbe yaparak ülke yönetimine el koydu. Darbenin gerekçesi olarak siyasi ve ekonomik istikrarsızlık sonucu oluşan kaos ortamı gösterildi. Süleyman Demirel başbakanlığındaki hükümet görevden alındı TBMM Kapatıldı.1961 Anayasası askıya alındı ve ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildi. Siyasi parti liderleri tutuklandı, yargılandı, partiler kapatıldı ve liderlerine siyaset yasağı getirildi.

TARİHTE 12 EYLÜL GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1937 - Dersim İsyanı'nın lideri Seyit Rıza teslim oldu. Seyit Rıza yargılama sonucu 15 Kasım'da idam edildi.

1940 - Fransa'da 4 genç, 17 bin yıllık resimlerin bulunduğu Lascaux Mağarası'nı keşfetti.

1943 - Benito Mussolini, Alman komandoları tarafından Gran Sasso'da tutuklu bulunduğu otelden kurtarıldı ve uçakla Viyana'ya getirildi.

1953 - Nikita Kruşçev Sovyetler Birliği Komünist Partisi birinci sekreterliğine seçildi.

1956 - 6-7 Eylül Olayları davası başladı.

1959 - Sovyetler Birliği Luna 2 roketini aya fırlattı.

1963 - Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında ortaklık antlaşması imzalandı.

1970 - Filistinli gerillalar ABD, İsviçre, Birleşik Krallık ve Almanya'ya ait dört uçağı kaçırdı. Gerillalar uçaklardan üçünü Ürdün çölünde havaya uçurdu; yolcuları rehin aldı.

1975 - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Kıbrıs konusunda Türkiye aleyhine karar verdi.

1977 - 32. Uluslararası Halk Oyunları Yarışması Fransa'nın Dijon kentinde yapıldı.

1980 - 12 Eylül Darbesi gerçekleştirildi.

1993 - Akit gazetesi yayımlanmaya başladı.

1996 - Ankara'ın Batıkent semtinde meydana gelen bombalı saldırıda Ankara'nın Beypazarı kütüğüne bağlı Serkan Geniş olay sırasında yaşamını yitirdi.

2006 - Diyarbakır'ın Bağlar beldesinde meydana gelen bombalı saldırıda, 8'i çocuk olmak üzere 10 kişi öldü ve 15 kişi yaralandı.

2010 - Anayasa değişikliği ile ilgili olarak 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu yapıldı. Sandıkta sonuç olarak 'evet' kararı çıktı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar