Tarihte bugün veya tarihte 27 Eylül günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 27 Eylül günü meydana gelen önemli olaylar arasında 1. Viyana Kuşatması, Preveze Deniz Zaferi, Girit'in alınması, ilk demiyolunun yapılması, Konya'da isyan çıkması gibi hadiseler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün (27 Eylül) ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 27 Eylül günü meydana gelen önemli olaylar arasında 1. Viyana Kuşatması, Preveze Deniz Zaferi, Girit'in alınması, ilk demiyolunun yapılması, Konya'da isyan çıkması gibi hadiseler bulunuyor.

I.Viyana Kuşatması (1529)

Kanuni Sultan Süleyman Alman seferine çıkmıştı. Ancak Almanlar Macarlar’ın başına geleni bildikleri için Osmanlı Ordusunun karşısına çıkmadılar. Budin’i alan Kanuni Sultan Süleyman Almanlar’a bir ders vermek için Avusturya’nın taht şehri Viyana üzerine yöneldi ve şehri 27 Eylül 1529’da kuşattı. Plan dahilinde bir kuşatma olmadığı için ağır toplar getirilmemişti ve kış yaklaştığı için kuşatma kaldırıldı.

Preveze Zaferi (1538)

Osmanlı Devletinin Akdeniz’de hakimiyet kurmaya başlaması başta Papalık olmak üzere, Kutsal Roma Germen İmparatorluğunu ve Venediklileri çok rahatsız ediyordu. Fransa ve İngiltere’nin dışındaki donanma sahibi Avrupa devletleri Andrea Doria komutasında ortak bir Haçlı Donanması oluşturdular. Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması beş kat fazla olan Haçlı donanmasını beş saat içerisinde 27 Eylül 1538’de bozguna uğrattı. Haçlı donanmasından sağlam kalanlar akşam karanlığından yararlanarak kaçabildiler. Böylece en büyük Türk deniz zaferi kazanılmış oldu.

Girit Alındı (1669)

Yirmi beş yıldır alınamayan Girit Köprülü Fazıl Ahmet Paşa’nın serdar-ı ekrem olması ile alındı. Girit bütün Avrupa tarafından ortak savunuluyordu. Köprülü Fazıl Ahmet Paşa üç yıllık bir uğraştan sonra Girit adasının merkezi Kandiye’yi 27 Eylül 1669’da teslim aldı.

İlk Demiryolu (1825)

27 Eylül 1825’te açılan Stockton ve Darlington demiryolu dünyanın kamuya açık ilk buharlı tren yoludur. Tek bir lokomotifi olan bu yolun büyük bir bölümü atlar tarafından çekilerek geçiliyordu.

Konya Bozkır İsyanı (1919)

Millî Mücadeleye karşı ilk kıpırdanma hareketlerinden biri Bozkır’da meydana geldi. Bozkır’da ortaya çıkan olayın tertipleyicisi Bozkırlı Zeynelabidin ve arkadaşlarıdır. 27 Eylül 1919’da isyancılar topladıkları insanlarla Bozkır’a girerek jandarmaların silahlarını aldıktan sonra askerlik şubesinin depolarındaki silah ve cephaneleri de alarak isyanı başlattılar. İsyancılar ikna edilerek 4 Ekim 1919’da dağılmaları sağlandı.

Yemen’de Darbe (1962)

Babasının yerine tahta geçen Muhammed el Bedr’e karşı bir hafta sonra kendi görevlendirdiği genelkurmay başkanı Albay Abdullah Sallal tarafından darbe yapılarak tahtan uzaklaştırıldı. Yeni yönetim ülkeye cumhuriyet vaad ediyordu.

Ürdün İle Filistinliler Arasında Ateşkes (1970)

Ürdün’de bulunan Filistinliler ile Ürdün ordusu arasında iç savaş yaşanıyordu. Arap devletlerinin aracılığı ile Ürdün Kralı Hüseyin ve Arafat arasında 27 Eylül 1970’de ateşkes antlaşması imzalandı. Bu çatışma sırasında 15000 civarında insan ölmüş ve yaralanmıştır.

Hamza Yerlikaya Şampiyon Oldu (2000)

Sydney Olimpiyat Oyunlarında 85 kilo güreşçisi Hamza Yerlikaya olimpiyat şampiyonu olarak altın madalyanın sahibi oldu.

TARİHTE 27 EYLÜL GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1529 - Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusunun I. Viyana Kuşatması başladı.

1540 - İsa Tarikatı (Cizvitler) Papalık tarafından resmen tanındı.

1669 - 21 yıllık kuşatmanın ardından Kandiye kalesinin de düşmesiyle Osmanlılar Girit'in tümünü fethetti.

1919 - Merzifon'u işgal eden İngilizler şehri terk etti.

1922 - Yunan kralı I. Konstantin, Anadolu yenilgisi sonrası tahtını terk etmek zorunda kaldı.

1940 - Almanya, İtalya ve Japonya, Berlin'de askeri pakt imzaladı.

1948 - İstanbul Deniz Müzesi yeniden ziyarete açıldı.

1962 - Irak Kürt lideri Mustafa Barzani'den kaçan 1.500 kişilik Bradost aşireti Türkiye'den iltica talebinde bulundu.

1962 - Yemen Arap Cumhuriyeti (Kuzey Yemen) kuruldu. Albay Sallal iktidarı ele geçirdi. 22 Mayıs 1990'da Güney Yemen'le birleşerek Yemen Cumhuriyeti adını almıştır.

1966 - Sanayi Bakanı Mehmet Turgut, sanayicilerden kapitalizm düşmanlarına savaş açmasını istedi.

1970 - Arap Zirvesi Mısır'da toplandı; Ürdün Kralı Hüseyin ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat ateşkes anlaşması imzaladı.

1973 - Seçim gezisi için Isparta'ya gelen CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit taş ve şişe yağmuruna tutuldu.

1976 - Ankara'da "DGM'ye (Devlet Güvenlik Mahkemeleri) Hayır" mitingi düzenlendi.

1995 - Genelev sahibi vergi rekortmeni Matild Manukyan'ın otomobilinde bir patlama oldu. Manukyan ağır yaralandı, şoförü öldü.

1996 - Komünist Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nin son Devlet Başkanı Necibullah, Taliban tarafından Kabil'de yakalandı ve işkence edilerek öldürüldü.

1998 - Google web sitesi açıldı.

2000 - İrlandalı yazar James Joyce'un romanı Ulysses'ten uyarlanan filme İrlanda'da getirilen yasak, 33 yıl aradan sonra kalktı.

Yorumlar