Tarihte bugün ne oldu, 8 Aralık önemli olayları

Tarihte bugün ya da tarihte 8 Aralık günü meydana gelen önemli tarihi olaylar arasında ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'na resmen dahil olması, SSCB'nin resmen sona ermesi gibi dünya tarihini yakından ilgilendiren hadiseler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, 8 Aralık önemli olayları

Tarihte bugün veya tarihte 8 Aralık günü meydana gelen önemli tarihi olaylardan bazıları şunlardır:

Şili’de Kilise Yandı Yüzlerce Kişi Öldü (1863)

Şili’nin başkenti Santiago’da bulunan Iglesia de la Compania kilisesinde büyük bir yangın çıktı. Yangın neticesinde yaklaşık 2000 kişi hayatını kaybetti. Şili tarihinde acı bir hatıra bırakan bu olay için bölgede bir anıt inşa edilmiştir.

İstanbul’da İstiklal Mahkemeleri Kuruldu (1923)

Milli Mücadele döneminde TBMM kararlarına karşı çıkanları yargılamak için 8 Aralık 1923’te İstanbul’da İstiklal Mahkemeleri kuruldu. İstiklal Mahkemelerinin kuruluş amaçlarından bir diğeri de inkılaplara karşı çıkanların yargılamak ve cezalandırmaktır.

ABD ve İngiltere Japonya’ya Savaş İlan Etti (1941)

Japon Hava Kuvvetlerine ait 350 civarındaki uçak ABD’nin Hawai’de bulunan Pearl Harbour askeri üssünü 7 Aralık 1941’de yerle bir etti. Bu bombardımandan sonra 8 Aralık 1941’de Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Japonya’ya savaş ilan ettiler.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü  kuruldu(1954)

Türkiye'deki tüm su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olarak 8 Aralık 1954’te kurulmuştur. Ayrıca diğer bir amacı da yerüstü ve yeraltı sularının tek ve çok amaçlı kullanımı, toprak erozyonunun ve taşkın zararlarının önlenmesidir. Yani DSİ’nin temel amacı var olan su kaynaklarının en akılcı şekilde kullanımını sağlamaktır.

Menderes’in Yeni Kabinesi Güvenoyu Aldı (1955)

Başbakan Menderes’in istifası üzerine Cumhurbaşkanı Celal Bayar Menderes’i tekrar hükümeti kurmakla görevlendirdi. Menderes’in oluşturduğu yeni kabine 8 Aralık 1955’te TBMM ‘den 58 ret oyuna karşı 398 oyla güvenoyu aldı.

SSCB Resmen Sona Erdi (1991) 

Belovejskaya Puşşa'da bir araya gelen Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Beyaz Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu'nun oluşturulması anlaşmasını 8 Aralık 1991 imzalayarak Sovyetler Birliği'ne resmen son verdiler. Bağımsız Devletler Topluluğuna  Baltık Devletleri ve Gürcistan hariç, tüm eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri bu anlaşmayı imzalayarak katıldılar.

DEP Davası Sonuçlandı (1994)

Demokrasi Partisinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması ve altı DEP milletvekilinin tutuklanması ile başlayan DEP Davası, 8 Aralık 1994'te sonuçlandı. Mahkeme sonunda tutuklu bulunan altı DEP milletvekilinden Diyarbakır milletvekilleri Hatip Dicle ve Leyla Zana ile Şırnak milletvekilleri Orhan Doğan ve Selim Sadak, Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 15'er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldılar ve karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından da onandı.

PKK Rehin Aldığı Askerleri Teslim Etti (1996)

Kuzey Irak'taki Zap kampına giden  Refah Partisi Van Milletvekili Fethullah Erbaş, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal ve Mazlum-Der İzmir Şube Başkanı Halit Çelik'e PKK, rehin tuttuğu 6 askeri , 8 Aralık 1996’da teslim etti.

TARİHTE 8 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER TARİHİ OLAYLAR

1808 - Napolyon Bonaparte komutasındaki Fransız Ordusu, Madrid'e girdi.

1863 - Santiago (Şili)'de bulunan Iglesia de la Compañía Kilisesi çıkan bir yangın sonucu tamamen yandı, 2000'den fazla kişi öldü. Yangın sonrasında bu alana bir anıt dikildi.

1868 - İlk ışıklı trafik lambaları, Londra'da kullanılmaya başlandı.

1869 - Birinci Vatikan Konsili açıldı.

1886 - ABD'de Samuel Gompers Başkanlığında, Amerikan Emek Federasyonu kuruldu.

1936 - Nikaragua'da, Anastasio Somoza Cumhurbaşkanı seçildi.

1941 - Pearl Harbor Saldırısından bir gün sonra Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Japonya'ya savaş ilan etti ve II. Dünya Savaşı'na resmen girmiş oldu.

1942 - Vatan gazetesi, Hitler ve Mihver devletleri aleyhtarı yazılar nedeniyle kapatıldı.

1948 - Birleşmiş Milletler, Güney Kore'nin tanınmasını onayladı.

1953 - Türkiye futbolda İspanya'yı eledi ve Dünya Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

1953 - DSİ (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü) kuruldu.

1955 - Samsun Anadolu Lisesi kuruldu.

1962 - Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında "Karşılıklı Sağlık Yardımı Anlaşması" imzalandı. Türkiye'nin de katıldığı anlaşmaya göre, kendi ülkesinde tedavisi mümkün olmayan hastaların bakımı, bu imkânlara sahip ülkelerde yapılacak.

1966 - Dünyanın ilk "işçi şirketi" olduğu söylenen Türksan kuruldu. Şirketin kuruluş amacının yurt dışında çalışan Türk işçilerin tasarruflarını değerlendirmek olduğu açıklandı.

1968 - Tokyo Uluslararası Maratonu'nda, İsmail Akçay dördüncü oldu.

1972 - Doğan Koloğlu, 7,5 yıl hapse mahkûm oldu.

1973 - Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, yazar Çetin Altan'ın cezasını affetti. Ancak Altan'ın 2 yıllık cezası af kapsamı dışında kaldı.

1980 - John Lennon, New York'ta kaldığı otelin önünde vurularak öldürüldü.

1987 - Ömer Kavur'un yönettiği Anayurt Oteli, 9. Nantes 3 Kısa Film Şenliği'nde büyük ödülü aldı.

1987 - İsrail işgali altındaki topraklarda yaşayan Filistinliler, intifada hareketini başlattı.

1987 - ABD Başkanı Ronald Reagan ve SSCB lideri Mihail Gorbaçov, orta menzilli nükleer füzelerin karşılıklı imhası için antlaşma imzaladı.

1991 - Boris Yeltsin ile Ukrayna ve Beyaz Rusya Cumhuriyetlerinin Devlet Başkanları, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) kuruluşunu ilan ettiler.

1992 - TBMM, Somali'ye asker gönderilmesini kararlaştırdı.

1993 - Sabancı Center açıldı.

1994 - Demokrasi Partisi (DEP) davası sonuçlandı. İdamı istenen Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana, Selim Sadak, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak toplam 89 yıl 6 ay hapse mahkûm oldu. Mahmut Alınak ve Sırrı Sakık ceza evinde yattıkları süreler göz önünde bulundurularak tahliye edildi.

1995 - Eralp Akkoyunlu, 1987 yılında çıktığı dünya seyahatini tamamlayarak bunu gerçekleştiren 5. Türk oldu. 6 yıl 7 ay süren bu yolculukta Akkoyunlu, 302 gün seyir yaparak Dünyayı dolaştı.

1995 - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, kısaltması KESK olan memur sendikaları konfederasyonu kuruldu.

1996 - PKK, rehin tuttuğu 6 askeri, Kuzey Irak'taki Zap kampında Refah Partisi Van Milletvekili Fethullah Erbaş, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal ve Mazlum-Der İzmir Şube Başkanı Halit Çelik'e teslim etti.

2003 - Erdoğan Teziç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK Başkanlığına atandı.

2004 - Ohio eyaletindeki Damageplan konserinde Dimebag Darrell (Darrell Lance Abbott), Nathan Gale adlı bir çılgın tarafından sahnede vuruldu.

2007 - Küresel Isınmaya Hayır Mitingi

Yorumlar