Tarihte bugün 31 Aralık günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi?

Tarihte bugün 31 Aralık günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi? Tarihte bugün veya tarihte 31 Aralık günü meydana gelen önemli olayların başında Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hükümet gensoru önergesiyle düşürüldü. Hükümeti düşüren ise CHP öncülüğünde kurulan ittifak olmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün 31 Aralık günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi? Tarihte bugün ya da tarihte 31 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çeken olay, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hükümetin gensoru oylamasıyla düşürülmesidir. Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan tarafından kurulan Milliyetçi Hükümet, CHP tarafından oluşturulan ittifak ve hükümet cephesinden koparılan milletvekillerinin oylarıyla düşürüldü. Tarihte bugün 31 Aralık günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi? İşte tarihte bugün meydana gelen önemli tarihi olaylardan bazıları:

İSTANBUL-ANKARA DEMİRYOLU AÇILDI (1892)

İstanbul- Ankara demiryolu yapımı 1880’lerde başlamıştı. Sonunda 1892 yılında tamamlanan demiryolu 31 aralık 1892 tarihinde tamamlanarak resmi tören ile hizmete açıldı. Demiryolu Almanlar tarafından tamamlanmıştır.

OSMANLI DEVLETİ ERMENİLER İÇİN ISLAHAT ÇALIŞMALARINI İPTAL ETTİ (1914)

Rusya’nın isteği doğrultusunda 1878 Berlin Antlaşmasında imzası olan devletler tarafından Doğu Anadolu’da Ermeniler için yapılacak ıslahat projesini görüşmek üzere bir toplantı yapıldı. Sonuçta Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri için iki yabancı müfettişin görevlendirilmesine karar verildi. Ancak I. Dünya Savaşının başlaması ile müfettişler göreve başlayamadılar. Osmanlı Devleti de 31 Aralık 1914’te aldığı bir karar ile müfettişlerin görevlerine son verdi.

LAHOR’DA HİNDİSTAN BAYRAĞI AÇILDI (1929)

İngilizlerin Hindistan’a atadıkları anayasa komisyonunda Hintlilere hiç yer vermemeleri Hindistan’daki tepkileri arttırdı. Gandhi 1928’de Kalküta’da yapılan toplantıda Hindistan’a İngiliz milletler Topluluğu içerisinde kendisini yönetme hakkı verilmesini istedi.

Tarihte bugün 31 Aralık günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi?
Tarihte bugün 31 Aralık günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar meydana geldi?

 

Aksi durumda bağımsızlık ilan edeceklerini bunun için İngiltere’ye bir yıl süre verdiklerini bildirdi. İngilizlerin herhangi bir girişimde bulunmamaları üzerine 31 Aralık 1929’da Lahor’da Hindistan bayrağı açıldı. Böylece bağımsızlık mücadelesi yolundaki ilk ciddi adım atılmış oldu.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ GENSORU İLE HÜKÜMET DÜŞÜRÜLDÜ (1977)

CHP 1977 seçimlerinde birinci parti çıkmasına rağmen hükümeti kuramadı. Bunun üzerine Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Milli Selamet Partisi arasında Süleyman Demirel başbakanlığında ikinci Milliyetçi cephe olarak adlandırılan hükümet kuruldu. Ancak bu hükümetten 11 milletvekilinin istifası hükümetin yeterli çoğunluğu kaybetmesine neden oldu. Sonuçta CHP’nin öncülüğünde hükümetin karşısındaki cephe birleşerek gensoru ile ikinci milliyetçi cephe hükümetini 31 Aralık 1977’de düşürdüler.

ÜNLÜ FİKİR ADAMLARINDAN AHMET ARVASİ VEFAT ETTİ (1988)

Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümü mezunudur. Eserlerin de çoğunlukla milli ve manevi değerleri konu olarak almıştır. Mütefekkir ve eğitimci yazar Seyyit Ahmet Arvasi 31 Aralık 1988’de İstanbul’da vefat etti.

RUSYA FEDERASYON’U BAŞKANI BORİS YELTSİN GÖREVİ BIRAKTIĞINI AÇIKLADI (1999)

Rusya Federasyon’u başkanı Boris Yeltsin 31 Aralık 1999 akşamı Rus televizyonlarından görevini başbakan Viladimir Putin’e devrettiğini açıkladı. Boris Yeltsin 1991 yılından beri Rusya Federasyonu başkanlığını yürütüyordu. Döneminin en önemli olayları BDT’nin kurulması ve Çeçenistan’a yaptığı müdahaledir. Son zamanlarda kamuoyu desteğini iyice yitirmiş ve akrabalarının karıştığı yolsuzluk olayları iyice onu zor durumda bırakmıştı.

TARİHTE 31 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR

1609- İstanbul’da, Sultanahmet Camii’nin temeli atıldı. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa olan cami 8 yılda tamamlandı.

1879- Edison, ilk elektrik lambasının kullanımını gündelik hayata soktu.

1892- Deutche Bank’ın bulunduğu grubun yaptığı demiryolu Ankara’ya ulaştı.

1921- Mustafa Kemal, Çerkes Ethem güçlerinin dağıtılması için Batı Cephesi Komutanlığı’na talimat verdi.

1961- Eski DP’li bakanlardan ve Yassıada’da mahkum edilenlerden Tevfik İleri, Ankara’da 50 yaşında öldü.


 

Yorumlar