Tarihte bugün neler oldu? Tarihte 28 Şubat günü önemli olayları nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 28 Şubat'ta meydana gelen olayların başında şüphesiz ki 1997 yılında gerçekleşen post modern darbedir.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 28 Şubat günü meydana gelen önemli olaylar arasında Islahat Fermanı'nın ilanı, 28 Şubat Post Modern Darbesi, koruma kullanmayan İsveç Başbakanı Olof Palme'nin öldürülmesi gibi olaylar yer alıyor. 

TARİHTE BUGÜN NE OLDU? (28 ŞUBAT GÜNÜ)

İşte tarihte 28 Şubat günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları: 

28 Şubat Süreci Başladı (1997)

Milli Güvenlik Kurulu’nun 28 Şubat 1997’deki olağan toplantısı olağanüstü şekilde bitti. Necmettin Erbakan başbakanlığındaki Refah-Yol Hükümeti toplantıda oldukça sıkıntılı anlar yaşadı. Milli Güvenlik Kurulu’nun askeri kanadı laikliğin tehlike altında olduğu gerekçesini göstererek hükümetten birçok düzenleme istedi. Bu istekler hükümeti oldukça zor durumda bıraktı. Refah-Yol hükümeti yaşanan süreçte istifa etmek durumunda kaldı. Yerine kurulan Anasol –D koalisyon hükümeti 18 maddelik MGK kararlarını büyük oranda tatbik etti. Bu kararların en önemlisi sekiz yıllık eğitimin başlatılarak başta meslek liseleri olmak İmam Hatip liselerinin orta kısmının kapatılması idi.

Emir Bozan Urfa’yı Fethetti (1087)

Melikşah’ın komutanlarından Emir Bozan Bizans Hakimiyetini tanımış olan Barsam’ın idaresindeki Urfa şehrini 28 Şubat 1087’de ele geçirdi. Urfa kuşatması 3 ay sürmüş ve şiddetli bir savaş sonunda şehrin teslim olmasıyla bitmişti.

Ruslar Osmanlı Devleti’ni Kendilerine Bağlamak İstemişti (1853)

Rus Çarı I. Nicola Osmanlı Devleti’ni koruyuculuk altına alma isteklerini bildirmesi için Amiral Prens Mençikof’u İstanbul’a göndermişti. Prens Mençikof kalabalık bir heyetle 28 Şubat 1853’te İstanbul’a geldi. Mençikof Osmanlı Devleti’nin tam bağımsızlığına zarar verecek birçok istekte bulundu. Osmanlı Devleti bu istekleri reddetti.

SSCB ile Afganistan Arasında Dostluk Antlaşması İmzalandı (1921)

İngiltere’ye karşı yaptığı bağımsızlık savaşını kazanan Amanullah Han Sovyet Rusya ile 28 Şubat 1921’de bir dostluk antlaşması imzaladı.

Balkan Paktı imzalandı (1953)

Sovyetler Birliği’nin izlediği politikalar Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya’yı birbirine yaklaştırdı. Bu üç devlet arasında Ankara’da yapılan görüşmeler sonunda 28 Şubat 1953’de Balkan Paktı imzalandı.

İsveç Başbakanı Olof Palme Öldürüldü (1986)

Koruma kullanmayan İsveç Başbakanı Olof Palme ailesi ile birlikte bir sinema çıkışı 28 Şubat 1986’da uğradığı faili meçhul bir suikast ile hayatını kaybetti.

NATO Tarihinin İlk Askeri Saldırısını Yaptı (1994)

Bosna-Hersek’te uçuş yasağını çiğneyen 4 Sırp uçağı 28 Şubat 1994’te ABD jetleri tarafından düşürüldü.

Körfez Savaşı’nda Ateşkes Sağlandı (1991)

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgal etmesi sonrasında başlayan I. Körfez Savaşı 28 Şubat 1991’de ateşkes yapılması ile sona erdi. Birleşmiş Milletler’in aldığı karar doğrultusunda ABD öncülüğünde oluşturulan dört yüz bin civarındaki koalisyon güçleri Irak’a karşı büyük bir kara harekâtı başlatmıştı. Bu harekât sonrasında Irak yenilmiş ve Kuveyt’ten çekilmişti.

28 ŞUBAT GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1856- Islahat Fermanı ilan edildi.

1921- TBMM'de ilk bütçe kabul edildi.

1923- Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul Belediyesince ''fahri hemşehri'' ilan edildi.

1933- Berlin'de büyük Reichstag yangını çıktı. Olayın ardından yayımlanan bir kararnameyle Naziler diktatörlüklerinin temellerini atmış oldu.

1942- İstanbul Vezneciler'deki Zeynep Hanım Konağı (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi binası) tamamen yandı.

1945- Türkiye, Birleşmiş Milletler Beyannamesi'ni imzaladı.

1949- İstanbul Şehzadebaşı'nda Özel Gazetecilik Okulu açıldı.

1958- İstiklal Marşı'nın bestecisi Osman Zeki Üngör öldü.

1977- Malatya'da İnönü Üniversitesi ile iki yüksekokul hizmete açıldı.

1978- Orgeneral Kenan Evren, Genelkurmay Başkanı oldu.

1980- Yurt dışında çalışan vatandaşlara dövizle askerlik yapma imkanı tanıyan yasa TBMM'de kabul edildi.

1986- İsveç Başbakanı Olof Palme, silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

1990- 1989'un kasım ayında silahlı saldırıda ağır yaralanan gazeteci Kamil Başaran öldü.

1991- 17 Ocak'ta başlayan Irak'a yönelik ''Çöl Fırtınası'' harekatı, Irak'ın Kuveyt'ten çekilmeyi kabul etmesinin ardından imzalanan ateşkes antlaşmasıyla son buldu.

1994- NATO, tarihinin ilk saldırısını Sırplara karşı gerçekleştirdi.

1997- MGK'nin 9 saat süren toplantısında ''28 Şubat Kararları'' alındı. Bu kararlar, irticayı Türkiye'nin önündeki en büyük tehlike olarak saptadı. MGK'de, Atatürk ilke ve inkılaplarının ödünsüz uygulanması kararı verildi.

2001- Ulusal Bank'a el konuldu.

2003- Ankara 1 Numaralı DGM, kapatılan DEP'in dört eski milletvekilinin yeniden yargılanma istemini kabul etti.

2006- Avusturya'da yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilen ''çıkar amaçlı suç örgütü elebaşı'' Alaattin Çakıcı, ''borsacı Adil Öngen'i öldürmeye azmettirmek'' suçundan 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2012- Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti. 

2013- Katolik aleminin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, görevdeki son gününde Vatikan'da kardinallerle vedalaştı.

2015- Türk edebiyatının büyük ustası, gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 92 yaşında yaşamını yitirdi.

2016- İstanbul'da düzenlenen 18. Balkan Karate Şampiyonası'nda Türkiye 5 altın, 4 gümüş ve 7 bronz olmak üzere toplam 16 madalya kazanarak ilk sırada yer aldı.

2016- Ankara'da düzenlenen Dünya Salon Okçuluk Şampiyonası'nda Gizem Elmaağaçlı, Evrim Sağlam ve Nevin Akdağ'ın temsil ettiği Makaralı Yay Genç Kız Milli Takımı, altın madalyanın sahibi oldu.

2016- Rusya ve Beşşar Esed rejimi güçleri, kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını ihlal etti. Hava saldırılarında 12 sivil hayatını kaybetti.

2017- Suriye'de kimyasal silah saldırısı düzenlediği tespit edilen Esed rejimine yaptırım uygulanmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.

Kaynak: tr.wikipedia.org    

Yorumlar