Tarihte bugün 28 Aralık günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 28 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında SSCB'nin Afganistan işgalinin başlaması, dünyada ilk ücretli sinema gösterimi yapılması, 70 bin kişinin hayatını kaybettiği Sicilya depreminin meydana gelmesi gibi hadiseler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 28 Aralık günü neler oldu?

Tarihte bugün 28 Aralık günü neler oldu? Tarihte bugün ya da tarihte 28 Aralık günü meydana gelen önemli olayların başında Afganistan'ın SSCB tarafından işgal edilmesi, Kıbrıs'ta ilk geçici Türk Yönetimi'nin ilan edilmesi ve dünyada ilk kez ücretli sinema gösteriminin yapılması gibi gelişmeler bulunuyor. Tarihte bugün 28 Aralık günü neler oldu?

İşte tarihte 28 Aralık günü önemli olaylarından bazıları:

DÜNYANIN İLK ÜCRETLİ SİNEMA GÖSTERİMİ YAPILDI (1895)

Fransız Lumière kardeşler, Paris'te Grand Cafe’de izleyiciden ücret alınan ilk gösterimlerini yaparak dünyanın ilk gerçek sinema gösterisini gerçekleştirmiş oldular. Sinema tarihçileri Lumiére kardeşlerin Grand Café'de ki bu sunumlarını sinemanın gerçek doğuşu olarak kabul ederler. Yaklaşık 46 saniyeden oluşan iki film gösterimi yapılmıştır. Filmler fabrikadan çıkan işçileri ve istasyona giren bir treni konu alıyordu. Trenin üzerlerine geldiğini düşünen seyirciler salonu terk etmek istediler. Böylece sinema adında yeni bir ticari ve sanatsal sektör ortaya çıktı.

SİCİLYA BÜYÜK BİR DEPREM YAŞADI (1908)

İtalya son yüzyıldaki en büyük depremini yaşadı. Sicilya’daki Messina şehri merkez olmak üzere 28 Aralık 1908 tarihinde 7.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremde 80 binin üzerinde can kaybı meydana geldi. Depremin arkasından oluşan dev dalgalar kayıp ve hasarı arttırırken bazı yerlerde bataklıkların meydana gelmesine neden oldu.

İSMET İNÖNÜ ANITKABİR’E DEFNEDİLDİ (1973)

İsmet İnönü 25 Aralık 1973 Salı günü ölümünün arkasından 28 Aralık 1973 tarihinde devlet töreni ile Anıtkabir’e defnedildi. 

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK FABRİKASI AÇILDI (1975)

Temeli 1970 yılında atılan ve Türk-Sovyet ortaklığı ile inşa edilen İskenderun Demir Çelik Fabrikası Başbakan Süleyman Demirel ve SSCB Başbakanı Kosigin tarafından 28 Aralık 1975 tarihinde törenle hizmete açıldı.

KIBRIS’TA GEÇİCİ TÜRK YÖNETİMİ KURULDU (1967) 

Kıbrıs’ta iki toplum arasında 1963 yılında başlayan olaylar ayrışmaya neden olmuştu. Kıbrıs Türk toplumu liderleri yönetimde ortaya çıkan aksaklık ve boşlukları gidermek için 28 Aralık 1967’de’’Geçici Türk Yönetimi’’ni kurduklarını açıkladılar. Bunun içinde bir yürütme kurulu meydana getirildi. Kıbrıs Cumhuriyetini oluşturan antlaşmaların ve Kıbrıs anayasasının ihlal edilmediği ilan edildi. Yürütme kurulu başkanlığına Dr. Fazıl Küçük, Başkan Yardımcılığına ise Rauf Denktaş getirildiler. 

SSCB AFGANİSTAN’I ÖZGÜRLEŞTİRDİĞİNİ İLAN ETTİ (1979)

SSCB 1978 yılında Afganistan ile imzaladığı Dostluk ve İşbirliği antlaşmasının gereği olarak Afganistan’ı işgal etmişti. SSCB özel birlikleri yaptıkları bir operasyon ile Afgan lider Hafizullah Emin’i feci bir şekilde ortadan kaldırdılar. Ertesi gün yani 28 Aralık 1979 sabahı Termez’de ki Sovyet komutanlığı Kabil radyosundan Hafizullah Emin yönetiminin sona erdiğini ve Afganistan halkının özgürleştirildiğini ilan etti. Günümüzde SSCB dağılmış ama ABD dünyayı özgürleştirme (!) görevine devam etmektedir.

Tarihte bugün 28 Aralık günü neler oldu
Tarihte bugün 28 Aralık günü neler oldu

 

PALANDÖKEN’DE ÇIĞ FACİASI YAŞANDI (1996)

Erzurum Palandöken'de 28 Aralık 1996’da  çığ düşmesi sonucu Erzurum Kayak Kulübü öğrencisi olan 6 çocuk çığ altında kalarak hayatını kaybetti.

TARİHTE 28 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR

1908- Sicilya Messina’da 7.5 büyüklüğünde deprem: 70 bin kişi öldü.

1913- Gazeteci ve Yazar Ahmet Mithat Efendi öldü.

1938- Hasan Ali Yücel, Milli Eğitim Bakanlığı’na getirildi.

1941- Gazeteci yazar Ahmet İhsan Tokgöz öldü.

1960- Yazar Reşat Nuri Güntekin’in ölümünden 4 yıl sonra ‘’Son Sığınak’’ adında yeni bir romanı ortaya çıktı.

1975- Türk-Sovyet işbirliğiyle inşa edilen İskenderun Demir- Çelik Tesisleri, Başbakan Süleyman Demirel ve Sovyetler Birliği Başbakanı Kosigin’in de katıldığı törenle açıldı.

1995- Yargıtay, 12 Eylül’den sonra açılan 359 sanıklı Devrimci-Yol davasında verilen kararı onayladı.

1997- Ankara Metrosu açıldı.

1999    Niyazov, kendisini Türkmenistan’ın yaşam boyu lideri ilan etti.

2011    Şırnak’ın Uludere ilçesi yakınlarında, F-16 savaş uçaklarının bombardımanı sonucunda 34 Kürt vatandaş hayatını kaybetti.


 

Yorumlar