Tarihte bugün veya tarihte 27 Şubat günü neler oldu?

Halifeliğin kaldırılmasına giden sürecin son adımı tarihte bugün atılmıştı. Atatürk ve İsmet Paşa, Halife Abdülmecit Efendi'ye uyarı vererek bir daha Fatih'in kavuğunu takmamasını istemişlerdi. Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan biri de Merhum Necmettin Erbakan'ın bugün vefat etmesiydi.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 27 Şubat günü meydana gelen önemli olaylar arasında Necmettin Erbakan'ın vefatı, halifeliğin kaldırılmasına yönelik girişimin ilk kez açıktan kendini belli etmesi, Rus Çarlığı'nın yıkılması gibi olaylar bulunuyor.

İşte Tarihte 27 Şubat günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Türkiye’de İlk Yapay Kalp Ameliyatı Yapıldı (1988)

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde Türkiye’de ilk yapay kalp ameliyatı 27 Şubat 1988’de gerçekleştirildi. Kalp sorunu nedeniyle ölmek üzere olan bir kişiye jarvik-7 adı verilen bir suni kalp başarı ile takıldı. Ancak gerçek kalp bulunamayınca hasta birkaç gün yaşayabildi.

Vahhabilerin Lideri İdam Edildi (1819)

Vahhabilerin elinde ki Hicaz bölgesini ele geçiren Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın kuvvetleri Vahhabilerin merkezine kadar giderek lider Abdullah İbn Suud’u esir alarak İstanbul’a gönderdi. Abdullah İbn Suud 27 Şubat 1819 tarihinde İstanbul’da idam edildi.

Fransa ve İngiltere Rusya’ya Ültimatom Verdiler (1854)

Rusya’nın Sinop’ta Osmanlı donanmasını yakması Avrupa’yı harekete geçirdi. İngiltere ve Fransa Karadeniz’e bir donanma gönderdiler. Rusya’ya yardım etmek isteyen Yunanistan’ı durdurdular. Fransa kralı III.Napoleon ile İngiltere kraliçesi Victorya,Rus Çarına bir ültimatom verdiler. Bu ultimatom da Rus Çarından Osmanlı toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve Osmanlı iç işlerine karışmaması isteniyordu. Rusya verilen bu ültimatomu reddetti ve Tuna üzerinden Rus orduları Osmanlı sınırlarını geçtiler.

Rusya’da İhtilalciler Zafer Kazandı (1917)

Rusya’a Ocak 1917’de başlayan Bolşevik ihtilal hareketi başkent Petersburg’u 27 Şubat 1917 tarihinde büyük oranda ele geçirdi. Mahkumlar serbest bırakıldı, çarlık rejiminin koruyucusu polis ve askerlerin silahlarına el konuldu.

Halife Abdülmecit Efendi Uyarıldı (1924)

Mustafa Kemal  ve İsmet Paşa 27 Şubat 1924 tarihinde halife Abdülmecit Efendi’ye bir uyarı verdiler. Uyarıda Abdülmecit Efendi’nin Fatih’in kavuğunu bir daha takmaması Cuma selamlığına çıkmaması gibi isteklerde bulunuluyordu. Bu uyarı halifeliğin kaldırılacağının da ilk işareti sayılabilir çünkü birkaç gün sonra halifelik kaldırıldı.

Naziler Almanya’da Parlamento Binasını Yaktı (1933)

Almanya’nın başkenti Berlin’de 27 Şubat 1933 tarihinde Alman Parlamento binası Reichstag’da nedeni bilinmeyen bir yangın çıktı. Yanma nedeni bugünde tartışma konusu olsa da binanın Naziler tarafından yakılmış olma düşüncesi ağır basmaktadır. Çünkü bu yangın Nazileri muhaliflere karşı güçlendirmiş ve Nazi diktatörlüğünün önünü açmıştır.

ABD Körfez Savaşında Kara Harekatının Sona Erdiğini Açıkladı (1991)

Irak’ın Kuveyt’i işgali sonrası ABD öncülüğünde Suudi Arabistan’ın kuzeyinden başlatılan kara harekatı üç gün sürdü ve 27 Şubat 1991’de ABD başkanı G. Bush harekatın sona erdiğini açıkladı. Arkasından direniş gücü kırılan Irak ile ateşkes yapıldı.

Şili Açıklarında Şiddetli Bir Deprem Meydana Geldi (2010)

Şili’nin yaklaşık 100 kilometre açıklarında 27 Şubat 2010 tarihin de  8.8 şiddetinde büyük bir deprem meydana geldi. Depremin kıyıya uzak bir bölgede oluşmasına rağmen yinede 300’den fazla kişi hayatını kaybetti.

GÜNÜN DİĞER OLAYLARI

1863- Türkiye'de bilinen ilk resim sergisi, İstanbul Atmeydanı'nda (Hipodrom) açıldı. Serginin açılmasına Sultan Abdülaziz destek verdi.

1917- Rus Çarlığı çöktü.

1937- Özel girişimce inşa edilen ilk Türk gemisi ''Belkıs'', Haliç'te denize indirildi.

1947- Türk karikatürünün ünlü ismi Cemal Nadir Güler 45 yaşında hayatını kaybetti.

1964- Coca-Cola'nın dünyadaki bin 109. fabrikası İstanbul'da açıldı.

1976- Hayali mobilya ihracatı ve vergi iadesi yolsuzluğundan sanık Yahya Demirel için tutuklama kararı verildi.

1988- Türkiye'de ilk yapay kalp ameliyatı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesinde yapıldı. Hasta, gerçek kalp bulunamaması yüzünden bir süre sonra yaşamını kaybetti.

 2001- Başbakan Bülent Ecevit, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'i istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırdı.

2010- Haldun Dormen'in Kürtçe sahnelediği ''Bir Kış Öyküsü'' müzikalinin prömiyeri Diyarbakır'da yapıldı.

2011- Eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında vefat etti.

2012- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çift kol ve çift bacak nakli yapılan, sol bacağı alınan Şevket Çavdar'ın, vücudun kalp dolaşım ve kan sisteminin nakledilen uzuvları idame ettirememesi nedeniyle iki kol ve sağ bacağı da alındı. Şevket Çavdar, yaşamını yitirdi.

2013- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile emekli Tümgeneral Yücel Özsır tutuklandı. Eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner, emekli Tümgeneral Mehmet Başpınar ve muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

2016- Yaşamını İtalya'da sürdüren Türk yönetmen Ferzan Özpetek'in 2014'te çektiği "Kemerlerinizi Bağlayın (Allaciate le cinture)" filmi Moviemov Film Festivali’nde "En İyi Film" ödülü aldı.

2016- BM Güvenlik Konseyinin, Rusya ve ABD'nin girişimleri sonucu varılan, gece yarısından itibaren Suriye'de çatışmaların durmasını içeren kanun tasarısını oy birliğiyle kabul etmesinin ardından anlaşma saat 00.00'da yürürlüğe girdi.

2017- Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi İlker Deniz Yücel, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklandı. 

2018- Türkiye tarafından kırmızı bülten talebi ile aranan Çekya'nın başkenti Prag'da 25 Şubat'ta gözaltına alınan terör örgütü PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Yorumlar