Tarihte bugün 21 Ağustos meydana gelen önemli olaylar nelerdir?

Tarihte bugün meydana gelen olaylardan en önemlisi: Mihael  Denis Ruhan adlı bir Avusturalyalı, Mescidi Aksa'yı yakma girişiminde bulundu. Camiyi yok etmenin Mesih'in gelişini hızlandıracağına inandığını söyleyen eylemci, İsrail'den hiçbir ceza almadan sınır dışı edildi.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu, ne yaşandı?

Tarihte bugün 21 Ağustos meydana gelen önemli olaylar nelerdir? Tarihte bugün veya tarihte 21 Ağustos günü meydana gelen en önemli olayların başında Mescid-i Aksa'nın yakılması girişiminde bulunulmasıdır. İsrail, Avusturalyalı kundakçıyı hiçbir işlem yapmadan sınır dışı etmişti. 

İşte tarihte bugün 21 Ağustos meydana gelen önemli olaylar: 

Mescid-i Aksa Yakıldı (1969)

21 Ağustos 1969'da Mihael  Denis Ruhan adlı bir Avusturalyalı, Mescidi Aksa'yı yakma girişiminde bulundu. Camiyi yok etmenin Mesih'in gelişini hızlandıracağına inandığını söyleyen eylemci, İsrail'den hiçbir ceza almadan sınır dışı edildi. Gerekçe olarak deli olması gösterildi. Çıkan büyük yangında birçok tarihi eser yandı. Bunların arasında en bilineni Selahattin Eyyubi'nin fethin nişanesi olarak Kudüs'e getirttiği 'ahşap minber'dir.

Lev Troçki (1879-1940)

Lev Troçki, Sovyet devrimi liderlerinden, Yahudi asıllı,  Kızıl ordu’nun kurucusu ve komutanıdır. Devrimciliğinin yanında, siyasetçi ve Makrsizmin önemli teorisyenlerindendir. Lenin’in ölümünden sonra Stalin ile giriştiği iktidar mücadelesini kaybetmiş ve sonra sürgün edilmiştir. İlk olarak Türkiye’ye geldi ve bir süre Büyükada’da ikamet ettikten sonra 1937 yılında Meksika’ya sığındı. Meksika’da gazeteci kılığındaki İspanyol Ramon Mercader adlı bir kişinin kazmalı saldırısına uğradı. Aldığı yaraların etkisiyle 21 Ağustos 1940 tarihinde öldü.

İstabur Zaferi (1541)

Kanuni Sultan Süleyman 1541 yılında Budin Seferine çıkmıştı. Bu sefer sırasında Alman ordusu İstabur’da 21-22 Ağustos 1541’de büyük bir yenilgiye uğratıldı. Bu zafer Macaristan’ı Alman istilasından kurtarmıştı.

Mona Lisa Çalındı (1911)

Leonardo da Vinci'nin en ünlü eseri Mona Lisa Louvre  bir müze görevlisi tarafından Müzesi'nden çalındı. Tablo ancak iki yıl sonra İtalya’nın Floransa kentinde  bulunabildi.

İkinci Anafartalar Muharebesi (1915)

İtilaf devletleri güçleri 21 Ağustos 1915 tarihinde Anafartalar bölgesinde ki iki farklı noktaya taarruz başlattılar. Anafartalar grup kumandanı Mustafa Kemal komutasındaki  Osmanlı ordusu İsmailoğlu Tepesi ve Bomba Tepe’ye yapılan  taarruzları sonuçsuz bıraktı. II.Anafartalar zaferi olarak geçen bu zafer Çanakkale savaşının son büyük savaşı olarak kabul edilir.Anafartalar bölgesindeki başarılı mücadeleler Mustafa Kemal’i de ön plana çıkarmış ve ‘’Anafartalar kahramanı’’ olarak anılmasını sağlamıştır.

İstanbul Kuledibi Yangını (1964)

İstanbul  Kuledibi’nde büyük bir yangın çıktı.Güçlükle söndürülebilen yangında Mobilyacılar çarşısı ve bir çok apartman yandı.

Gagauz Türkleri Bağımsızlık İlan Etti (1990)

Gagauz Türkleri 21 Ağustos 1990 tarihinde bağımsızlık ilan ederek, Gagauz Cumhuriyeti’ni kurdular. 25 Ekim 1990'da seçim yapan Gagauzlara bir kısım Moldovalılar saldırıda bulundu. Ancak yinede seçimler yapılmış ve Gagauz Meclisi oluşturulmuştur. Ancak Moldova Yüksek Sovyeti Bağımsızlık ilânını kabul etmemiştir. Günümüzde Gagauzlar özerk cumhuriyet olarak Moldova’ya bağlıdırlar.

Letonya’nın Bağımsızlık İlan Etti (1991)

Tarihteki ünlü Töton şövalyelerinin ülkesi Letonya bağımsızlığını ilan etti. Baltık cumhuriyetlerinden Letonya olan 21 Ağustos 1991 tarihinde SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.

TARİHTE 21 AĞUSTOS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1651- İstanbul halkı ve esnafı Yeniçeri ağalarına isyan etti; bütün çarşılar kapandı.

1678- Çehrin Kalesi fethedildi.

1680 - Pueblo Kızılderilileri İspanyollarca işgal edilmiş Santa Fe'yi ele geçirdiler.

1878 - Amerikan Barolar Birliği (ABA) kuruldu.

1888 - William Seward Burroughs, ABD'de ilk başarılı toplama çıkarma makinesinin patentini aldı.

1911 - Mona Lisa tablosu, Louvre Müzesi'nin bir çalışanı tarafından çalındı.

1915 - İkinci Anafartalar Savaşı başladı.

1922 - Mustafa Kemal Paşa, ordu komutanlarıyla Akşehir'de yaptığı son toplantıda, Büyük Taarruz emrini verdi.

1940 - Sovyet Devrimi liderlerinden Leon Troçki Meksika'da öldürüldü.

1957 - Semiorka adıyla bilinen, günümüzde halen kullanılan Sovyet füzesi R7'nin ilk başarılı uçuşu.

1959 - ABD başkanı Dwight Eisenhower, Hawaii'yi ABD'nin ellinci eyaleti olarak ilan etti.

1959 - Bağdat Paktı Konseyi'nin adı değişti. Paktın yeni adı Merkezi Antlaşma Teşkilatı, CENTO oldu.

1959 - İstanbul'da yeniden düzenlenen Askeri Müze halka açıldı.

1960 - Çanakkale Anıtı törenle açıldı.

1964 - İstanbul Kuledibi'ndeki eskiciler çarşısı yandı; 167 dükkân ve 25 apartman kül oldu, 1000 kişi evsiz kaldı.

1968 - Sovyet askerleri Çekoslovakya'yı işgal etti. Romanya devlet başkanı Nicolae Ceauşescu, halkını benzer bir işgale karşı silahlanmaya çağırdı.

1969 - Denis Michael Rohan adlı Avustralyalı bir yahudi, Mescid-i Aksa'yı ateşe verdi.

1983 - Filipinler'de muhalefet lideri Benigno Aquino Jr., Manila uluslararası hava limanında suikast sonucu öldürüldü.

1986 - Kamerun'da Nyos volkanik gölünden çıkan zehirli gazlar yüzünden 1746 kişi öldü.

1987 - Türk Eximbank kuruldu.

1990 - Gagavuzlar, Özerk Gagavuz Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni, güneyde Gagavuzların en yoğun yaşadığı Komrat yöresinde ilan ettiler. Bu karar, Moldova Yüksek Sovyeti tarafından iptal edildi.

1991 - Letonya, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etti.

2001 - NATO, Makedonya'ya asker göndermeye karar verdi.

Yorumlar