Tarihte bugün, 15 Mart günü ne oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün, 15 Mart günü ne oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün veya tarihte 15 Mart günü meydana gelen en önemli olaylardan biri Hitler'in Hristiyanlığın birleştirilmesi için üçüncü aşama anlamına gelen, "3. Reich"i ilan etmesi, Talat Paşa'nın Almanya'da bir Ermeni saldırısında öldürülmesi var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 15 Mart günü ne oldu?

Tarihte bugün, 15 Mart günü ne oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Nazi Almanyası'nın mimarı Hitler'in "Üçüncü Reich"i ilan etmesi, Talat Paşa'nın Almanya'da Ermeni saldırısında ölmesi ve Osmanlı Hanedan üyelerine Türkiye'ye giriş izni verilmesi gibi olaylar var. 

MAKBUL İBRAHİM PAŞA MAKTUL İBRAHİM PAŞA OLDU ‘’PARGALI’NIN ÖLÜMÜ’’(1536)

Aslen Yunanistan’ın Parga bölgesindendir. Küçük yaşta korsanlar tarafından kaçırtılmış Manisa’da şehzade iken Kanuni ile karşılaşması hayatının seyrini değiştirmiştir. Kanuni Sultan Süleyman ile kurduğu yakınlık ve özel yetenekleri sayesinde sadrazamlığa kadar yükselmiştir. Tarihçiler idamında Hürrem Sultan’ın rolü olduğunu iddia ederler.  Kanuni Sultan Süleyman’ın tanıdığı iltimas ile kendisini müthiş bir gurura kaptırmış ve dokunulmaz olduğunu düşünerek bazı hatalı hareketlerde bulunmuştur. Bütün bunların sonucunda 15 Mart 1536’da boğdurularak katledilmiştir. Bu yüzden lakabı makbul (kabul gören, günümüz deyimi ile torpilli ) iken maktul (katledilen) e dönüşmüştür.

ERMENİ TERÖRİST TALAT PAŞA’YI VURDU (1921)

Talat Paşa İttihat Ve Terakki Partisinin iler gelenlerindendi. Son olarak sadrazamlık görevinde bulunmuş ancak I.Dünya Savaşının kötü gidişatı üzerine yurdu terk etmişti. En önemli başarısı Ruslardan Kars, Ardahan ve Batum’un iadesini sağlamasıdır. Ermenilerin Talat Paşa düşmanlığı 1915 Ermeni Göç Yasasına dayanmaktadır.Talat Paşa Almanya’da Berlin’de bir Ermeni Komitacının 15 Mart 1921’deki saldırısı ile hayatını ile hayatını kaybetti.  Suikastten sonra yakalanan Ermeni  komitacı Soghomon Tehlirian Alman mahkemesi tarafından suçsuz bulunarak hemen tahliye edilmiştir. Talat Paşa’nın cenazesi 1943 yılında İstanbul’a getirilerek defnedilmiştir.

ALMANYA ÇEKOSLAVAKYA’YI İŞGAL ETTİ (1939)

İngiltere ve Fransa’nın pasif tutumları Almanya’yı iyice cesaretlendiriyordu. ABD’nin İngiltere’ye yakınlaşması bu devletlerin cesaretini arttırdı ve Almanya’ya karşı daha sert tavırlar takındılar. Buna rağmen Almanya 15 Mart 1939 tarihinde Çekoslavakya’yı işgal etti. Bu olayın protesto edilmesi herhangi bir sonuç getirmedi.

VARLIK VERGİSİ KALDIRILDI (1944)

1942 Yılında yürürlüğe konulan Varlık Vergisi 15 Mart 1944 tarih ve 4530 sayılı "Varlık Vergisi Bakayasının Terkinine Dair Kanun" ile tamamen uygulamadan kaldırıldı. Böylece o güne kadar tahsil edilememiş vergilerin silinmesiyle "Varlık Vergisi" uygulaması sona ermiş oldu.

Tarihte bugün, 15 Mart günü ne oldu, neler yaşandı?
Tarihte bugün

 

OSMANLI HANEDANININ ERKEKLERİNE YURDA DÖNÜŞ İZNİ (1974)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonunda görüşmeleri süren genel af ile ilgili kanun teklifine, 15 Mart 1974’te Osmanlı hanedanına mensup erkek üyelerinde yurda dönebileceği maddesi de eklendi. Hanedanının bayan üyelerine 1952 yılında dönüş izni verilmişti. 

İstanbul-Moskova seferini yaparken 15 Mart 2001 tarihinde bir Rus yolcu uçağı Çeçen eylemciler tarafından Medine’ye kaçırıldı.  Kaçırılan uçağa Suudi özel güçlerin düzenlediği operasyonda üç korsandan biri öldürüldü. Diğerleri sağ yakalandı. Ancak operasyon sırasında bir Rus hostes ve bir Türk yolcu da yaşamını yitirdi.

TARİHTE 15 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1921- Son Osmanlı sadrazamlarından, İttihat ve Terakki liderlerinden (Mehmed) Talat Paşa, suikasta kurban gitti. Berlin'de sokakta bir Ermeni'nin arkasından kurşunladığı Talat Paşa, 1 Eylül 1874'te Edirne'de doğmuştu.

1933- Almanya'da Hitler, Üçüncü Reich'ı ilan etti.

1938- Sovyetler Birliği'nde olağanüstü mahkemede ölüm cezasına çarptırılan, aralarında Ekim Devrimi'nin önderlerinden Nikolay Buharin'in de bulunduğu 18 kişinin cezaları infaz edildi.

1955- Tiyatro sanatçısı Muammer Karaca'nın yaptırdığı ''Karaca Tiyatrosu'' İstanbul'da açıldı.

1961- Turkish Daily News kuruldu.

1964- Sinema yıldızı Elizabeth Taylor ile aktör Richard Burton evlendi.

1983- Maliye Bakanlığı, Hisarbank ve İstanbul Bankasına el koydu.

1996- Aydın Menderes, Afyon'un Sandıklı ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucunda felç oldu.

2001- İktisat Bankasına el konuldu.

2001- İstanbul-Moskova seferini yapan Tupolev-154 tipi uçak, Atatürk Havalimanı'ndan kalkışından kısa süre sonra Çeçen korsanlarca kaçırıldı. Medine'ye indirilen uçağa Suudi antiterör timlerince düzenlenen operasyonda, Türk yolcu Gürsel Kambal ve Rus hostes Yuria Fomina hayatını kaybetti, bir korsan öldürüldü.

2006- Genelkurmay Başkanlığı, vatandaşların da görüşlerine başvurarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığının yeni birlik sembolünde Atatürk'ün Kocatepe sırtlarında resmedildiği figürün yer almasına karar verdi.

2012- Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ve ilk onaylayan ülke olarak onay belgesini Avrupa Konseyine sundu.

2017- Hollanda genel seçimlerini, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Rutte'un liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi kazandı. Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi ise ikinci oldu. 

2017- Pakistan'da 19 yıl aradan sonra nüfus sayımı yapıldı.


 

Yorumlar