Tarihte bugün veya 11 Mart meydana gelen önemli olaylar nelerdir?

Tarihte bugün ya da tarihte 11 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Osmanlı'nın Bulgar Kilisesi'nin bağımsızlık vermesi, Ankara'da kurulan TBMM ile Fransa arasında ilk kez antlaşma yapılması gibi olaylar var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 11 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Batılıların Irak’ı Özgürleştirme Azmi Bağdat’ın İşgali İle Başlamıştı (1917)

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1534 yılında alınan Bağdat I.Dünya Savaşı sırasında General Maude yönetimindeki İngiliz birlikleri tarafından 11 Mart 1917’de ele geçirildi. İngilizler, işgal sonrası  yayınladıkları bildiride bölgeden sömürgeci Türkleri uzaklaştırmak için işgalci değil de kurtarıcı olarak geldiklerini iddia etmişlerdir. Son olarak ABD özgürleştirme adına Bağdat’ı ve bütün Irak’ı işgal etmiştir.

Osmanlı Devleti Bağımsız Bulgar Kilisesi Kurulmasını Kabul Etti (1870)

Ruslar Bulgar milliyetçiliğinden istifade etmeye çalışıyorlardı. Bu nedenle Bulgarları sürekli kışkırttılar. Ruslar ile Bulgarlar arasında kültürel işbirliğini örgütlediler. Bulgar kilisesini Rum etkisinden kurtarma ve bağımsızlaştırma çalışmalarını başlattılar. Bulgarlar Fener Rum Patriğinden bağımsız bir kilise örgütü kurmak için başvurdular. Osmanlı Devleti onların bu isteğini on yıl sonra 11 Mart 1870 tarihinde kabul etti.

TBMM Temsilcisi Bekir Sami Bey Fransızlar İle Antlaşma İmzaladı (1921)

Londra Konferansının son günlerinde yapılan ikili görüşmelerde TBMM temsilcisi Bekir Sami Bey İtilaf Devletleri ülkeleri ile çeşitli konularda ayrı ayrı antlaşmalar imza etti. Bunlardan bir tanesi de 11 Mart 1921’de Fransızlar ile yapılan antlaşmadır. Buna göre Fransızlar ile çatışmalar sona eriyor ayrıca Antep ve Urfa’yı Anadolu’dan bir çok ekonomik imtiyaz elde ederek bırakıyorlardı. Bu antlaşma da diğerleri gibi TBMM tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunarak kabul edilmedi. Hatta Bekir Sami Bey Dış İşleri Bakanlığını bırakmak zorunda kaldı.

ABD II.Dünya Savaşının Başlarında İngiltere’ye Olan Yardımlarını Arttırdı (1941)

Almanya, İtalya Ve Japonya’nın birbirine yakınlaşması ABD’nin de İngiltere’ye desteğinin artmasına neden oluyordu.Başkan Roosevelt 11 Mart 1941’de kongreden Ödünç Verme Ve Kiralama Kanunu’nu çıkarttı. Ardında bu kanuna dayanarak İngiltere’ye askeri ve maddi yardımlarını fazlalaştırdı.

SSCB’nin Son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov Göreve Geldi (1985)

Konstantin Çernenko’nun ölümü üzerine SSCB Komünist Partisi Genel Sekreterliğine yani devlet başkanlığına Mihail Gorbaçov getirildi. Gorbaçov SSCB’nin son devlet başkanlığı görevini yerine getirdi. Uyguladığı Perestroyka ve Glasnost politikaları sonrası SSCB dağıldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Görevine Başladı (2003)

Uluslararası Ceza Mahkemesi için ilk çalışma Roma’da Birleşmiş Milletler öncülüğünde 1998’de başlamıştı. Kuruluş amacı savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakmaktır. Hollanda'nın Lahey kentinde 1 Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş ve 11 Mart 2003 tarihinde çalışmaya başlamıştır. 

Madrit’te Bombalı Saldırı (2004)

İspanya’nın başkenti Madrit’te seçimlere üç gün kala tren istasyonlarında 11 Mart 2004 tarihinde seri halde bombalar patladı. Patlamalarda yaklaşık 200 kişi ölürken binin üzerinde kişi ise yaralandı. Patlamalar sadece İspanya’da değil bütün Avrupa’da bir şok etkisine neden oldu. Patlamaların sorumlusu olarak ETA ve İslami örgütler gündeme getirildi.

TARİHTE 11 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1938- Avusturya Şansölyesi Schuschnigg istifa etti; yerine gelen Nazi yanlısı Seyss-Inquart'ın daveti üzerine Alman birlikleri Avusturya'ya girdi.

1941- İngiltere'nin Sofya Elçisi Rendell'a, İstanbul'da Pera Palas Oteli'nde suikast girişiminde bulunuldu. Olayda 4 kişi öldü, Rendell kurtuldu.

1947- Türkiye, Uluslararası İskan ve Kalkınma Bankası (Dünya Bankası) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) örgütüne katıldı.

1949- İsrail ve Ürdün, Rodos'ta ateşkes antlaşması imzaladı.

1958- Türkiye ''Mısır, Suriye ve Yemen'' devletlerinin oluşturduğu Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni tanıdı.

1967-  Gazeteci Yusuf Ziya Ortaç, 72 yaşında İstanbul’da öldü.

1968- İstanbul Belediye Başkanı Haşim İşçan, beyin kanaması sonucu 70 yaşında vefat etti.

1969- Besteci Sadi Işılay, 70 yaşında öldü.

1976- Eski ABD Başkanı Richard Nixon, Şili'deki seçimler sırasında Salvador Allende'nin seçilmesini önlemek için CIA'ye emir verdiğini itiraf etti.

1983- İki Ermeni teröristin silahlı saldırısında yaralanan Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Galip Balkar yaşamını yitirdi.

1985- Konstantin Çernenko'nun 10 Mart'taki ölümünün ardından Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliğine getirildi.

1988- Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16, Hava Kuvvetlerine teslim edildi.

1990- Litvanya, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

1993- Türkiye'nin Hamburg Din Ataşesi Ali Mangaoğlu, Alman Polisi tarafından vurularak öldürüldü.

2010- Cumhuriyet Gazetesi karikatüristi Turhan Selçuk, 88 yaşında İstanbul'da vefat etti.

2011- Japonya'da merkez üssü Sendai olan 8,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem ve neden olduğu tsunami felaketinde 13 bin 400 kişi öldü, Fukuşima'da bir reaktör patladı, bölgedeki halk tahliye edildi.

2013- İsveç'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Kral Carl XVI. Gustaf tarafından İsveç'in yabancı devlet ve hükümet başkanlarına verilen en üst düzey nişanı olan ''Serafim Nişanı'' takdim edildi.

2016- Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Isparta'da 2007'de yaşanan ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasına ilişkin davada, Atlasjet tarafından uçağın kiralandığı Dünyaya Bakış Hava Taşımacılık AŞ ortağı Yavuz Çizmeci, Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve Teknik Müdürü İsmail Taşdelen'in 11 yıl 8'er ay, Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer'in 5 yıl 10 ay hapis cezasının onanmasına karar verdi.

2017- Suriye'nin başkenti Şam'ın Bab Musalla bölgesinde meydana gelen iki patlamada 41 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

2017- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, temaslarda bulunmak üzere geldiği Almanya'dan, uçağının inişine izin verilmediği için karayoluyla Hollanda'ya geçti. Bunun üzerine Hollanda polisi Rotterdam Başkonsolosluğu önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı ve Başkonsolosluk Rezidansı önündeki yolu trafiğe kapattı.

Bakan Kaya ile Almanya'dan Hollanda'ya geçen AA ve TRT ekiplerinin bulunduğu aracın ilerlemesine müsaade edilmedi. Yaklaşık bir saat sorguya tabi tutulan Türk gazeteciler ve bakan konvoyundaki yetkililer polis nezaretinde ülkeden çıkarıldı. Rotterdam Başkonsolosluğu önünde toplanan binlerce kişiye atlı polisler ve köpeklerle müdahale edildi.

2017- İspanya'da düzenlenen Avrupa Atmalar Kış Kupası'nda Osman Can Özdeveci, 23 yaş altı erkekler gülle atmada üst üste 2. kez Avrupa Şampiyonu oldu. Eda Tuğsuz ise cirit atmada gümüş madalya kazandı.

2018-  İstanbul'a gelmek için Birleşik Arap Emirliklerinden havalanan Başaran Holding'e ait özel uçak, İran'ın güneydoğusundaki Helen dağına düştü. Kazada 3'ü mürettebat 11 kişi hayatını kaybetti. Uçakta Başaran Holding'in sahibi Hüseyin Başaran'ın kızı Mina Başaran ve arkadaşları bulunuyordu.

Yorumlar