Yeni Zelanda katliamında dikkat çeken zamanlama

Yeni Zelanda'da iki ayrı camiye İslam düşmanları tarafından düzenlenen saldırıda 49 Müslüman şehit oldu. Saldırıyla ilgili yankılar devam ederken, saldırının tarihi ise dikkat çekti. Saldırı, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun 3. Reich'i Hitler tarafından ilan edildiği tarihe denk geliyor. Hitler 15 Mart 1933 tarihinde 3. Reich'i ilan etmişti.

Google Haberlere Abone ol
Yeni Zelanda katliamında dikkat çeken zamanlama

Sonhaberler.com | ÖZEL

Yeni Zelanda'da İslam dünyasını yasa boğan katliamda şehit sayısı giderek yükseliyor. Saldırının gerçekleşme şekli ve sonuçları itibariyle etkileri devam ederken dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Saldırının zamanlaması. 

Yeni Zelanda'daki saldırının içerik olarak Avrupa'da son dönemlerde giderek yükselen İslam karşıtı Neo Nazi ve aşırı ırkçı yaklaşımlara benzemesi, saldırının İslam düşmanlığı üzerine kurgulandığı kesinleşiyor. 

Saldırıyı ilginç kılan ise zamanlaması oldu. Çünkü Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun üçüncü dönemi olarak kabul edilen 3. Reich, bugün yani 15 Mart 1933 tarihinde Hitler tarafından ilan edilmişti.

PEKİ 3. REICH NE DEMEK?

Almanca da Drittes Reich yani Üçüncü Reich veya Üçüncü İmparatorluk

Nasyonal sosyalistlere göre, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu Birinci Reich, Otto von Bismarck'ın 1871'den 1919'a kadar devam eden Alman İmparatorluğu ise İkinci Reich idi.[6]

Weimar Cumhuriyeti döneminde parlamenter sisteme muhalif olan ve Almanya'nın Birinci Dünya Savaşı sonucundaki yenilgisini kabullenemeyen siyasî gruplar, milliyetçi ve otoriter bir yönetimin gelmesini istiyorlardı.

Beklenen oldu. 1933'te nasyonal sosyalistlerin iktidara gelmesiyle Üçüncü Reich ilan edildi.

Ayrıca, Hitler Üçüncü Reich'ın bin yıl süreceğini ilan etmişti ve nasyonal sosyalist propaganda, “Tausendjähriges Reich” (Bin Yıllık İmparatorluk) kavramını ortaya çıkarmıştı.

ENVER PAŞA'NIN ALMANYA'DA ERMENİ SALDIRISINDA ŞEHİT EDİLMESİ

Öte yandan bu saldırının gerçekleştiği tarihe denk gelen tarihteki önemli olaylardan biri de İttihat ve Terakki Paşalarından Talat Paşa'nın Almanya'da bir Ermeni tarafından öldürülmesi de yer alıyor. 

Yeni Zelanda'daki katliamı gerçekleştiren teröristlerin yayınladığı bildirideki tarihi referanslara bakıldığında, teröristlerin tarihi bir bilgi birikimine sahip olduğunu gösteriyor. 

Bildiride Ayasofya da dahil olmak üzere birçok olaya referans veriliyor. İnebahtı Deniz Savaşı, Viyana Kuşatması gibi olaylar da bu bildiride yer alan olaylardı.

Dolayısıyla teröristlerin 3. Reich'i bilmemeleri imkansız. 

Yorumlar