Tarihte bugün veya tarihte 31 Mayıs günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 31 Mayıs günü meydana gelen en unutulmaz olayların başında İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırı düzenleyerek 9 Türk vatandaşını şehit etmesi geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 31 Mayıs günü meydana gelen en önemli olayların başında İsrail'in insani yardım gemisi Mavi Marmara'ya saldırı düzenlemesi ve 9 Türk vatandaşını katletmesi bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

İsrail Askerleri Mavi Marmara Yardım Gemisine Saldırdı (2010)

İnsani Yardım Vakfının organizasyonu ile İsrail ablukası altında ki Gazze’ye yardım götüren Özgürlük Filosu gemilerinden Mavi Marmara İsrail askerlerinin 31 Mayıs 2010 tarihinde açık saldırısına uğradı. Gemide bulunan 9 Türk vatandaşı İsrail askerleri tarafından katledildi. İsrail ordusu Mavi Marmara gemisine el koydu. Bu olay İsrail ile Türkiye ilişkilerini oldukça gerginleştirdi. İsrail daha sonra Mavi Marmara gemisini serbest bıraktı.

Darülfünunun Kapatılarak Yerine İstanbul Üniversitesi Kurulması Kararı verildi (1933)

Türkiye Büyük Millet Meclisinde 31 Mayıs 1933 tarihinde kabul edilen bir kanun ile Darülfünunun kapatılıp yerine İstanbul Üniversitesinin kurulması kabul edildi. Darülfünun ve ona bağlı tüm kurumlar kapatıldı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İstanbul Üniversitesinin kurulmasına karar verildi. İstanbul Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kapsamlı üniversitesi olma özelliğine sahip olacaktır.

Açık Oy Gizli Tasnif Usulü Kaldırıldı (1946)

İlk çok partili serbest seçimin yapıldığı 1946 yılında açık oy gizli tasnif uygulaması yapılmıştı. Bu uygulama beraberinde bir çok tartışmayı getirince 31 Mayıs 1946 tarihinde bu usül ortadan kaldırıldı ve yerine gizli oy açık tasnif yöntemi getirildi. Yeni seçim yönteminin ilk kez uygulandığı 1950 seçimlerinde iktidar partisi CHP büyük bir yenilgi aldı.

Varto ve Hınıs’ta Deprem Meydana Geldi (1946)

Varto ve Hınıs’ta 31 Mayıs 1946 tarihinde büyüklüğü 5.7 olan bir deprem meydana geldi. Bu depremde 800’den fazla kişi hayatını kaybetmiş bir çok bina hasar görmüştür. Ancak verdiği hasar olarak asıl büyük deprem 1966’da meydana gelen depremdir.

Haydarpaşa Silosu Hizmete Girdi (1958)

Haydarpaşa limanı ile birlikte tamamlanan Haydarpaşa silosu 31 Mayıs 1958 tarihinde hizmete girdi. Haydarpaşa silosunun kapasitesi 34 bin ton idi.

Manisa Tarzanı Hayatını Kaybetti (1963)

Kerkük Türkmenlerinden olduğu bilinen Manisa Tarzanı lakaplı doğa aşığı Ahmededdin Carlak 31 Mayıs 1963 tarihinde Manisa’da hayatını kaybetti. I.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşına katılmış ve İstiklal madalyası sahibidir. Yunanlıların kaçarken Manisa’nın yeşilini yakarak yok etmesine çok üzülmüş ve savaş bittikten sonra Manisa’nın yeşillenmesi için çok çaba sarf etmiştir. Halk arasında Manisa Tarzanı olarak adlandırılmıştır.

Abdullah Öcalan’ın Yargılanmasına Başlandı (1999)

Kenya’da ele geçirilerek Türkiye’ye getirilen PKK terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan İmralı Adasındaki özel hapishaneye konulmuştu. Yakalanışının arkasından hakkında hazırlanan iddianame doğrultusunda 31 Mayıs 1999 tarihinde yargılanmasına başlandı. Kendisine yöneltilen bütün suçlamaları kabul etti.

TARİHTE 31 MAYIS GÜNÜ MEDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

MÖ 1279 - Antik Mısır'da, 19. Hanedan firavunlarından II. Ramses başa geçti.

1799 - Napolyon, Akka yenilgisinin ardından, savaş meydanını Cezzar Ahmed Paşa kuvvetlerine terk etti.

1859 - Londra'daki ünlü saat kulesi Big Ben'in saati ilk kez çalışmaya başladı.

1911 - RMS Titanic yolcu gemisi denize indirildi. (Yapımı 1912'de tamamlanacaktır.)

1920- Ankara Hükümeti, Fransa ile antlaşma yaptı.

1927 - Ford Model T otomobillerin sonuncusu üretim bandından çıktı. Bu tarihe kadar aynı modelden tam 15.007.003 araç üretilmişti.

1930- Dolmabahçe Sarayı salonunda ‘’Beynelmilel Turizm Kongresi’’ düzenlendi.

1933 - İstanbul Darülfünunu'nun kapatılıp yerine Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı yeni bir üniversitenin kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.

1946 - Varto ve Hınıs'ta 5,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi: 839 kişi öldü, 1991 ev yıkıldı.

1957 - Atatürk Üniversitesi kanunu kabul edildi.

1960 - Türk Ordu Millî Futbol Takımı, ikinci defa Dünya Şampiyonu oldu.

1962- Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann, İsrail’de asıldı.

1967 - Türkiye'de ikinci kez bir hastaya yapay kalp kapakçığı takıldı.

1969 - Ünlü soprano Maria Callas, Pier Paolo Pasolini'nin Göreme'de çekeceği "Medea" filmi için Türkiye'ye geldi.

1971 - THKO gerillaları; Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alparslan Özdoğan, Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesindeki Nurhak Dağları'nda güvenlik güçleri ile girdikleri çatışma sonucu öldürüldü.

1974- Devlet memurlarıyla ilgili Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girdi. Böylece hafta tatilleri cumartesi ve pazar olmak üzere iki gün oldu.

1983 - Millî Güvenlik Konseyi, 79 sayılı bildirisiyle Büyük Türkiye Partisi'ni kapattı.

1985 - Ecstasy olarak da bilinen psychedelic ilaç "Methylenedioxymethamphetamine" (MDMA), ABD'de yasaklı ilaçlar listesine alındı.

1987 - Yunanistan'ın ilk yasal özel radyo istasyonu yayınına başladı.

1996 - Erzurum Dadaşkent Belediye Başkanı Ensar Coşkun, "öğrenciye ev verenin kanalizasyonunu tıkarım. Erkek ve kız öğrenciler kiraladıkları evlerde karı koca hayatı yaşıyor" dedi.

1999 - Abdullah Öcalan'ın yargılanmasına İmralı Adası'nda başlandı.

2000- Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Mustafa Bumin seçildi.

2002 - 2002 FIFA Dünya Kupası, Güney Kore ve Japonya'da başladı.

2010 - İsrail ordusu, Türkiye'den hareket eden İHH (İnsani Yardım Vakfı)'nın 9 insani yardım gemisine baskın saldırı düzenledi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, saldırıyı desteklediğini açıkladı. Saldırıda 9 yardım gönüllüsü şehit düştü.

Yorumlar