Tarihte bugün ne oldu? İşte tarihte 16 Ekim günü olayları

Tarihte bugün veya tarihte 16 Ekim günü meydana gelen olaylar arasında Çin'in atom bombası denemesi yapması, Viyana kuşatmasının kaldırılması, Patrona Halil İsyanı'nda İbrahim Paşa'nın isyancıların talebi doğrultusunda idam edilmesi gibi hadiseler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 16 Ekim günü meydana gelen olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 16 Ekim günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Çin'in dünyanın dördüncü nükleer gücü olarak tarihteki yerini alması bulunuyor. Öte yandan 1. Viyana Kuşatması'nın kaldırılması da yine bugüne denk geliyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları:

I. Viyana Kuşatması Kaldırıldı (1529)

Alman İmparatoru Charles-Quint ve kardeşi Avusturya arşidükü Ferdinand Macaristan’daki Türk hakimiyetini tanımadılar. Hatta Macaristan’da hak iddia ettiler. Bu nedenle Kanuni Sultan Süleyman Alman Seferine çıktı. Ancak Mohaç savaşında Macarların başına geleni iyi bilen iki hükümdar Osmanlı ordularının karşısına çıkmadılar.

Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman Alman İmparatorluğunun taht şehri Viyana’yı kuşatarak gözdağı vermek istedi. Ancak kuşatmaya planlı gelinmediği için ağır silahlar getirilmemişti. Ondokuz gün süren kuşatma 16 Ekim1529’da kaldırıldı.

Fransa Kraliçesi Marie Antoinette İdam Edildi (1793)

Fransız İhtilalinin arkasından uzun süre tutuklu olarak kalan Fransa kraliçesi Marie Antoinette cumhuriyetçiler tarafından yargılanarak vatan hainliğinden suçlu bulundu ve 16 Ekim 1793’te halkın gözleri önünde giyotin ile idam edildi.

Dünya Barışını Koruma Çabaları ‘’Locarno Antlaşması’’ (1925)

Fransa I.Dünya Savaşı sonunda Almanya ile imzalanan Versailles antlaşmasından Almanya’nın memnun olmadığını biliyor ve kendisini güvende hissetmiyordu. Almanya ise Fransa ile ilişkileri yumuşatarak savaşın yaraları sarmak için biraz kolaylıklar edinmek istiyordu.

Almanya’nın isteği üzerine Locarno’da Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Polonya ve Çekoslavakya arasında bir konferans düzenlendi. Sonuçta 16 Ekim 1925’te Locarno Antlaşması hazırlandı.

Atatürk İlk Kez Komaya Girdi (1938)

Atatürk’ün rahatsızlığı giderek artmış ve ilk ciddî komaya 16 Ekim 1938 günü girmişti. bu koma hali  19 Ekim gününe kadar devam etmiş o gün yavaş yavaş komadan çıkmıştır. Koma halinden itibaren Mustafa Kemal Atatürk’ün rahatsızlığı günlük resmi bildiriler halinde açıklanmaya başlandı.

Pakistan Başbakanı Liyakat Ali Han Öldürüldü (1951)

Muhammed Ali Cinnah’ın en yakın çalışma arkadaşlarından olup Pakistan’ın kuruluşunda emek sarf edenlerdendi. Cinnah tarafından başbakanlığa atanmıştı. Bu görevi sırasında Pakistan’ın iç ve dış politikasının temellerini oluşturdu. Ancak O’nun izlemiş olduğu siyasetten rahatsız olanlar Ali Han’ı Ravalpindi’de düzenledikleri bir suikast ile 16 ekim 1951’de öldürdüler.

 SSCB-Türkiye Maçını Türkiye Kazandı (1966)

SSCB ile Türkiye arasında 16 Ekim 1966 tarihinde oynanan futbol karşılaşmasında Türkiye 2-0 ile galip gelen taraf oldu.

Guatemala’da Stadyum Faciası (1996)

Guatemala’da bir stadyumda16 Ekim 1996’da yaşanan bir izdiham sonrasında 78 kişi öldü 200’e yakın kişide yaralandı.

TARİHTE 16 EKİM GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1793 - Fransız Devriminde vatan hainliği ile suçlanan Marie Antoinette giyotinle idam edildi.

1529 - Osmanlı Ordusu, Viyana Kuşatması'nı kaldırdı.

1730 - Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa, Patrona Halil İsyanı'nı çıkaranların istekleri doğrultusunda Padişah III. Ahmet tarafından boğduruldu.

1916 - Margaret Sanger, ilk doğum kontrol kliniğini New York’ta kurdu.

1924 - Topkapı Sarayı müze olarak ziyarete açıldı.

1940 - Varşova gettosu Nazi SS birlikleri tarafından kuruldu.

1945 - Tarihe Ankara Cinayeti olarak geçen, üst düzey bürokratların adının karıştığı cinayet gerçekleşti.

1951 - Pakistan'ın ilk başbakanı Liyakat Ali Han, Ravalpindi'de suikast sonucu öldürüldü.

1964 - Çin, ilk atom bombasını patlatarak dünyanın 4. nükleer gücü oldu.

1978 - Polonyalı kardinal Karol Wojtla, II. Jean Paul olarak Papa seçildi.

1990 - Sovyetler Birliği başkanı Gorbaçov, serbest piyasa ekonomisi'ne geçileceğini açıkladı.

1992 - Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde sınır ötesi harekat başlattı.

1995 - Garry Kasparov, bir ay süren satranç turnuvasında rakibi Viswanathan Anand'ı yendi.

2002 - Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin, 7 yıllık yeni görev süresi için düzenlenen halk oylamasında oyların tamamını aldı.

2002 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush, ABD kongresinin onayladığı, Irak'a savaş açma yetkisi veren kararı imzaladı.

Yorumlar